logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać skasowane dane z pendrive z zachowaniem pierwotnej struktury.

rayden 20 Sty 2025 11:00 483 5
REKLAMA
  • #1 21401172
    rayden
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Witam, niedawno pisałem posta w temacie odzysku danych z uszkodzonego HDD na USB.
    W międzyczasie wpadł mi nowy temat, nieco prostszy (mam nadzieję).
    Żona przypadkowo usunęła całe katalogi z projektami z kilku lat.
    Pendrive 16 GB sprawny Sandiska. System plików exFAT.
    Niby wszystko ładnie i pięknie, bo w międzyczasie nic nie zostało na pendrive zapisane, jest jedno ale. Używałem 2 różnych programów: DMDE (wykonałem kopię posektorową i na obrazie próbowałem odzyskać pliki) oraz Recuva.
    Każdy z nich coś tam pozwala odzyskać, pliki są nieuszkodzone. Problemem jest to, że położenie plików po odzysku nie odpowiada ich pierwotnym położeniom. Część z plików można odzyskać, wyszukując plik w DMDE, ale podczas odzyskiwania całych katalogów plik nie zostaje automatycznie odzyskany. Zakładam, że jest to efekt przenoszenia plików, podczas gdy żona porządkowała projekty. Było tego mnóstwo, podzielone na lata, wykonawców, stadium projektu oraz typ dokumentu. Czy istnieje oprogramowanie, które by potrafiło ogarnąć to w sposób, by odzyskać pliki z zachowaniem struktury sprzed usunięcia?

Pozdrawiam,

Robert
  • REKLAMA
  • #2 21401222
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2331
    Jeśli struktura logiczna została uszkodzona, to nie. Kwestia, czy żona usunęła katalogi, czy je formatowała i czy jakieś operacje na metadanych były wykonywane później. Co oznacza
    rayden napisał:
    położenie plików po odzysku nie odpowiada ich pierwotnym położeniom.
    ? Opisz dokładniej, gdzie te pliki lądują.
    rayden napisał:
    Część z plików można odzyskać, wyszukując plik w DMDE, ale podczas odzyskiwania całych katalogów plik nie zostaje automatycznie odzyskany.
    Masz licencję, czy pracujesz na demówce?
    rayden napisał:
    efekt przenoszenia plików, podczas gdy żona porządkowała projekty.
    - może być tak, że zachowały się fragmenty nieaktualnych metadanych, ale bez znajomości szczegółów wykonywanych operacji i możliwości manualnej analizy zawartości pendriva, to tylko trudna do zweryfikowania hipoteza.
    rayden napisał:
    Czy istnieje oprogramowanie, które by potrafiło ogarnąć to w sposób, by odzyskać pliki z zachowaniem struktury sprzed usunięcia?
    - tak, dowolny hex-edytor, ale to wymaga wiedzy, gdzie co chcesz umieścić, znajomości struktur logicznych i dużo pracy manualnej - z punktu widzenia typowego użytkownika prostszym rozwiązaniem będzie posotrowanie plików po katalogach jeszcze raz z poziomu jakiegoż menedżera plików.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #3 21401303
    rayden
    Poziom 14  
    >>21401222
    kaleron napisał:
    ? Opisz dokładniej, gdzie te pliki lądują.

Np. plik, który przed usunięciem leżał w katalogu:
    2025->Projekty->Do_zrobienia->firma_A->Dokumentacja_A.docx
    podczas wyszukiwania jest znajdowany w
    2024->Projekty->firma_A->Dokumentacja_A.docx.

Tyle że jak próbuję odzyskać cały katalog
    2025, plik nie zostaje odzyskany, nie odbudowuje też struktury podkatalogów 2025.
    W przypadku odzyskania katalogu 2024 z zaznaczeniem zarówno usuniętych, jak i nieusuniętych, również nie odbudowuje struktury
    katalogów, tj.:
    2024->Projekty->firma_A->Dokumentacja_A.docx,
    więc z automatu się nie da.

Przy wyszukiwaniu go znajduję. Problem jest taki, że metodą "wyszukaj i odzyskaj" nie idzie wszystkiego odtworzyć, bo po pierwsze
    żona nie pamięta, co i gdzie było, ani jaką ma nazwę.

Co do wersji, to kupiłem licencję Express, ale w tym przypadku niewiele mi to daje, bo niby odzyskuje całe katalogi, ale co z tego, jeśli
    są one finalnie puste lub niekompletne.
  • REKLAMA
  • #4 21401311
    kaleron

1/ - pliki w ogóle mają zachowane nazwy?
    2/ - sprawdź w hex-edytorze, czy problemowe katalogi w ogóle zachowały dane o plikach?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 21402668
    rayden
    Poziom 14  
    >>21401311
    kaleron napisał:
    1/ - pliki w ogóle mają zachowane nazwy?

Tak, pliki, które nas interesują, mają zachowane nazwy. Co ciekawe, DMDE pokazuje ich położenie. Nie jest ono jednak tym ostatnim, tylko (takie jest moje domniemanie) tam, gdzie zostały utworzone. Nie znam się na systemach plików, być może przeniesienie pliku z katalogu A do B polega na przepięciu "pointera" w tablicy alokacji plików.Po drodze odzyskały się informacje i o katalogach, które zostały usunięte intencjonalnie, część z nich ma zachowane nazwy, część nie. Znalazłem nawet plik wideo wielkości kilkuset MB, który był poprawnie odczytywany a był usuniety raczej dawno temu.

kaleron napisał:
    2/ - sprawdź w hex-edytorze, czy problemowe katalogi w ogóle zachowały dane o plikach?

Coś spróbuję nie znam się na tym. Rozumiem że wyszukam ciągi znaków (utf-8) w pliku obrazu dysku. Musze znaleźć edytor który ogarnie obsługę tak duzych plików. Nawet niektóre edytory tekstowe nie ogarniają dużych plików i próbuja je ładować w całości do pamięci. No co do struktór to raczej muszę poczytać w internetach bo takiej wiedzy nie mam.

Na chwilę obecną jedyne co znalazłem to: http://ntfs.com/exfat-overview.htm
    szkoda że nie ma tam przykładów.
  • #6 21402798
    kaleron

używaj wyszukiwarki DMDE - ładowanie obrazu binarnego do edytora tekstowego nie ma sensu. Nie dość, że taki edytor z wieloma rzeczami sobie nie poradzi, to jeszcze chwila nieuwagi, a uszkodzisz obraz. Instrukcja do DMDE:
    https://dmde.com/pl/manual/toc.html

Przeniesienie pliku do innego katalogu nie wiąże się ze zmianą jego położenia w adresacji LBA, w tablicy alokacji plików niczego nie ruszasz, ale oznaczasz rekord opisujący ten plik w katalogu pierwotnym, jako skasowany, a w katalogu docelowym tworzysz nosy rekord, odwołujący się do dokładnie tych samych klastrów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
REKLAMA