logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd FAAC 740 - brama otwiera się, ale nie zamyka, fotokomórki nie przerywają?

Wolus1234 15 Sty 2025 22:07 741 6
REKLAMA
  • #1 21394849
    Wolus1234
    Poziom 2  
    Witam. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu, jaki dopadł mnie w ostatnich dniach. Napęd bramy FAAC 740 wszystko cykało jak należy do sprzed kilku dni. Brama otwiera się z pilota i z przycisku dzwonkowego, ale nie chce się zamknąć. Grzebałem trochę w ustawieniach, zmieniałem funkcje e- na -e i wtedy zamykało, a nie otwierało, co eliminuje awarię wyłącznika krańcowego. Do tego zauważyłem, że po zmianie kierunku zamykania bramy, przechodząc przez fotokomórki, brama nie staje. Nie rozłącza napędu. Fotokomórki chyba sprawne, na jednej świecą się dwie lampki, na drugiej jedna. Jak przerywam wiązkę, to słychać cykanie. Proszę o pomoc.
    AI: Czy mógłbyś podać, jakie dokładnie ustawienia zmieniłeś w napędzie bramy?
    Zmiana kierunku otwierania bramy.
    AI: Czy na napędzie FAAC 740 pojawiają się jakieś kody błędów lub inne wskaźniki, które mogą pomóc w diagnozie problemu?
    Brama otwarta tj. 02
  • REKLAMA
  • #2 21394918
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Wróć do prawidłowego ustawienia e- i następnie odłącz fotokomórki i podłącz zamiast nich mostek tak jak masz zaznaczone w instrukcji czyli połączenie bez urządzeń zabaepiczających. Jeżeli problem zniknie to fotokomórka.
  • REKLAMA
  • #3 21395071
    Wolus1234
    Poziom 2  
    Dzisiaj, jak wrócę do domu po pracy, walki ciąg dalszy. Gdzieś posiałem instrukcję i szczerze powiem, że jej nie mam, ale spróbuję, tak jak piszesz, odłączyć foto, podłączyć mostek i zobaczymy. Dam znać, co i jak.
  • REKLAMA
  • #4 21395104
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Jeśli słychać cykanie fotokomórek a brama się nie zamyka to prawdopodobnie jest problem z samymi połączeniami lub okablowaniem fotokomórek.

Przywróć logikę działania która zmieniłeś.
    Szukaj w instalacji fotokomórek.
  • #5 21404262
    Wolus1234
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Okazało się, że do fotokomórek, które są zainstalowane na słupkach ogrodzenia, dostały się pajączki, robaczki i uwiły sobie tam jakieś gniazdko, co skutkowało popaleniem foto, mimo że na pierwszy rzut oka wszystko wydawałoby się ok. Po wymianie fotokomórek wszystko hula. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21404269
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Jeśli brama się otwiera a nie zamyka to z reguły jest raczej problem z fotokomórka. Stan lini foto jest pokazywany na diodach w centrali.
  • #7 21404284
    Wolus1234
    Poziom 2  
    wymiana fotokomórek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem bramy FAAC 740, który otwiera się, ale nie zamyka. Po zmianie ustawień e- na -e, brama zamykała się, co sugerowało, że wyłącznik krańcowy działa poprawnie. Użytkownik zauważył, że fotokomórki nie przerywają sygnału, mimo że na jednej z nich świecą się dwie lampki, a na drugiej jedna. Po kilku sugestiach dotyczących odłączenia fotokomórek i podłączenia mostka, użytkownik odkrył, że problemem były zanieczyszczenia w fotokomórkach, które spaliły urządzenia. Po ich wymianie brama zaczęła działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA