logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy muszę przeprogramować piloty Somfy Metro Smart IO 800 po udostępnieniu?

Hep 18 Sty 2025 19:10 570 8
  • #1 21398878
    Hep
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Udostępniłem pilot do bramy fachowcom i teraz zastanawiam się czy muszę je(mam 2) programować na nowo aby było "bezpiecznie". Z tego co wiem nie można pilota "skopiować" ale w teorii podobno jak mieli dostęp do napędu mogli dodać swój, czy to prawda? Co najlepiej teraz zrobić?
    Fachowcy raczej godni zaufania ale jednak nie daje mi to spokoju.
    Napęd somfy metro smart io 800.

Pytanie dodatkowe - czy szybkość otwierania bramy da się regulować?
  • #2 21399337
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Jak masz mieć wątpliwości to usuń wszystkie i dodaj te które posiadasz.
  • Pomocny post
    #3 21399423
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3608
    Regulacja predkości - da się, jest trzystopniowa -wolno/standard/szybko (rozdział 7 instrukcji, parametr P1)
  • #4 21399587
    Hep
    Poziom 9  
    Zbych034 napisał:
    Jak masz mieć wątpliwości to usuń wszystkie i dodaj te które posiadasz.

Rozumiem że dodanie tych samych na nowo zamyka temat bo mimo że piloty będą te same procedura dodania nadaje nowe klucze szyfrujące?

Edit: Uprzejmie proszę o zweryfikowanie procedury bo instrukcja jaką posiadam to dużo rysunków ale nie ma precyzyjnego opisu.
    (brama zamknięta - to chyba nie ma tu znaczenia)
    1. Usuwam wszystkie piloty trzymając PROG na napędzie 7s.
    2. Biorę pierwszy pilot i naciskam PROG 2s, następnie 0.5s i tym samym przechodzę do jego(pilota nr1) programowania naciskam 2 przyciski zewnętrzne na 0.5s a potem na 0.5 ten któego będę używałdo otwierania/zamykania. Koniec.
    3. Biorę drugi, naciskam PROG 2s, następnie naciskam 0.5s i jeszcze raz 0.5s tym samym przechodzę do programowania drugiego "slotu" dla pilota. Naciskam 2 zewnętrzne na 0.5s a następnie ten którego będę używał do otwierania 0.5s i koniec.

Bardzo proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem rysunki instrukcji.
  • Pomocny post
    #5 21399687
    kotbury
    Cytat:
    Rozumiem że dodanie tych samych na nowo zamyka temat bo mimo że piloty będą te same procedura dodania nadaje nowe klucze szyfrujące?

Jeśli skasujesz pamięć radia (bo to powinieneś zrobić przed dopisywaniem pilotów - punkt 9.1 instrukcji) to tak. Piloty będą te same ale w pamięci odbiornika będą klucze tylko twoich, bo ew lewy pilot budowlańca ulegnie skasowaniu przy procedurze czyszczenia pamięci odbiornika.
    Co do dopisywania pilotów - ogólnie tak, ale
    Przytrzymujesz PROG 2 sek. (a dokładniej - aż zaświeci się LEDa PROG oraz lampa napędu).
    Naciskasz krótko 2 skrajne przyciski pilota, naciskasz krótko przycisk, którym będziesz sterować bramą.
    To dodatkowe przyciśnięcie PROG na 0,5 s. służy do wyboru funkcji innej niż całkowite otwarcie (kolejno: częściowe otwarcie, wyjście AUX, sterowanie lampą)
    Drugiego pilota dopisujesz dokładnie jak pierwszego.
  • Pomocny post
    #6 21399707
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Hep napisał:
    Bardzo proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem rysunki instrukcji.

W załączeniu manual, pisze że do DEXXO Smart 800 io, ale to chyba to samo zwłaszcza ż jest ten manual na stronie Somfy Polska, możesz potwierdzić sam czytając go, zacznij od punktu 4.2 str. 7, następnie pkt 8 str. 10 i 11.
    Załączniki:
    • 5142613adexxo_smart_io_install.pdf (1.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 21399742
    kotbury
    I obrazki do w/w instrukcji (powyżej jest tylko część tekstowa). Ale chyba autor ma instrukcję obrazkową.
    Załączniki:
    • Smart IO obrazki.pdf (7.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21401654
    Hep
    Poziom 9  
    Usunąłem wszystkie piloty za pomocą wspomnianej wyżej opcji. Sprawdziłem dla pewności potem czy działają i zgodnie z oczekiwaniami - nie. Następnie przeprowadziłem procedurę dodawania jednego i drugiego. Wszystko gra. Dziękuję bardzo za wsparcie.
  • #9 21401655
    Hep
    Poziom 9  
    Jak wyżej - zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące konieczności ponownego programowania pilotów Somfy Metro Smart IO 800 po ich udostępnieniu fachowcom. Odpowiedzi sugerowały, że usunięcie wszystkich pilotów z pamięci napędu i ponowne ich dodanie zapewnia bezpieczeństwo, ponieważ nowe klucze szyfrujące zostaną przypisane. Użytkownik potwierdził, że po przeprowadzeniu procedury usunięcia pilotów, nowe programowanie działało poprawnie. Dodatkowo, potwierdzono, że prędkość otwierania bramy można regulować w trzech trybach: wolno, standardowo i szybko.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA