logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jeszcze jeden generator ozonu

Andrewsky 17 Lip 2019 00:25 6708 13
REKLAMA
  • Witam. Popełniłem ostatnio taki oto generator ozonu.
    Schemat: Jeszcze jeden generator ozonu
    Po zmontowaniu: Jeszcze jeden generator ozonu
    Jeszcze jeden generator ozonu
    Wnętrze: Jeszcze jeden generator ozonu
    Gniazdo wentylatora (puszka z wlutowanymi promieniowo przegrodami, bez przegródek powstaje wir i nie ma ciągu): Jeszcze jeden generator ozonu
    Wentylator: Jeszcze jeden generator ozonu
    Wyładowanie koronowe ma miejsce w rurze nierdzewnej fi25x1,5x200 z umieszczoną wewnątrz (na dystansujących paskach z uszczelki silikonowej) probówką wypełnioną folią aluminiową. Szczelina pomiędzy probówką a ścianka rury to ok. 1mm. Wyładowania rozkładają się równomiernie na całej powierzchni. Rura jest chłodzona bocznie dodatkowym wentylatorem (nie ma na schemacie). Transformator wysokiego napięcia jest wykonany na bazie rdzenia ferrytowego bez szczeliny (mniejszym niż w ametyście) + 2x5zw pierwotnego + cewka wysokiego napięcia od ametysta. Moc tracona na wyładowania to ok. 40W (innych danych nie jestem w stanie podać, może ktoś wie jak to przeliczyć na ilość ozonu w jednostce czasu).

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Andrewsky
    Poziom 11  
    Andrewsky napisał 122 postów o ocenie 20, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18065526
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    Andrewsky napisał:
    Moc tracona na wyładowania to ok. 40W (innych danych nie jestem w stanie podać, może ktoś wie jak to przeliczyć na ilość ozonu w jednostce czasu).

Poniżej 2 g/h.
    Przy tak łatwej dostępności gotowych modułów do ozonatorów nie wiem czy cała konstrukcja warta była zachodu.
  • #4 18065841
    k16
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Było zastosować transformator WN 8kv z kserokopiarki dość pełno tego na znanym portalu. Można by się też pokusić o grzebień elektrody koronowej także z kserokopiarki w ostateczności drut złocony. Do tego wentylator promieniowy chłodzący unit bębna jak i fuzer też z kserokopiarki polecam szukać z Konica Minolta 7020. Zamontować elektrodę koronową nad tym wentylatorem i po sprawie. Kolega miał by dużo większą wydajność.
  • #5 18065875
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18066072
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2477
    Z jaką częstotliwością pracuje układ? Niskie napięcie zasilania ogranicza wydajność ozonu.
  • #7 18066648
    k16
    Poziom 14  
    E8600 napisał:
    Niskie napięcie zasilania ogranicza wydajność ozonu.

Co ma kolega na myśli ? Napięcie zasilania ? Z 12V można uzyskać przy odpowiedniej przekładni i częstotliwości nawet kilka kV. Większym wyzwaniem była by izolacja przewodów nawojowych takiego transformatora. No ale jest taki stary patent a mianowicie zalewanie uzwojeń woskiem lub trafo WN zanurzone w oleju transformatorowym.
  • #8 18066735
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2477
    Układ sterowanie wytrzymuje do 35 V (jak dobrze sprawdziłem). :D
    Przy niższym napięciu potrzebny jest dużo większy prąd zasilania.
    Przykładowo budując kiedyś głośnik plazmowy zasilany 12 V potrafił pociągnąć ponad 10 A prądu ciągłego przy większym wypełnieniu sygnału sterującego (łuk 2 cm). Trudno znaleźć zasilacz o takich parametrach więc zasilałem układ z prostownika samochodowego.
    Sprawa jest prosta im więcej WAT mocy tym więcej plazmy co daje więcej ozonu.

Osobiście bym celował w moc ponad 100 W w takim projekcie.
  • #9 18066857
    Andrewsky
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    E8600 napisał:
    Z jaką częstotliwością pracuje układ? Niskie napięcie zasilania ogranicza wydajność ozonu.

30Khz

Dodano po 10 [minuty]:

E8600 napisał:
    Układ sterowanie wytrzymuje do 35 V (jak dobrze sprawdziłem). :D
    Przy niższym napięciu potrzebny jest dużo większy prąd zasilania.
    Przykładowo budując kiedyś głośnik plazmowy zasilany 12 V potrafił pociągnąć ponad 10 A prądu ciągłego przy większym wypełnieniu sygnału sterującego (łuk 2 cm). Trudno znaleźć zasilacz o takich parametrach więc zasilałem układ z prostownika samochodowego.
    Sprawa jest prosta im więcej WAT mocy tym więcej plazmy co daje więcej ozonu.

Osobiście bym celował w moc ponad 100 W w takim projekcie.

Robiłem eksperymenty z ok. 100W poprzez dodanie drugiej cewki TV i zwiększenie ilości zwojów pierwotnego na trafo WN. Problemem jest jednak zbytnie grzanie się rury. Trudno było taką rurę skutecznie schłodzić, a wydajność produkcji ozonu spada wraz ze wzrostem temperatury.
  • REKLAMA
  • #10 18066954
    k16
    Poziom 14  
    Andrewsky napisał:
    wydajność produkcji ozonu spada wraz ze wzrostem temperatury.

Nie bez przyczyny podałem rozwiązanie zastosowania elektrody koronowej i wentylatora promieniowego z konica minolta.
  • #11 18068458
    Andrewsky
    Poziom 11  
    k16 napisał:
    Było zastosować transformator WN 8kv z kserokopiarki dość pełno tego na znanym portalu. Można by się też pokusić o grzebień elektrody koronowej także z kserokopiarki w ostateczności drut złocony. Do tego wentylator promieniowy chłodzący unit bębna jak i fuzer też z kserokopiarki polecam szukać z Konica Minolta 7020. Zamontować elektrodę koronową nad tym wentylatorem i po sprawie. Kolega miał by dużo większą wydajność.

Skąd właściwie ta pewność, bo jest logo minolty?:). Rura z nierdzewki wykonana po bożemu z dielektrykiem i szczeliną nie jest koszerna ?
  • #12 18068762
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Urządzenie ciekawe. Ja jednak poszedłem na skróty i do swojego ozonatora zamówiłem z chin gotowy modol. Oczywiście układ zasilania skopany na starcie i był przerabiany ale ilość ozonu jest na pewno większą niż u Ciebie. Auta i mieszkania odświeża aż miło 😊
  • #13 18069046
    Andrewsky
    Poziom 11  
    "...ale ilość ozonu jest na pewno większą niż u Ciebie" No właśnie tego nie rozumiem skad ta pewność. basic teoria: https://en.wikipedia.org/wiki/Ozone#Production a Twój gotowy moduł jakoś obchodzi prawa fizyki? :)
  • #14 18069495
    k16
    Poziom 14  
    Andrewsky napisał:
    Skąd właściwie ta pewność, bo jest logo minolty?

Nie ma loga minolty na podzespołach ale te wentylatory trudno zajechać, mają dobre panewki i wyważenie turbiny, są ciche dlatego takie proponuje. Elektrodę koronowa może kolega założyć inną ale one mają wycięcia wzdłuż elektrody od spodniej strony służące chłodzeniu a jeśli chodzi o trafo WN to jedynie takie maszyny mają trafa 8kV. Nie pamiętam już w jakim modelu było trafo WN 12kV. Posiadam taką płytę WN.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował własnoręcznie zbudowany generator ozonu, opisując jego konstrukcję oraz zastosowane komponenty, w tym transformator wysokiego napięcia i wentylator. W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa związane z wysokim napięciem, efektywnością produkcji ozonu oraz możliwości zastosowania gotowych modułów. Uczestnicy sugerowali użycie transformatorów z kserokopiarek, takich jak Konica Minolta 7020, oraz omawiali problemy z chłodzeniem rury, co wpływa na wydajność ozonu. Wskazano również na znaczenie odpowiedniej elektrody koronowej oraz zasilania, które powinno zapewniać wysokie napięcie dla lepszej efektywności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA