logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Synchronizacja 3 przekaźników na płycie Tasmota 4CH dla odbiornika 3-fazowego

Pete0815 19 Sty 2025 00:23 1755 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21399257
    Pete0815
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam

Mam nadzieję, że mogę prosić o pomoc/pomysły dotyczące Tasmoty.

Chyba wszyscy znają np. dostępne 4-kanałowe płytki przekaźników i chciałbym połączyć 3 przekaźniki na takiej płytce, aby działały jako 1 przekaźnik np. dla odbiornika 3-fazowego (3x230V).

Tak więc 3 przekaźniki powinny być włączane / wyłączane zawsze zsynchronizowane za pomocą jednego przycisku gui lub jednej komendy wysłanej przez mqtt.

Szukałem rozwiązania i wydaje się, że grupowanie jest metodą na to, ale dokumentacja mówi, że tylko 1 przekaźnik może być zaangażowany w grupę urządzeń.

Próbowałem więc zmapować 3 gpios do jednego przekaźnika, ale to nie działa.

Uprzejmie proszę o pomoc
    Pozdrawiam i wielkie dzięki
    Zrzut ekranu ustawień Tasmota dla 4-kanałowego przekaźnika
  • REKLAMA
  • #2 21399378
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12657
    Czy naprawdę jesteś pewien, że posiadanie 3 wpisów Relay z indeksem "1" nie działa? To dziwne...

Dodano po 3 [minutach]: .

EDIT: Wygląda na to, że masz rację! Przełącza tylko jeden przekaźnik:
    Interfejs Tasmota z ustawieniami GPIO dla modułu Sonoff Basic. .

Wygląda na to, że musimy użyć reguł?

Dodano po 2 [minutach]: .

Prawdopodobnie zasady mogą pomóc?
    https://tasmota.github.io/docs/Rules
    Zrób coś w stylu, gdy przełącznik 1 jest włączony, włącz przełącznik 2 i przełącznik 3. Jeśli przełącznik 1 jest wyłączony, wyłącz je...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21399448
    Pete0815
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc.
    Czy uważasz, że reguły są wystarczająco szybkie i niezawodne do tego celu?
    Zmagam się z tym, ponieważ reguły są oparte na wyzwalaczach. W przypadku, gdy jeden przekaźnik staje się inny z powodu stanu rozruchu lub czegoś podobnego, nie jest to synchronizowane przez regułę, dopóki nie zmieni się stan dowolnego przekaźnika, prawda?

Chyba muszę utworzyć reguły wyzwalane dla stanu ON każdego przekaźnika i reguły wyzwalane dla stanu OFF każdego przekaźnika, prawda?

Przyjrzałem się również funkcji blokady, która jest dostępna dla rolet. Domyślam się, że możliwe jest umieszczenie 3 przekaźników w tej grupie blokad, ale oczywiście funkcja blokady jest inna. Ale z ogólnej idei użytkowania bardzo podobne. Więc coś innego niż blokada, bardziej jak grupa synchronizacji, byłoby świetne, ale wydaje się, że nie jest dostępne :(
  • REKLAMA
  • #4 21400215
    ferbulous
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Grupa urządzeń służy do łączenia z innymi urządzeniami tasmota.
    Można do tego użyć reguł z backlogiem

Coś takiego

Rule1
    on power1#state=1 do backlog power2 1;power3 1 endon
    on power1#state=0 do backlog power2 0;power3 0 endon
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21400365
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Urządzania 3-fazowe zwykle pobierają duży prąd. Może rozwiązaniem będzie zastosowanie 3-fazowego stycznika na zewnątrz.
    Alternatywnie możesz przerobić płytkę i podłączyć trzy przekaźniki do jednego wyjścia.
    Są urządzenia wrażliwe na brak jednej fazy przez dłuższy czas. Z tego powodu sterowanie 3 niezależnymi kanałami nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.
  • #6 21402019
    Pete0815
    Poziom 7  
    Dziękuję bardzo i masz rację. Muszę przetestować, czy jest to rzeczywiście coś, co można wykorzystać w praktyce.

Jak widać, wynik jest wyraźnie sekwencyjny, a nie równoległy, więc nie powinno to stanowić problemu dla urządzenia 3-fazowego:

https://streamable.com/fqlur3

Dodatkowo dodałem do tego obsługę gui:

Rule2
    on power1#state=1 do backlog power2 1;power3 1 endon
    on power1#state=0 do backlog power2 0;power3 0 endon
    on power2#state=1 do backlog power1 1;power3 1 endon
    on power2#state=0 do backlog power1 0;power3 0 endon
    on power3#state=1 do backlog power1 1;power2 1 endon
    on power3#state=0 do backlog power1 0;power2 0 endon
    Rule2 1

Ale możliwe jest, że ze względu na czas wykonywania reguły i szybkie użycie przycisku reguła nie zakończyła ostatniego wykonania, a wynikiem jest niekończąca się sekwencja włączania / wyłączania przekaźnika / światła w różnych kombinacjach.

Jedynym sposobem na powstrzymanie tego jest wyłączenie zasilania i ponowne uruchomienie. W przypadku podłączonego urządzenia 3-fazowego takie zachowanie jest oczywiście niedopuszczalne....
REKLAMA