logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeWalt ładowarka nie ładuje baterii po wymianie ogniw

169kondi 21 Wrz 2023 20:46 2226 8
REKLAMA
  • #1 20742381
    169kondi
    Poziom 4  
    Ocena: 37
    Witam Mam problem posiadam wkrętarkę DeWalt i znalazłem nie używaną długi czas baterię. Rozebrałem, pomierzyłem i okazało się że 4 z 10 ogniw są do wymiany. Po wymianie bateria działa lecz po włożeniu do ładowarki brak reakcji. Ładowarka nie świeci - inną baterię normalnie ładuje. W środku baterii wszystko całe kable itp, styki wyczyszczone. Ma ktoś jakiś pomysł
    ?
  • REKLAMA
  • #2 20742402
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Podaj modele urządzeń, pokaż wnętrze tej baterii.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20742423
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 451
    Może pomoże ? Jeżeli przed wstawieniem nowych akumulatorów nie wyrównałeś napięć ( wszystkie akumulatory muszą mieć identyczne napięcia ) to sprawdź napięcia i rozładuj te odbiegające do równego poziomu np. żarówką 12V.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20742469
    169kondi
    Poziom 4  
    Nie wiem nie ruszyłem tego białego tak już było jak otworzyłem baterie.

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz zauważyłem że jest to bateria 5 Ah a ładowarka DCB105 piszą że do aku 4 Ah czy to może mieć znaczenie ? Drugą baterię mam 4 Ah, ale wydaję mi się że kiedyś ładowałem normalnie.
  • #8 20818554
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    Regenerację trzeba zrobić ze wszystkimi ogniwami naładowanymi do identycznej wartości, np. równe 4V i wtedy tworzyć pakiet. Próbowałeś ją resetować? Wskaźnik naładowania baterii coś okazuje, czy martwa? Termika nie urwałeś?
    Dwa żółte akumulatory leżące na stole, połączone przewodami.
  • REKLAMA
  • #9 20819292
    169kondi
    Poziom 4  
    Wskaźnik baterii pokazuję 1 kreskę podłączam do wkrętarki i działa normalnie ale jak wrzucę do ładowarki to nie reaguje, na innej baterii normalnie. Jak mogę zresetować baterię?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ładowarką DeWalt DCB105, która nie ładuje baterii po wymianie ogniw. Po rozebraniu baterii stwierdzono, że 4 z 10 ogniw wymagało wymiany. Po wymianie bateria działa, ale ładowarka nie reaguje, mimo że inna bateria ładowana jest normalnie. Użytkownik zauważył, że bateria ma pojemność 5 Ah, podczas gdy ładowarka jest przeznaczona do 4 Ah, co może być istotne. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują wyrównanie napięć ogniw przed ich połączeniem oraz możliwość resetowania baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA