logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odświeżanie - na pulpicie 100 Hz, a w grach tylko 85 Hz...

Chillout 13 Gru 2005 15:08 3026 13
REKLAMA
  • #1 2079898
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witajcie. Posiadam kartę graficzną GeForce FX 5200 64 MB. Mój problem jest następujący - gdy "normalnie" pracuję na komputerze (korzystam np. z OpenOffice.org, Mozilli Firefox), to odświeżanie ekranu wynosi 100 Hz (przy rozdzielczości 1024x768 pikseli). Natomiast kiedy uruchomię jakąkolwiek grę (chociażby "Colin McRae Rally 2"), wtedy mój monitor (AOC) oferuje maksymalnie 85 Hz.. Wcześniej miałem kartę graficzną GeForce MX 200 32 MB i wtedy te problemy nie występowały (zawsze miałem 100 Hz). Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej oraz DirectX.

Dodam, że próbowałem jednego sposobu rozwiązania mojego problemu, ale bezskutecznie. Otóż, skorzystałem z polecenia dxdiag, na ostatniej zakładce ("Więcej pomocy") kliknąłem przycisk "Zastąp", gdzie wpisałem wartość 100. Niestety, ta sztuczka nie działa - w grach częstotliwość odświeżania ekranu spadła do 60 Hz :(. Maksymalną wartością jaką mogę tam wpisać, jest 85 Hz. Macie jakieś sugestie? Z góry dzięki za odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2080073
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Po pierwsze to nie przekraczaj wartości jakie ma monitor bo go poprostu zjarasz.
    po drugie we właściwosciach ekranu-zaawansowane-twoja karta masz zakładkę zmiana częstliwości odświezania i tam możesz ręcznie ustawic odświezanie dla każdej rozdzielczości osobno,wciskasz Zastosuj i po problemie.
  • #3 2080150
    Chillout
    Poziom 17  
    Kolego tronic1, Twoja porada dotyczy tylko odświeżania ekranu "na pulpicie", a nie w grach...
  • Pomocny post
    #4 2080287
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    A nie prawda.Jak ustawisz w zakładce to masz i w grach,chyba że w menu samej gry masz ustawianie oprócz rozdzielczości odświeżania.
  • REKLAMA
  • #5 2080337
    Chillout
    Poziom 17  
    tronic1 napisał:
    A nie prawda.Jak ustawisz w zakładce to masz i w grach,chyba że w menu samej gry masz ustawianie oprócz rozdzielczości odświeżania.
    Hmm... Wydaje mi się że masz rację, ale tylko w połowie :|... Otóż, po wybraniu zaawansowanych właściwości ekranu, mam listę dostępnych częstotliwości odświeżania - niestety, maksymalną wartością jest 85 Hz. Aby wymusić 100 Hz, odznaczam opcję "Ukryj tryby, których ten monitor nie może wyświetlić". W ten sposób odświeżanie "na pulpicie" wynosi 100 Hz, ale w grach w dalszym ciągu 85 Hz. Szkoda, że na mojej obecnej karcie graficznej (GeForce FX 5200 64 MB) nie mogę sobie pograć na 100 Hz, a mogłem tego dokonać na poprzedniej karcie, GeForce MX 200 32 MB.
  • Pomocny post
    #7 2080404
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    85Hz to i tak bardzo dobra częstotliwość. A nie radziłbym jej zbyt często przekraczać. Możesz po jakimś czasie być grubo rozczarowany co do jakości obrazu lub poprostu liczyć się ze zmianą monitora.
    A co do gry to różnie to wygląda często gry wymuszają czestotliwość ale tak jak napisałem 85 jest OK.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2080696
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Zainstaluj sterowniki do monotora. A nie "monitor domyslny" lub "PnP".
  • #9 2080742
    Chillout
    Poziom 17  
    Platon napisał:
    Zainstaluj sterowniki do monitora. A nie "monitor domyslny" lub "PnP".
    Z tego co się orientuję, to nie ma sterowników do monitorów :D Są co najwyżej do kart graficznych, i takie też zainstalowałem. Zdobyłem je z płyty CD dołączonej do czasopisma "Komputer Swiat Ekspert", bo nie chciało mi się ściągać ich z Internetu.
  • Pomocny post
    #10 2080858
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Chillout napisał:
    Platon napisał:
    Zainstaluj sterowniki do monitora. A nie "monitor domyslny" lub "PnP".
    Z tego co się orientuję, to nie ma sterowników do monitorów :D Są co najwyżej do kart graficznych, i takie też zainstalowałem. Zdobyłem je z płyty CD dołączonej do czasopisma "Komputer Swiat Ekspert", bo nie chciało mi się ściągać ich z Internetu.

Niestety, mylisz sie :D Sa sterowniki do monitorow - z nich Windows czerpie informacje wlasnie o dopuszczalnych rozdzielczosciach, odswiezaniu, itp. W przypadku monitorow PnP, jesli Windows posiada odpowiednie wpisy w pliku inf dla podlaczonego chipsetu monitora, to ich uzywa; jesli nie posiada, stosuje ustawienia domyslne (najmniejsze bezpieczne) ;)
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 2080924
    Platon
    Poziom 42  
    Chillout - To jak widac slabo sie orientujesz. Poszukaj i zainstaluj sterowniki do monitora. Problemy z odswiezaniem zniknie, lub duzo latwiej go rozwiazesz.
  • #12 2080928
    Chillout
    Poziom 17  
    SaraniS napisał:
    Niestety, mylisz sie :D Sa sterowniki do monitorow - z nich Windows czerpie informacje wlasnie o dopuszczalnych rozdzielczosciach, odswiezaniu, itp. (...)
    No coś podobnego... A myślałem, że jestem dosyć zaawansowanym użytkownikiem komputera :D. OK, w jaki sposób powinienem zainstalować te sterowniki do monitora? Skąd mam je wziąć w ogóle? Pomoże ktoś? :D Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 2081228
    Platon
    Poziom 42  
    Sterowniki bierzesz z internetu
    Instalujesz tak samo jak kazde inne urzadzenie.

" A myślałem, że jestem dosyć zaawansowanym użytkownikiem komputera" - jak widac nie jestes :) Ale ze steroenikami moze sobie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #14 2081524
    Chillout
    Poziom 17  
    Stała się rzecz niesamowita :D... Zgodnie z poradą Kolegi Platona postanowiłem poszukać sterowników do swojego monitora AOC. Znalazłem je na stronie http://partner.optimus.pl/sterowniki/Sterowniki/Monitory/. Sciągnąłem stamtąd plik aoc.inf i zainstalowałem go, klikając prawym przyciskiem myszy na tym pliku i wybierając opcję Zainstaluj. Później włączyłem sobie grę "Colin McRae Rally 2" i co się okazało? Gra działa na 100 Hz :!: Zaskoczony uruchomiłem jeszcze kilka gier, no i proszę - wszędzie odświeżanie wynosi już 100 Hz...

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc :D. Temat można uznać za zamknięty. Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej GeForce FX 5200 64 MB zauważył, że podczas pracy na pulpicie monitor AOC działa z odświeżaniem 100 Hz przy rozdzielczości 1024x768, natomiast w grach maksymalna częstotliwość odświeżania spada do 85 Hz. Próba wymuszenia 100 Hz za pomocą narzędzia dxdiag zakończyła się obniżeniem do 60 Hz. W dyskusji zasugerowano ręczną zmianę częstotliwości odświeżania w zaawansowanych ustawieniach ekranu, jednak maksymalna dostępna wartość to 85 Hz. Pojawiła się też sugestia użycia programu MultiRes oraz instalacji sterowników do monitora, które dostarczają systemowi informacji o obsługiwanych trybach wyświetlania. Po pobraniu i zainstalowaniu sterownika monitora AOC (plik aoc.inf) z oficjalnej strony producenta, problem został rozwiązany i gry działają z odświeżaniem 100 Hz. Wskazano, że brak sterowników monitora powodował ograniczenie dostępnych trybów odświeżania w grach, mimo że na pulpicie można było ustawić 100 Hz. Zalecano ostrożność w przekraczaniu wartości odświeżania zalecanych przez monitor, aby uniknąć uszkodzenia sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA