logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria DeWalt 5 Ah nie ładuje się, napięcie na jednym pakiecie 0,38 V, co robić?

coorio 19 Sty 2025 19:24 1650 1
  • #1 21400433
    coorio
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Cześć. Mam problem z baterią DeWalt 5 Ah. W ogóle nie reaguje na ładowarkę, :/ próbowałem wzbudzić ją z innej baterii, ale nie pomaga. Mierzyłem ogniwa miernikiem i napięcie całych pakietów po 4 sztuki jest jak na zdjęciu, ale w tym pakiecie co jest 0,38 V jak sprawdzę parami to na jednej jest 3,66 V, a na drugiej 3,67 V. Raczej problem z którymś ogniwem? I czy to jest normalne, że jak podłączę miernik czerwonym kablem do B, to na mierniku pokazuje ikonę "-" tak jakby były odwrócone bieguny? W drugiej sprawnej baterii pokazuje tak samo, że na B jest masa

Pakiet baterii DeWalt z trzema odczytami napięcia: 6,92 V, 0,38 V, 0 V.
    Zbliżenie na baterię DeWalt z widocznymi pomiarami napięcia ogniw: 3,65V, 3,26V, 10,58V.
  • #2 21400438
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Zakładając, że dobrze mierzysz, to jedna para akumulatorów jest do wymiany.
    Ponieważ nie wiadomo w jakim stanie są pozostałe akumulatory, to najlepiej wymienić wszystkie razem z obudową i płytką zabezpieczeń. W języku prostych ludzi - kup nową baterię czy jak tam sobie chcesz to nazwać.
REKLAMA