logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV 1.9 TDi 1999 - Problemy z ASR i trakcją na śniegu i bez.

hooma 16 Sty 2025 16:15 159 2
REKLAMA
  • #1 21395780
    hooma
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Na wstępie kilka informacji bo nie każdy zapoznał się tutaj z moim wehikułem.

Golf IV 1.9 TDi 115KM Kombi z 1999r.

Stal ok. roku na dworze po zmarłym właścicielu.
    Wiele niespodzianek mnie z tym autem spotkało i wiele też powinienem naprawić lub zwyczajnie przymknąć oko.
    Ozywilem turbinę bo nie było mocy, ale dziś to już przeszłość.
    Nadeszła zima, spadł śnieg i ....coś nowego.
    Oto auto posiada kontrolę trakcji ASR. Domyślnie jest ona uruchomiona po odpaleniu auta, a wyłączyć ją mogę przyciskiem (wtedy zapala się żółta kontrolka wykrzyknika ze strzałką).
    Oto odnoszę wrażenie, że strasznie utrudnione jest ruszanie autem na śniegu/lodzie i błocie. Napęd na przód. W poniedziałek o 6 rano śnieg i temperatur a na minusie, a ja walcze przez 20km aby dojechać do pracy bo praktycznie każde ruszanie kończy się boksowaniem kół. Koła wtedy szaleją i coś chrupie (taki odgłos), a wspomniana kontrolka mruga. Jak wyłączę ASR nie zauważam zbytniej różnicy. Jak wracałem z pracy to mamy taki wyjazd troszke pod górę i od razu wskakujesz na główną. Ileż się namęczyłem żeby wyjechać. Na samym sprzęgle zgaśnie. Troszkę sprzęgło troszkę gaz - koła szaleją, duży gaz - no wiadomo jeszcze gorzej.
    I teraz dodam, że jak to auto wziąłem to było lato. Co któreś odpalenie auta (mniej więcej co 4-5 raz) kontrolka trakcji się świeciła i gasła dopiero jak gasiłem auto. Dziś zrobiłem test. Droga lekko mokra, zero śniegu, temperatura na plus. Faktycznie jest aż nazbyt łatwo palić gumę tym autem bo trochę przesadze z gazem i znowu koła szaleją.
    Ktoś powie, że daremne zimówki czy coś. Ojciec ma takie samo auto tylko 90KM , ale on tak nie narzeka jak ja. Mam teraz obawy przed jazdą w zimie.

Potraficie coś stwierdzić? Mogę zrobić coś sam na razie?

Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 21395806
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3329
    Jak koła mielą to ASR raczej pomaga. Niestety aby coś zdiagnozować trzeba komputer. Pierwsze błędy dwa bloki pomiarowe i sprawdzenie czy na prostej widać równo prędkość kół przednich. Najlepiej tak przy 20 km/h oraz jak wygląda przy ruszaniu (prędkość 2-3 km/h). Ale g mnie słabe gumy i/lub sprzęgło które zardzewiało i nie ma precyzji kontroli. Słabe/stare zimowki też mogą się przykładać.
  • #3 21395896
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Warto także przyjrzeć się hamulcom, czy koła obracają się z nadmiernym oporem po zwolnieniu pedału hamulca.
REKLAMA