logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalówka Panasonic 2M210 - dobór diody wysokiego napięcia i kondensator

gkgkgk 16 Sty 2025 14:18 267 8
REKLAMA
  • #1 21395590
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam,

mam wiekową mikrofalę Panasonic 2M210, "chodzi", ale przestała grzać. Powodem była uszkodzona dioda wysokiego napięcia, niestety nie mam jej oznaczeń, zginęła mi. Wymieniłem na nową typu HVM12 (tylko taka była dostępna w sklepie z częściami elektronicznymi) i przez 2 miesiące mikrofala działała. Teraz znów ta dioda uległa uszkodzeniu. Być może wmontowałem "za słabą" lub przyczyna uszkodzenia pierwszej i tej drugiej jest inna.

Mam pytania:

1. czy te diody są tak podobne do siebie, że można zamiennie zamontować jakąś typową?

2. czy kondensator lub magnetron, do których jest podłączona może być przyczyną jej okresowego uszkadzania?

Schemat elektryczny części mikrofalówki, w tym transformatora, diody, magnetronu i kondensatora.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21395692
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Co byś nie robił wewnątrz mikrofali, zawsze miej otwarte drzwi, a jak się da wyjmij wtyczkę sieciową.
    Jest to dodatkowa ochrona przed przypadkowym włączeniem.
    Zamykasz tylko przy testach i od razu otwierasz.
    I w czasie testu nie pchasz łap do środka.
    Napięcie na katodzie magnetronu może sięgnąć 6000V i to nie telewizyjne, raczej krzesło elektryczne :(
    Niekoniecznie trzeba dotknąć, żeby j...o.
    Z pokazanego schematu widać, że diodę może uszkodzić prąd zwarciowy przy przebiciu kondensatora.
    Powinien wtedy zadziałać bezpiecznik HV jeżeli jest, bo nie każda mikrofala go ma.
    Może należałoby sprawdzić kondensator - niestety potrzebny tester wysokonapięciowy.
    Nominalne napięcie pracy ma ok. 2kV, ale zawsze testowałem napięciem 3kVdc.
    Krótko, bo wewnątrz do zacisków dołączony jest często rezystor 10MΩ.
    Z tego co pamiętam, są diody z napięciem do 16kV i prądem od. ok. 300 do 500mA zależnie od typu.
  • REKLAMA
  • #3 21396259
    gkgkgk
    Poziom 11  
    1. A marka/model diody jest krytyczny?
    2. Czy kondensator psuje się całkowicie - zerojedynkowo, czy może się robić zwarcie co jakiś czas, jak to w praktyce wygląda?
  • #4 21396280
    gklub
    Poziom 34  
    W mojej karierze kondensator przebity na zawsze - do wymiany.
    Wartość teoretycznie powinna być taka sama jako rezonansowa z zasilaniem.
    W praktyce im większa, tym większa moc emisji/prąd anodowy magnetronu.
    Marka diody HV mniej ważna od parametrów.
    W czasach braku wszystkiego lutowałem 15 diod 14007 szeregowo i pakowałem w trzy termokurcze - nigdy nie wróciło :)
    Niestety testy elementów HV przynajmniej miernikiem izolacji 1kV.
  • REKLAMA
  • #5 21396873
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Dopytam, czy dobrze zrozumiałem. Kondensator ma stałe przebicie i wtedy niszczy diode, albo jest dobry, tak? Pytam, bo myślę, czy nie wymienic pary kondensator/dioda w ciemno. Dostepu do miernika izolacji nie mam.
  • #6 21413403
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Wymieniłem diodę i znowu się przepaliła. Czy mogę wstawić 2 połączone szeregowo? Ta ostania jest na 12kV, być może oryginalna była na 16kV?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 21413578
    gklub
    Poziom 34  
    Można, ale podejrzewam przebicie albo C albo izolatora żarzenia MG i wtedy diodę wykańcza prąd.
    Traktuj MG jak diodę z umasioną anodą o napięciu pracy 3kV.
    Zresztą wtedy powinien zadziałać bezpiecznik HV.
    Patrz schemat >>21395590
  • #8 21414087
    gkgkgk
    Poziom 11  
    No właśnie dziwne, że bezpiecznik się nie przepala, a powinien być szybszy, prawda?
  • #9 21414160
    gklub
    Poziom 34  
    Niekoniecznie.Założeniem bezpieczników topikowych jest raczej ochrona ppoż.
    Ochroną półprzewodników raczej nikt się nie zajmuje.
    Poza tym pogooglaj sobie czasy działania bezpieczników topikowych w warunkach zwarciowych i przeciążenia.
    Te diody HV to w rzeczywistości kilkanaście diod 1kV w jednej obudowie.
    Stąd napięcie przewodzenia nie 0,7V a np. 10V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada mikrofalówkę Panasonic 2M210, która przestała grzać z powodu uszkodzonej diody wysokiego napięcia. Po wymianie na diodę HVM12, nowa dioda również uległa uszkodzeniu po dwóch miesiącach. Dyskusja dotyczy możliwości zamienności diod, wpływu kondensatora i magnetronu na uszkodzenia diody oraz kwestii działania bezpiecznika wysokiego napięcia. Uczestnicy sugerują, że kondensator może powodować uszkodzenia diody, a jego przebicie może być przyczyną problemów. Wskazują również na możliwość łączenia diod szeregowo oraz na znaczenie parametrów diody w kontekście jej wymiany.
REKLAMA