logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kompresora do 300-litrowego zbiornika hydroforowego - jaki model?

DeMare 20 Sty 2025 20:06 1590 44
Najlepsze odpowiedzi

Jaki tani kompresor kupić do dopompowywania 300-litrowego zbiornika hydroforowego?

Do takiego hydroforu wystarczy niedrogi kompresor ze zbiornikiem 25 l, w cenie około 400–500 zł, jeśli ma służyć głównie do okresowego dopompowywania powietrza [#21402096] Najpierw jednak trzeba znaleźć i usunąć nieszczelność, bo z opisu wynika, że powietrze ucieka z instalacji — przy takiej pracy pompa tylko szybko dobija ciśnienie i znów je traci [#21410839][#21410903][#21412992] Po naprawie układu procedura jest prosta: wyłączyć pompę, wypchnąć wodę z hydroforu sprężarką, a potem nabić poduszkę powietrzną do około 1–1,1 atm [#21403862] Jeśli nieszczelność pozostanie, kupowanie większego kompresora nie rozwiąże problemu, bo powietrze i tak będzie uciekać [#21402096][#21412992]
REKLAMA
  • #31 21411133
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Czy autor tematu ma ten sam cel co na obrazku?
    Schemat automatycznego systemu napowietrzania wody z kompresorem i zbiornikiem hydroforowym.
    automatyczny-system-napowietrzania-wody
    zamiast zwężki Venturiego?
    Zwężka Venturiego ze złotym zaworem.
    Czy po prostu chce kupić kompresor, aby 3 razy do roku napompować powietrze do zbiornika hydroforowego?
  • REKLAMA
  • #32 21411151
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Ture11 napisał:
    Jak dla mnie, rozmawiamy o dwóch różnych urządzeniach...

Tak. Nie tyle urządzeniach co instalacjach/ Ale przecież według dotychczasowych wypowiedzi nie zamontowano tam owej sprężarki ani zwęźki. Zdaje si e, że odpowietrzacza także nie ma. Ale tego z pewnością nie wiemy. Może do wyjaśnienia sprawy byłby konieczny monter układu. W pewnym sensie sygnalizowałem możliwość podłączenia sprężarki.
  • #33 21411163
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    mczapski napisał:
    ani zwęźki

Zwężka chyba jest...

Rury i zawory instalacji wodnej w pomieszczeniu.

Swoją drogą, skoro ten element zasysa powietrze z otoczenia i wprowadza je do wody pitnej, to nie powinno tam być jakiegoś filterka - co by pająka nie wessało, na przykład? :D
  • #34 21411397
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    >>21411163 Zwężka jest, ale jakbyś dokładnie przyjrzał się zdjęciu, które sam wkleiłeś, jest różnica miedzy tym co pokazuje zdjęcie to drugie w#30, a tym co wykonano u zakładającego temat. Nie będę opisywał szczegółów, tylko stwierdzę, że gdyby tak wykonano, to w zwężce w w przypadku nieszczelności pojawiła by się woda., a nie uciekało wszystko powietrze z hydroforu. Dlaczego ? to już niech każdy się domyśli.
  • REKLAMA
  • #35 21411434
    Ture11
    Poziom 39  
    stanislaw1954 napisał:
    Dlaczego ? to już niech każdy się domyśli.

Niestety, moje zwoje mózgowe nie sprostały temu zadaniu. Jak by kolega miał wolną chwilę i napisał kilka słów, będę bardzo wdzięczny - chętnie się czegoś nowego nauczę. Na razie widzę tylko, że autor ma to zamontowane w pionie, a nie w poziomie, ale to nie ma (chyba?) znaczenia.
  • REKLAMA
  • #36 21411739
    DeMare
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    >>21411092

Nie wiem czy ma to znaczenie ale u mnie ta zwężka jest zamontowana przy pompie która leży po prawej stronie zbiornika z grafiki. Woda ze studni pobierana jest z lewej strony zbiornika. Rur i kolanek sporo.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21411133

Dobijanie powietrza trzy razy do roku? Mi majster tłumaczył że trzeba raz w miesiącu

U mnie wygląda to tak
    Zbiornik ciśnieniowy i zbiornik niebieski w pomieszczeniu gospodarczym.

Zbliżenie na instalację wodną z widocznym manometrem i rurami przy zbiorniku.

Manometr mam z boku zbiornika, i tam też jest gwint do nabicia powietrza
  • #37 21411940
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ta zwężka ma za zadanie samoczynnie uzupełniać powietrze, ale przede wszystkim, by to prawidłowo działało musi być prawidłowo wykonane wejście rury od pompy do zbiornika, a tego w tym przypadku nie ma. Na zdjęciu wysłanym przez Ture11, jest pokazane, ze rura zasilająca od pompy- wchodzi do połowy zbiornika, a tego ten hydraulik nie zrobił. Wobec tego powietrze ucieka z powrotem na zewnątrz, bo coś nie zamyka się po pracy pompy.
    W hydroforze beż zwężki uzupełnia się powietrze może raz w roku, a może rzadziej. Wszystko zależy od różnych czynników, między innymi od tego jak dużo korzysta się z wody, ale też od takich przypadków, jak brak napięcia w sieci i korzystanie z wody-pompa się nie włączy, a ktoś odkręca kran i wypuszcza "poduszkę powietrzną" .
  • REKLAMA
  • #38 21411967
    User2039
    Poziom 22  
    Nieszczelność sama się nie znajdzie. Należy znaleźć nieszczelność i ją usunąć.
    Osobiście podoba mi się bardziej rozwiązanie z automatycznym systemem napowietrzania wody, niż ze zwężką Venturiego.
    Zwężka Venturiego jest nieprzewidywalna, przy małym przepływie wody ten zawór zwrotny przy dyszy się nie otworzy.
    Tutaj jest potrzebna sprężarka membranowa, bezolejowa, przystosowana do pracy ciągłej.
    Montując sprężarkę bez zbiornika powietrza należy dobrać jej wydajność do zapotrzebowania.
  • #39 21411981
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21411967 Wcale nie ma potrzeby uzupełniać powietrza na co dzień. A skąd ta sprężarka dostaje wiadomość, ze jest nieprawidłowa poduszka powietrzna, bo z tego pokazanego w #31 nic nie wynika.
  • #40 21412004
    User2039
    Poziom 22  
    >>21411981 Ta sprężarka nie dostaje wiadomości, gdy jest nieprawidłowa poduszka powietrzna.
    Cytat:
    Automatyczny system napowietrzania wody to element stacji uzdatniania wody z wykorzystaniem technologii napowietrzania. Proces ten jest stosowany w celu usuwania wysokich stężeń żelaza, manganu oraz nieprzyjemnego zapachu siarkowodoru.
    Automatyczny system napowietrzania wody zapewnia stały i kontrolowany dopływ powietrza.

Czyli zastępuje dyszę Venturiego.
    Wydaje mi się, że jest tam elektrozawór i zawór proporcjonalny. Elektrozawór otwiera się gdy hydrofor pracuje.
    Dodatkowo można wyregulować przepływ powietrza w stosunku do przepływu wody, aby poduszka powietrzna utrzymywała się na odpowiednim poziomie. Zespół powinien być w całości bezobsługowy.
  • #41 21412033
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W latach 70 a pewnie i wcześniej montowane były na ssaniu pomp, takie zaworki(nie pamiętam nazwy-powiedzmy"napowietrzniki"). W czasie, gdy pompa pracowała otwierał się ten zaworek i pompa pociągając wodę rurą ssącą"przy okazji"pobierała trochę powietrza wtłaczając wraz z wodą do hydroforu. Proste i bezobsługowe, ale pod kilkoma warunkami- głębokość ssania nie mogła bćyckrytyczna, bo "urywało" ssanie. pompa musiała być sprawna, a nie wysłużona, bo też kończyło się to "urywaniem" ssania,"napowietrznik "miał w środku gumę, która z czasem twardniała i przestawało to prawidłowo działać.Wszystko to działało przy pompach wirnikowych starego typu, obecnie coraz mniej używanych.
  • #42 21412514
    Ture11
    Poziom 39  
    User2039 napisał:
    Zwężka Venturiego jest nieprzewidywalna, przy małym przepływie wody ten zawór zwrotny przy dyszy się nie otworzy.

Wydaje mi się, że ona jest pomiędzy pompą a zbiornikiem - a tam jest albo pełny przepływ, albo brak - zależnie, czy pompa pracuje, czy nie...
    I jest też specjalnie zawór kulowy, by regulować stosunek wody płynącej przez zwężkę i tej płynącej bezpośrednio.
  • #43 21412992
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    I tak z tematu wybór kompresora uczyniono temat dyskusji nad funkcjonowaniem instalacji. Istotnie DeMare na początku nie zasygnalizował istnienia oczyszczacza wody i związanego z tym napowietrzacza, Jeszcze nie podjęto tematu zaworu zwrotnego ale wygląda, że jest za zwężką. W tej sytuacji zagadnienie dołączania sprężarki wydaje się bezcelowe. Należy znaleźć przyczynę/miejsce ucieczki powietrza. A ma to miejsce na odcinku rury PCV między zbiornikiem i zaworem zwrotnym (chyba zgrzewanie ). Z ostrożności można też podejrzewać także zawór zwrotny ( w tym rozwiązaniu niestety uszczelnienie bez wody). I tutaj spory problem bowiem ucieczka powietrza do pompy właściwie nieuchwytna.
  • #44 21421473
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    >>21412033 Dokładnie opisałeś! U mnie lata 60 - jak chciałem by dobić powietrza do hydroforu to podczas pracy pompy, popuszczało się śrubę mosiężną ze stożkiem i otworem a przepływ wody zasysał powietrze pompując do hydroforu.
  • #45 21421512
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21421473 Raczej ustawiało się to tak , by pompa zawsze pociągała odrobinę powietrza...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kompresora do nabicia 300-litrowego zbiornika hydroforowego, który ma problemy z utrzymywaniem ciśnienia. W dyskusji poruszono kwestie nieszczelności instalacji, które mogą powodować ucieczkę powietrza, oraz zalecenia dotyczące zakupu kompresora ze zbiornikiem o pojemności 25 litrów. Użytkownicy sugerują, że nieszczelności mogą występować w miejscach uszczelnień, a także w układzie rur. Wskazano na potrzebę poprawy instalacji oraz na możliwość zastosowania zwężki Venturiego lub automatycznego systemu napowietrzania. Wiele osób podkreśla, że kluczowe jest znalezienie i usunięcie nieszczelności przed zakupem kompresora.
REKLAMA