logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kompresora do 300-litrowego zbiornika hydroforowego - jaki model?

DeMare 20 Sty 2025 20:06 1620 44
Najlepsze odpowiedzi

Jaki tani kompresor kupić do dopompowywania 300-litrowego zbiornika hydroforowego?

Do takiego hydroforu wystarczy niedrogi kompresor ze zbiornikiem 25 l, w cenie około 400–500 zł, jeśli ma służyć głównie do okresowego dopompowywania powietrza [#21402096] Najpierw jednak trzeba znaleźć i usunąć nieszczelność, bo z opisu wynika, że powietrze ucieka z instalacji — przy takiej pracy pompa tylko szybko dobija ciśnienie i znów je traci [#21410839][#21410903][#21412992] Po naprawie układu procedura jest prosta: wyłączyć pompę, wypchnąć wodę z hydroforu sprężarką, a potem nabić poduszkę powietrzną do około 1–1,1 atm [#21403862] Jeśli nieszczelność pozostanie, kupowanie większego kompresora nie rozwiąże problemu, bo powietrze i tak będzie uciekać [#21402096][#21412992]
REKLAMA
  • #1 21402061
    DeMare
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Potrzebuję kupić kompresor do nabicia 300 litrowego zbiornika hydroforowego. Pompa pracuje raczej prawidłowo. Włącza się przy ponad 2 barach i wyłącza przy 4,2. Przekaźnik (bo chyba tak się nazywa) który ma regulować ciśnienie w zbiorniku chyba nie pracuje prawidłowo, albo powietrze gdzieś ucieka. Przezroczysta rurka przy zbiorniku w 3/4 jest napełniona wodą po dobiciu pompy do 4,2 bar. Powietrze było dobijane kompresorem w piątek. Trzy dni i znowu wrócił problem.
    Pompa, zbiornik i odżelaziacz są nowe, a że nie mam kompresora, to muszę go w końcu kupić. Jutro może zabraknąć powietrza w zbiorniku i pompa nie będzie dobijać wody.

Jaki niedrogi sprzęt polecacie żeby zdał egzamin?
  • REKLAMA
  • #2 21402096
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    400 - 500 zł. 25 litrowy wystarczy. Sam mam na wsi i starcza. Używam nie tylko do tego, owszem. Mam też 500 litrowy trzytłokowy - ale to do innych celów. Gdzieś musi uciekać Ci powietrze, bo ja pewnie raz na kwartał jakieś niewielkie ilości dobijam. A jak ucieknie Ci całkowicie powietrze - to pompa hydroforu będzie pracować, tyle tylko, że prawie ciągle.
  • #3 21402099
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Ile tego powietrza dobiłeś? Możesz to określić w jakiś sposób, czy nawet opisowo - jak to zrobiłeś? Bo nawet nie dysponując sprężarką można tego dokonać, choć sposób ze sprężarką na pewno jest wygodniejszy.
  • REKLAMA
  • #4 21402220
    DeMare
    Poziom 6  
    stanislaw1954 napisał:
    Ile tego powietrza dobiłeś? Możesz to określić w jakiś sposób, czy nawet opisowo - jak to zrobiłeś? Bo nawet nie dysponując sprężarką można tego dokonać, choć sposób ze sprężarką na pewno jest wygodniejszy.

Dobijał mi hydraulik, który instalował sprzęt. Ciśnienie w piątek zjechało do zera po jednym dniu, więc zgłosiłem problem. Teraz trzy dni wytrzymało. No niby jeszcze jest powietrze w zbiorniku, ale na rurce w zasadzie tylko 5 cm powietrza, już po pracy pompy.

Zbliżenie na metalową rurkę z czarnym tłem, ukazującą element instalacji hydraulicznej.
  • #6 21402374
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21402327

W jakim sensie?
    Układ raczej nie jest szczelny. Majster mi ostatnio stwierdził, że uciekło powietrze. Przerobił układ rur i było lepiej, do dzisiaj. Poprzedni mniejszy zbiornik trzymał powietrze. Był w zasadzie bezobsługowy.
  • #7 21402623
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jak uciekło powietrze w ciągu dnia, czy kilku, to musi być nieszczelność na przestrzeni powietrznej zbiornika, czyli to co widać na zdjęciu, lub jeszcze wyżej, jeśli coś tam zamocowane np. manometr. Dopiero po ewentualnym poprawieniu jest sens dobijać powietrze.

Dodano po 5 [minuty]:

DeMare napisał:
    Teraz trzy dni wytrzymało. No niby jeszcze jest powietrze w zbiorniku, ale na rurce w zasadzie tylko 5 cm powietrza, już po pracy pompy.

Jeśli tak jest po nabiciu pompy, to jest w miarę dobrze, ale jeśli będzie się to pogarszało, że za kilka dni woda zapełni całą rurkę wodowskazu, to nadal jest nieszczelność.
  • #8 21403340
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21402623

Powietrza już w rurce nie ma. Pompa włącza się przy każdym użyciu wody. Nie wiem w czym problem.
    Manometr wskazuje 4 bary ale obecnie powoli spada, mimo że z wody się nie korzysta.
  • #9 21403363
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W takim razie nadal jest nieszczelność w miejscach o których wspominałem. Brak powietrza, ciśnienie spada przy poborze wody, pompa spręża, ale że woda nie jest ściśliwa, to pompowanie trwa chwilkę i już jest duże ciśnienie. Po odkręceniu kranu ciśnienie nagle spadnie. Spadek ciśnienia na manometrze oznacza, że gdzieś ubywa wody, albo powietrza.
  • #10 21403849
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21403363
    Teraz wygląda to tak, że gdy odkręcam kran, to od razu pompa załącza się pulsacyjnie, tj.

1. Ciśnienie w kilka sekund spada do 2,2 bar i załącza się presostat z pompą.
    2. Pompa szybko dobija ciśnienie do 4,2 bar, po czym wyłącza się, a ciśnienie z powrotem szybko spada do 2,2 i cykl się powtarza.

Czy taka praca może uszkodzić pompę? Na jutro muszę ściągnąć gościa, który mi to wszystko instalował. Nie chcę pogorszyć tego co jest teraz, bo jest poprawa od poprzedniej interwencji. Musi szukać przyczyny na podstawie obecnej sytuacji.
    W poprzednim tygodniu ciśnienie spadło do zera. Presostat pracował bez żadnej reakcji na manometrze.
  • REKLAMA
  • #11 21403862
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    DeMare napisał:
    ......Czy taka praca może uszkodzić pompę? ....

Teoretycznie nie - chyba, że będzie pracowała długi czas.
    Procedura powinna być następująca. Podłączasz sprężarkę, pompa wyłączona i "wyganiasz" wodę z hydroforu. Jak usłyszysz "psssst" (pusty hydrofor) zakręcasz wodę (wyjście), "bijesz powietrze" do 1 - 1,1 atm. Odłączasz sprężarkę i włączasz pompę. Te dane co podałem mogą się różnić względem hydroforów, ale są zbliżone.
  • #12 21403992
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21403862

OK, a ten kompresor to warto kupić ze zbiornikiem czy do tego typu spraw jest to obojętne?
  • #14 21410699
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21404030 >>21403363 >>21402327

Po ponownym sprawdzeniu szczelności instalacji i dobiciu powietrza przez człowieka który montował instalacje, problem powrócił. Po 1,5 doby ponownie uciekło powietrze.
    Poczytałem trochę i natknąłem się na dwie sprawy. Otóż górne wyjście ze zbiornika jest uszczelnione pakułą, a ponoć nie nadają się one przy uszczelnianiu powietrza. Do tego używa się np taśmy teflonowej.

Druga sprawa to samo techniczne rozwiązanie wyjścia ze zbiornika bez zaworu zwrotnego, a także bez zwężki venturiego przy tym wyjściu. Taka zwężka jest na dole przy pompie, ale za zbiornikiem, tj. zawór zwrotny w podłodze jest przy ścianie, obok stoi zbiornik, a za zbiornikiem odżelaziacz a dopiero potem na ziemi pompa.
    Metalowy zbiornik z armaturą i rurą w środowisku hydraulicznym
  • #15 21410724
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie widać całej instalacji, więc nie wiem po co taka rura idzie ze szczytu zbiornika, gdy wiadomo, ze tam jest powietrze. Czy to jest główne wyjście zw zbiornika?
  • REKLAMA
  • #17 21410797
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21404030

Przepraszam. Od góry wpływa woda z pompy. Na zdjęciu niżej jest wyjście z hydroforu w którym jest uszczelnienie pakułami. I może w tym miejscu ucieka powietrze.

Od ściany idzie rura od zaworu w ziemi i idzie na drugi koniec pomieszania do pompy i kieruje się na na górę zbiornika. Pomieszane to wszystko strasznie.
    Zbliżenie na instalację hydrauliczną z rurami i zaworem, przy ścianie pokrytej kafelkami.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21404030
    >>21410724

Reszta instalacji

Instalacja hydrauliczna z pompą, rurami i zaworami w pomieszczeniu.
    Instalacja wodna z widocznymi rurami i pompą w pomieszczeniu gospodarczym.
    Instalacja hydrauliczna w pomieszczeniu z rurami i urządzeniem pod oknem.
    Instalacja hydrauliczna z rurami i pompą na tle ściany z płytek.
  • #18 21410839
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Co za fachowiec to robił? kto daje wodę z pompy do zbiornika od góry ?Jeszcze czegoś tak głupiego nie widziałem. Mało jest wejść do zbiornika z boku?
  • #19 21410860
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21410839

Tam jest ogólnie mało miejsca ale stwierdził że da sobie radę. Żebym wiedział że będą takie problemy to bym wolał zbiornik przeponowy 200 litrów bez odżelaziacza, bo niby tylko ocynkowany się do tego nadaje.
  • #20 21410874
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Wydaje mi się, że powietrze może uciekać przez zawór zwrotny i ten czarny element-ostatnie zdjęcie.
  • #21 21410877
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21410839

Teraz dodatkowo coś się stało z reduktorem ciśnienia, bo mimo że powietrza nie ma to powinien nabijać na manometrze od 2,2 do 4,2 bara. Obecnie od poniżej 2 do 4,5.

• #22 21410903
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    To nie żaden reduktor ciśnienia, tylko tak zachowuje się pompa jak brakuje powietrza w hydroforze.

Dodano po 1 [minuty]:

Idź, albo zadzwoń do tego pseudo hydraulika niech ci zwróci pieniądze za tą spieprzoną robotę i szukaj innego, by to naprawił.
  • #23 21410943
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    DeMare napisał:
    Teraz dodatkowo coś się stało z reduktorem ciśnienia, bo mimo że powietrza nie ma to powinien nabijać na manometrze od 2,2 do 4,2 bara. Obecnie od poniżej 2 do 4,5.

Myślę, że przy tak częstym cyklu włącz-wyłącz, presostat może się rozregulowywać od samych ruchów i uderzeń hydraulicznych...
  • #24 21411011
    DeMare
    Poziom 6  
    >>21410903

No tak, to wyłącznik ciśnieniowy, nie wiem dlaczego uczepiłem się tego reduktora.

Pieniądze swoją drogą ale chciałbym wcześniej zweryfikować u jakiegoś ogarniętego hydraulika problem tej instalacji, żebym miał argumenty w ręku. Bo to że jest problem to ten gość wie, ale twierdzi że on ze swojej strony zrobił to co mógł, i tak robi u wszystkich...
  • #25 21411046
    Ture11
    Poziom 39  
    stanislaw1954 napisał:
    Co za fachowiec to robił? kto daje wodę z pompy do zbiornika od góry ?Jeszcze czegoś tak głupiego nie widziałem. Mało jest wejść do zbiornika z boku?

Taki rysunek znalazłem w Internecie, a ta instalacja wygląda jak by była zgapiona z niego...

Schemat układu napowietrzania wody z elementami: zbiornik hydroforowy, napowietrzacz, kolumna ciśnieniowa.

Dodano po 1 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    i ten czarny element-ostatnie zdjęcie.

Podobno zwężka Venturiego, szczerze nie wiedziałem o istnieniu potrzeby takowej w instalacji hydroforowej... Teraz już widzę, że chodzi o obsługę odżelaziacza.
    Na elektrodzie to jednak elektronik też się może sporo nauczyć z innych dziedzin :D
  • #26 21411054
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Jetem pewien. że wypowiadałem się w tym temacie i nie znajduję śladu. A pytałem jak wygląda instalacja chociaż nie założyłem aż takiego numeru jak zasilenie wodą od góry zbiornika bezprzeponowego. Kolejne pytanie to jaka jest wydajność tego układu? Skoro już upieramy się przy dołączeniu sprężarki to może jak w układach o dużej wydajności z uzdatnianiem niechby pracowała razem z pompą wody. Wprawdzie wymagałoby to oddzielnej regulacji ale wykonalne chociaż niebyt zasadne. Co do budowy instalacji to wzorów można szukać wszędzie a dla fachowca to elementarz. Jednak pierwszym działaniem winno być przymuszenie fachowca (jeśli taki był) do poprawienia instalacji. Podanie wody z dołu zbiornika a odbiór z wyjścia ponad dnem.
    DeMare napisał:
    on ze swojej strony zrobił to co mógł, i tak robi u wszystkich...

Niechby to udowodnił chociaż w tym przypadku bez znaczenia.
    Na przedstawionym rysunku mowa o napowietrzaniu wody o którym napisałem wcześniej.
  • #27 21411059
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21411046 Ten "czarny element" tak nazwałem na potrzebę wyjaśnienia przyczyny ucieczki powietrza, można ją stosować, ale nigdy bym tak nie dal zasilania hydroforu, jak na tym zacytowanym zdjęciu z internetu, co widać wyraźnie po kłopotach zakładającego temat.
  • #28 21411061
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Ale ten obrazek co jest powyżej to jest układ napowietrzania, a nie hydroforowy. Trochę lat już żyję i pierwszy raz widzę, aby wodę podawać od góry. Trudno się tu pastwić na tym wykonawcą, ale chyba można jakoś uratować tą sytuację. Ponieważ woda jest w zbiorniku na odwrót niż być powinna, to w dolnej części trzeba "nabić" z 1,5 atm więcej niż jest zalecane z powodu że słup wody naciska na membranę. W górze na zbiorniku zamiast kolanka zamontować trójnik z odpowietrznikiem. I najważniejsze, sprawdzić zawór schredera którym się "dobija" ciśnienie, który fachowiec wykręcił z góry i przeniósł na sam spód. Tam jest do wymiany wkładka zaworowa, która uszczelnia. Ponieważ jest to zamontowane odwrotnie to moze przepuszczać. Trzeba ją wymienić i nabić od nowa ciśnieniem + 1,5 atm więcej niż zalecane. A poza tym w sumie to taka rzeżba w g......e. Najlepiej zmontować to poprawnie i zgodnie ze sztuką.
  • #29 21411073
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    arch_x napisał:
    Ponieważ woda jest w zbiorniku na odwrót niż być powinna, to w dolnej części trzeba "nabić" z 1,5 atm więcej niż jest zalecane z powodu że słup wody naciska na membranę.
    Czyli co? Woda jest u góry w zbiorniku, a powietrze na dole? A gdzie jest ta membrana?
  • #30 21411092
    Ture11
    Poziom 39  
    arch_x napisał:
    Ale ten obrazek co jest powyżej to jest układ napowietrzania, a nie hydroforowy.

Tak, ale pytanie, co tak naprawdę ma autor? Skoro ma odżelaziacz, to może to ma być właśnie układ napowietrzający, a nie klasyczny hydrofor...

Na stronie, gdzie była ta grafika, był opis zwężki Venturiego i tu wstawiam cytat:

"Jest urządzeniem służącym do wprowadzania powietrza w przewód wodociągowy, w którym płynie zażelaziona woda lub o nieprzyjemnym zapachu.
    Tlen zawarty w powietrzu utlenia związki Fe²⁺ do związków Fe³⁺, które są łatwe do usunięcia w różnego rodzaju filtrach.
    Jest to proste w użyciu urządzenie, które znakomicie sprawdza się w układach doprowadzających wodę studzienną do odżelaziaczy.
    Urządzenie bezobsługowe.
    Powinien być zainstalowany przed zbiornikiem ciśnieniowym hydroforowym (bez membrany)."

No i dalej jest ten rysunek, co wysłałem, gdzie widać, że woda jest doprowadzona od góry. Chyba jakiś wynalazek XXI wieku.

Schemat układu napowietrzania wody.

Jeszcze to:

Zbiornik wodny z systemem doprowadzania wody i napowietrzania.

Cytat:
    Powietrze dostaje się do zbiornika wraz z wodą poprzez zainstalowany na wlocie aspirator.

Ilość mieszanki wodno-powietrznej można regulować umieszczonym na obejściu zaworem kulowym. Następnie woda wraz z powietrzem podawana jest na deszczownicę, która powoduje dodatkowe mieszanie wody z powietrzem znajdującym się wewnątrz zbiornika. Utlenione związki żelaza i manganu opadają na dno zbiornika w formie stałej. U dołu zbiornika znajduje się zawór spustowy wyprowadzony na zewnątrz, by można go było wygodnie obsługiwać. Układ jest wyposażony w zawór zwrotny, który zapobiega cofaniu się wody w kierunku pompy. Zespół aspiratora (na zdjęciu poniżej) jest połączony ze zbiornikiem przez półśrubunek z uszczelką, dzięki czemu łatwo go zainstalować.

Jak dla mnie, rozmawiamy o dwóch różnych urządzeniach...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kompresora do nabicia 300-litrowego zbiornika hydroforowego, który ma problemy z utrzymywaniem ciśnienia. W dyskusji poruszono kwestie nieszczelności instalacji, które mogą powodować ucieczkę powietrza, oraz zalecenia dotyczące zakupu kompresora ze zbiornikiem o pojemności 25 litrów. Użytkownicy sugerują, że nieszczelności mogą występować w miejscach uszczelnień, a także w układzie rur. Wskazano na potrzebę poprawy instalacji oraz na możliwość zastosowania zwężki Venturiego lub automatycznego systemu napowietrzania. Wiele osób podkreśla, że kluczowe jest znalezienie i usunięcie nieszczelności przed zakupem kompresora.
REKLAMA