logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kierunkowskaz i awaryjne nie działają (a czasami działają) w Chevrolet Spark 2013 - co sprawdzić?

Bartezzo 18 Sty 2025 15:51 1611 21
  • #1 21398633
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie,

mam problem z kierunkowskazami w Chevrolecie Spark M300 (1.0) - 2013r.

Początkowo po włączeniu kierunkowskazu wajchą, wszystko działało poprawnie (zapalał się kierunek + strzałka na kokpicie). Natomiast, po chwili (gdy wciąż skręcałem) wyłączyła się lampa kierunkowskazu oraz strzałka na kokpicie, mimo że wajcha była nadal włączona.

Próbowałem wyłączyć i włączyć kierunek wajchą, ale to nic nie dało (ani lewy, ani prawy). Od razu włączyłem awaryjne, aby sprawdzić, czy będą działały.

Wtedy wszystkie od razu się zapaliły i działały prawidłowo, tak jak to przy awaryjnych światłach wygląda. Wygląda na to, że żarówki i bezpieczniki są w porządku. Od razu pomyślałem, że jest to problem z włącznikiem kierunków wajchy.

Po tej sytuacji działało wszystko bez zarzutu przez 2 dni. Wczoraj rano przestały znowu działać kierunkowskazy, ALE awaryjne też (Żadnej strzałki na kokpicie/ kierunkowskazy nie świeciły / awaryjne tym razem też nie działały)!

Wtedy, przejechałem około 1 km i nagle znowu wszystko zaczęło działać - kierunki i awaryjne bez zarzutu.

Teraz się zastanawiam, gdzie może być problem? Może to PRZEKAŹNIK/PRZEŁĄCZNIK kierunkowskazów dobrze nie łączy? Jakie są wasze sugestie?

Jak mogę sprawdzić przekaźnik/przerywnik i gdzie on się znajduje?

Serdecznie dziękuję za szybką pomoc, gdyż taka niepewność jest bardzo stresująca podczas jazdy.

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #2 21400408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21400596
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2575
    Ale w tym przypadku nie ma pewności, czy w instalacji istnieje standardowy starego typu przerywacz kierunkowskazów, czy wszystko jest ukryte w module body/inteligentnej skrzynce bezpieczników.
    W motocyklach na rynek USA i niektórych samochodach w USA stosowany jest system automatycznego wyłączania kierunkowskazów, po przejechaniu jednej mili. Do tego celu potrzebny jest dodatkowy styk w przełączniku kierunkowskazów (pozycja wyłączona).
  • #4 21400830
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1138
    A cykanie w środku przy działających kierunkach było w okolicy nóg kierowcy?
    Jeśli tak, to jest tam prawdopodobnie przerywacz kierunkowskazów.
    Jeśli nie, to trzeba go podłączyć pod kompa (sterowanie modułem, żeby było ciekawiej, sparowanym z immo).
  • #5 21400856
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Od 2 dni nie działa już nic ... ani kierunki, ani awaryjne. Zero reakcji, jakby przerywacz zasilania nie puszczał.

Nie wydobywa się żaden dźwięk przy naciśnięciu przycisku od świateł awaryjnych, ani przy wrzucaniu kierunków.

Znalazłem na Allegro włącznik awaryjnych, który wygląda identycznie i zgadzają się parametry auta. Z tego co widzę, to chyba ma przerywacz w sobie tak jak pisaliście [czy może jest jeszcze gdzieś indziej ten przerywacz kierunkowskazów/świateł awaryjnych]:

https://allegro.pl/oferta/chevrolet-spark-m30...k-awaryjnych-wlacznik-przelacznik-14985844744

Czy uważacie, że to przerywacz będzie tutaj problemem i wystarczy go wymienić?

Próbowałem znaleźć bezpieczniki od awaryjnych, ale schemat nie jest wyraźny na poniższej stronie dlatego też nie mogłem zlokalizować odpowiedniego bezpiecznika pod kierownicą

https://autobezpieczniki.pl/chevrolet-spark-m...6fb_cVWqKk4bRxC-cA_aem_6j2Q6EQKOcnBkAyVZYSsCg

Symbol: F1UB - 15A - Przełącznik świateł awaryjnych [Komora Silnika]

Znalazłem go na podstawie naklejki z pokrywy bezpieczników - (HAZARD - załączyłem zdjęcie poniżej), ale po wyjęciu i oględzinach wydawał się cały - jutro sprawdzę go miernikiem na ciągłość.

Skrzynka bezpieczników w samochodzie z otwartą pokrywą ukazującą schemat i rozmieszczenie bezpieczników.

Na tej samej stronie podają kolejny bezpiecznik, ale tym razem pod kierownicą. Niestety po zdjęciu pokrywy, nie ma tam już żadnej naklejki :(

Symbol: F18DA - 10A - Przełącznik świateł awaryjnych - niestety schemat skrzynki bezpieczników pod kierownicą jest bardzo niewyraźny i nie widać numerów bezpieczników :(

Czy coś jeszcze może być problemem, czego nie wziąłem pod uwagę?

Z góry dziękuję!
  • Pomocny post
    #7 21401017
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21401548
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Dzięki! Dzisiaj go wymontuję, żeby sprawdzić numer części.

Czy może być jeszcze jakiś przekaźnik wcześniej (załóżmy w komorze silnika lub pod kierownicą)? Czy bardziej
    bezpiecznik → przerywnik w przycisku od awaryjnych?

Pogrzebałem trochę wczoraj na US stronach i wszędzie jest tylko podany bezpiecznik, natomiast znalazłem schemat bezpieczników pod kierownicą. Tam też występuje jakiś bezpiecznik powiązany z kierunkowskazami/awaryjnymi.

https://car-box.info/chevrolet/spark/m300-200...SIdBRZdXavOiMENLhQ_aem_Zn0n_Y1m84L60ztASoUKww

F18DA - 10 A - Hazard warning light switch [bezpieczniki pod kierownicą]

Czy jest jakaś opcja sprawdzenia tego przerywnika miernikiem?

Ciekawe czy uda mi się wyjąć sam przycisk. Na zdjęciach z Allegro ma 2 klipsy, ale może trzeba będzie zdjąć całość i wtedy dopiero wyłącznik - oby nic nie strzeliło.

Przełącznik świateł awaryjnych z zieloną naklejką i klipsami.
    Panel środkowy deski rozdzielczej z przełącznikiem świateł awaryjnych.
    Panel samochodowy z otworami na kratki wentylacyjne.
  • Pomocny post
    #9 21402596
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Sprawdziłem schematy. Do 2013 roku klasyczne rozwiązanie — przerywacz kierunkowskazów i wyłącznik świateł awaryjnych przełączający zasilanie (30/15) i łączący wyjście przerywacza z stroną L i R. Bezpiecznik od awaryjnych jest w komorze silnika, a bezpiecznik od kierunkowskazów pod kierownicą.
    Proponuję sprawdzić przerywacz kierunkowskazów. Według schematów to moduł ze złączem 8-pin, możliwe że w jednej obudowie znajduje się coś jeszcze. Szukaj go w okolicach nóg kierowcy. Należałoby sprawdzić go w tradycyjny sposób, czyli zewrzeć zasilanie przerywacza z wyjściem przerywacza (najlepiej przez jakąś mocną żarówkę).

Od 2014 roku instalacja elektryczna inteligentna, kierunkowskazy zasilane z modułu body.
  • #11 21402848
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za pomoc!

Ogarnąłem problem! Wczoraj otworzyłem środkową konsolę i wyciągnąłem włącznik od awaryjnych (przerywacz). Wypiąłem go i wpiąłem ponownie. Wszystko magicznie zaczęło działać! Awaryjne oraz kierunkowskazy!

Popsikałem jeszcze wtyczkę specjalnym środkiem K2 do oczyszczania wtyczek itp.

Specjalnie nie zakładałem plastiku od konsoli, w razie gdyby problem się pojawił ponownie. Dzisiaj podczas jazdy znowu zabrakło kierunków/awaryjnych, więc szybko poruszałem włącznikiem oraz kostką od awaryjnych i wszystko wróciło do normy.

Przerywacz jest najwidoczniej na wykończeniu, mimoże piny od niego wyglądały okej (pewnie blaszki w środku się wyrobiły).

Numer części z mojego włącznika to: 206002019 (załączyłem poniżej).

Przełącznik awaryjny z numerem części 206002019 trzymany w dłoni, widoczny fragment konsoli samochodowej w tle.
    Zbliżenie na włącznik awaryjnych z numerem części 206002019.

Na Allegro znajduję włączniki, które na podstawie modelu auta i zdjęć powinny pasować, ale mają inny numer części: 864W01404

Czy jest to alternatywny numer części/katalogowy, który się zmienił w okresie produkcji lub w różnych państwach był inny?

Znalazłem na Brytyjskim eBayu włączniki awaryjny, który ma taki sam numer katalogowy jak mój.

Czy mogę śmiało zamówić ten z Allegro, który pasuje na podstawie modelu auta oraz wyglądu, mimoże ma inny numer katalogowy? Czy może jest zbudowany inaczej i się okaże, że zamiast kierunki, to światła mijania będą mi mrugały :D
  • Pomocny post
    #12 21403506
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Nie byłbym taki pewien. Należałoby sprawdzić dokładnie gdzie jest problem. Czy to jest słaby docisk styków we wtyczce wyłącznika świateł awaryjnych, czy to jednak jest problem z przerywaczem kierunkowskazów. Pobliże nawiewów mogło sprawić, że styki przełącznika pokryły się brudem i nie stykają, lecz moim zdaniem przy takim obciążeniu pojawiłoby się już przegrzanie styków i wytopienie plastiku. Z ciekawości rozebrałbym stary wyłącznik, jeżeli się da bez zniszczenia. Przerywacza nie ma w wyłączniku świateł awaryjnych, to nie jest Ludowóz Golf 4, tylko koreańska technologia Dajewo Matiza który słynął z tego że elektryka „działa nie działa”. Dopiero następna generacja miała moduł Body i instalację projektowaną przez amerykanów.
    W internecie nie mogę dokładnie odnaleźć przerywacza kierunkowskazów, prawdopodobnie to jest kostka przypominająca przekaźnik przy skrzynce bezpieczników. Może mieć on złącze na wąskich pinach, zupełnie inne niż w standardzie DIN. Zazwyczaj w elektronice azjatyckiej problemem jest niskiej jakości laminat + lutowanie na fali, przez co po latach pękają luty i wtedy moduły przestają działać. Wystarczy przelutować i wszystko wraca do normy. Przy SMD też występują takie problemy z pękaniem połączeń, z tym że nie są widoczne. Dla przykładu rezystor może wyglądać ok, ale mierząc miernikiem pomiędzy padami jest przerwa. Poprawiasz lutownicą i nagle wszystko wraca do normy...
  • #13 21404156
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Niestety, miałeś chyba rację :( Dzisiaj ponownie kierunkowskazy oraz awaryjne skapitulowały!

Tym razem ruszanie kostką, wypięcie i ponowne wpięcie nie pomogły :(

Zaryzykowałem i zamówiłem ten przełącznik z Allegro (70 PLN), aby mieć 100% pewność, że to on nie jest wadliwy. Parametry auta się zgadzały, jedyna różnica to numer katalogowy części, tak jak pisałem wcześniej.

Jeśli to nie pomoże, to będę szukał dalej tego przerywacza, o którym wspominałeś. Czytałem na innych forach, że jest to zielona kostka gdzieś pod kierownicą, ale był to inny model Chevroleta oraz starszy rocznik.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego ten włącznik od świateł awaryjnych ma aż 8 pinów (jeśli to zwykły włącznik):

Prostokątny włącznik z widocznymi miedzianymi złączami na tle czerwonego stołu.

Ponadto, do czego służy to pokrętło na włączniku (wygląda, jakby można było coś nim regulować)? Na moim była zaznaczona zielona kreska flamastrem, a na innych z Allegro pokrętło było zazwyczaj ustawione w linii z frezami, które miałyby wskazywać na poprawne położenie. Do czego to może służyć i czy próbować to przestawiać na swoim włączniku (na nowo zakupionym wolałbym nie ryzykować)?

Mój włącznik to ten z czerwoną strzałką, a ten, który zakupiłem, ma niebieskie pokrętło (w tle jest czerwony stół roboczy):

Przełącznik samochodowy z widocznym pokrętłem i czerwonym oznaczeniem na tle deski rozdzielczej.

Przełącznik samochodowy z niebieskim pokrętłem i zieloną naklejką na czerwonym stole roboczym.
  • Pomocny post
    #14 21404167
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    To jest oprawka mini żarówki do podświetlenia. Obracasz w lewo i wychodzi.
    Styków jest tyle bo włączenie awaryjnych wymaga wyłączenia zwykłych kierunkowskazów.
    To by sugerowało że w aucie jest jeszcze tradycyjny przerywacz w osobnym pudelku. Jakby zadziałał to spróbuj go na słuch namierzyć po klikaniu przekaźnika. Możliwe że ma popękane luty ale też możliwe że styki przekaźnika już zużyte (wypalone).
  • Pomocny post
    #15 21404168
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21404156
    To nie pokrętło, tylko oprawka żarówki 1,2 W.
  • #16 21404455
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Bardzo wam dziękuję! To wszystko jasne!

Znalazłem na sprzedaż identyczną skrzynkę z bezpiecznikami, która wygląda jak ta pod moją kierownicą.

Zaznaczyłem różową strzałką głośnik - przypuszczam, że to z niego wydobywa się dźwięk cykania kierunkowskazów, gdy są włączone. Niestety nie jestem w stanie teraz tego zweryfikować, gdyż nie działają.

Natomiast, zieloną strzałką zaznaczyłem kostkę, która wygląda jak przekaźnik. Czy to jest właśnie ten przerywacz,
    o którym wspominaliście?

Skrzynka z bezpiecznikami z oznaczeniami strzałkami różową i zieloną.

Na pewno w tej skrzynce jest bezpiecznik od kierunkowskazów, który dzisiaj wieczorem sprawdzę - znalazłem wcześniej schemat bezpieczników i wysyłałem poprzednio :)
  • Pomocny post
    #17 21404666
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21404455
    Tak zielona strzałka = przerywacz kierunkowskazów.
  • #18 21404785
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Pięknie!

Czy mogę go sprawdzić, tak jak zwykły przekaźnik, tj. miernikiem i przy użyciu napięcia z akumulatora, tak jak pokazane jest to na poniższym filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=FEXM7y6nL0c&t=1s&ab_channel=JaroSław

Jeszcze raz wam bardzo dziękuję! Czuję, że jesteśmy już coraz bliżej rozwiązania tego problemu.

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Dzisiaj wieczorem go wymontuję i sprawdzę dokładnie jak wygląda oraz spiszę numer katalogowy.

Przypuszczam, że może to być ten:

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-kierunko...e5BBNX0PGllUf8Xwx6-ddOqBqHxASjAIaApDvEALw_wcB

Jeśli, mój przerywacz będzie również mieć 3 piny to czy przy sprawdzeniu ciągłości (dioda) na mierniku powinienem mieć przejście między pinami zaznaczonymi na zielono (pikanie?). Ponadto, jeśli podam na te same piny, oznaczone zielonym strzałkami napięcie 12V z aku to powinienem słyszeć charakterystyczne cyknięcie i wtedy 12V powinno pojawić się na pinie zaznaczonym różową strzałką? Czy ja dobrze to kminie?

Przekaźnik samochodowy z trzema pinami i schematem elektrycznym na obudowie.
  • Pomocny post
    #19 21404975
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21404785
    31 masa
    49* przerywany sygnał +12
    49 +12
  • Pomocny post
    #20 21405067
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Na allegro masz stary typ przerywacza. W nowszym GM powinien być przerywacz z wąskimi pinami w jednej linii.
    Przestań spekulować i idź wyciągnij przerywacz z samochodu.
    Do sprawdzenia instalacji elektrycznej w samochodzie potrzebujesz mocniejszej żarówki z przewodami, np. H7.
    Potrzebujesz tylko określić pod którymi pinami co jest co.
    Na początek sprawdzić czy jest prawidłowe zasilanie na zacisku 49, po stacyjce (kierunkowskazy) lub stałe z akumulatora (włączone awaryjne).
    Pomiędzy 49 a 49a wpinasz żarówkę, wówczas po włączeniu kierunkowskazu lub świateł awaryjnych powinny się świecić żarówki, przy czym żarówka–próbówka powinna zacząć się żarzyć, co oznacza przepływ prądu przez żarówki.
    Taka próbówka z żarówki zabezpiecza instalację przed skutkami zwarcia i przepalenia bezpieczników, które mógłbyś dokonać stosując zwykły kawałek przewodu.

Przerywacz musiałbyś sprawdzić „na stole”, potrzebowałbyś zasilacza 12V i jakieś żarówki o mocy przynajmniej 4W. Odnoszę wrażenie że mogłoby to Cię przerosnąć. Do przerywacza podłącza się zasilanie (49 + oraz 31 –), następnie do wyjścia (49a) podłącza się żarówkę.
  • Pomocny post
    #21 21410990
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 186
    Jak rozbierzesz obudowę to na pewno masz w środku kondensator który będzie miał do wymiany. Jak go wlutujesz powinno działać chyba, że siadła cewka. Kondensator odpowiada za mruganie tak de facto.... Im mniejsza pojemność tym mruganie ma wyższa częstotliwość szybciej się rozładowuje.
    Miałem tak w Leonie
  • #22 21540951
    Bartezzo
    Poziom 5  
    Przerywacz został wymieniony na nowy - wszystko gra i trąbi! Dziękuję wszystkim za pomoc! Nowy przerywacz wszedł ciaśniej do gniazda :) Zamykam temat.

PS. Stary przerywacz właśnie sprawdziłem metodą "na krótko" przy użyciu żarówki i akumulatora. Żarówka zaczęła mrugać, tak jak poprawnie powinno to wyglądać, więc albo stary przerywacz raz łączył, raz nie, albo się wyrobił i za luźno siedział w gnieździe. Nieważne, wszystko działa poprawnie do dnia obecnego po wymianie na nowy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Chevrolet Spark M300 (2013) występowały problemy z działaniem kierunkowskazów i świateł awaryjnych – początkowo działały, lecz po chwili gasły, a następnie przestały działać całkowicie. Sprawdzono żarówki i bezpieczniki, które były sprawne. Podejrzewano uszkodzony włącznik świateł awaryjnych, który zawiera przerywacz kierunkowskazów. Po wyjęciu i ponownym podłączeniu włącznika oraz oczyszczeniu styków problem chwilowo ustąpił, jednak usterka powróciła. Wskazano na możliwość uszkodzenia przerywacza kierunkowskazów, który znajduje się w skrzynce bezpieczników pod kierownicą (zielona kostka z 8 pinami). Zalecano sprawdzenie zasilania i działania przerywacza za pomocą żarówki próbnej i miernika. Ostatecznie wymieniono włącznik świateł awaryjnych na nowy, co rozwiązało problem. Stary przerywacz działał niestabilnie, prawdopodobnie z powodu zużycia styków lub kondensatora wewnątrz. Wskazano, że w modelu z 2013 roku zastosowano klasyczny przerywacz kierunkowskazów, a od 2014 roku systemy są bardziej zintegrowane z modułem body. Włącznik awaryjnych ma 8 pinów, w tym oprawkę mini żarówki do podświetlenia. Przerywacz kierunkowskazów jest osobnym elementem w skrzynce bezpieczników i może wymagać testów zasilaniem 12V i żarówką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA