logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Galaxy 1.9 TDI 130 KM - silnik gaśnie po puszczeniu kluczyka, dym z korka oleju

Krizzzzzzz 19 Sty 2025 22:02 249 4
REKLAMA
  • #1 21400677
    Krizzzzzzz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Jestem nowym nabywcą Forda Galaxy 1.9 TDI 130 KM. Kupiłem auto nie na chodzie. Przy próbie odpalenia na rozruszniku silnik chce odpalić, ale jak tylko puszczam kluczyk, gaśnie. Na VAG-u nie ma żadnych błędów, a po odkręceniu korka oleju zauważyłem, że zamiast z wydechu dym wydobywa się korkiem wlewu oleju. Czy ktoś miał taki przypadek? Co to może być? Help.
    AI: Czy akumulator i rozrusznik są w dobrym stanie? Czy były sprawdzane przed próbą odpalenia?
    Tak
    AI: Czy znasz historię serwisową samochodu lub czy były jakieś znane problemy przed zakupem?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21400761
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1140
    Ciężko coś wywróżyć.
    Od wytartego wałka rozrządu po pęknięty tłok lub dziurę w tłoku.
    Parametry sprawdź przy odpalaniu: obroty, korektę wtrysków, temperaturę silnika, ciśnienie paliwa.
    A zacznij od podania kodu silnika, bo jedne mają, a inne nie, pompę w zbiorniku paliwa.
    I jakiś teoretyczny przebieg z licznika.
  • REKLAMA
  • #3 21400790
    Krizzzzzzz
    Poziom 2  
    Możliwe, że masz rację z tym tłokiem. Dzisiaj zauważyłem, że jest czerwone paliwo, czyli olej opałowy. Przebieg 260 tys., oznaczenie jutro podam.
  • REKLAMA
  • #4 21400842
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1140
    >>21400790
    Nie zakładaj najgorszego.
    Miałem takie z dziurą w tłoku, a dojeżdżały na trzech cylindrach albo z krzywą korbą.

Jak jeździł na "oranżadzie", to na pewno filtr i paliwo ze zbiornika out.
    I przy okazji sprawdzisz pompkę w zbiorniku.
    A może pompa tandemowa jest przytarta (to tańsza opcja), będzie to widać po ciśnieniu paliwa, jak jej podłączysz manometr. Powinno być ze 3-4 bar przy kręceniu rozrusznikiem.
  • #5 21432500
    Krizzzzzzz
    Poziom 2  
    Witam. Mam przyczynę, dlaczego auto nie odpalało, turbina się posypała. Geometria zmienna wbiła się w wylot wydechu, zatykając ujście spalin. Nawet szczelinki prześwitu nie było. Problem rozwiązany, nowe turbo i auto śmiga, obeszło się bez remontu silnika. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Ford Galaxy 1.9 TDI 130 KM - silnik gaśnie po puszczeniu kluczyka, dym z korka oleju Messenger_creation_BDB0BD2D-359F-4FAA-9116-0495178C3959.jpeg (129.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA