logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wysokowydajnościowej sprężarki powietrza min. do piaskowania

namyslak10 01 Mar 2015 23:10 4152 10
REKLAMA
  • #1 14491537
    namyslak10
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam, zakupiłem kompresor o wydajności około 1300 l/min jakiejś niemieckiej marki. Do tego był na niej jakiś mały silnik (około 3kW) i uwaga zbiornik z hydroforu 300 litrów. Z tego co zdążyłem się zorientować taki zbiornik nie nadaje się. Kompresor ma służyć do piaskowania przyczep, sprzętu rolniczego i lakierowania. Butlę tą nabija bardzo powoli, bo ten silnik coś źle z tym współgra. Pisze na sprężarce, że potrzebny 5kW o obrotach chyba 1500 obr/min. Dałoby radę zmienić koła pasowe tak, żeby ten silnik dawał sobie radę czy muszę kupić inny silnik?. Druga sprawa mam zbiornik WAN o pojemności 140 l i czy będzie on za mały do takiej sprężarki czy wystarczy? Od hydroforu ma ciśnienie max 6 bar a kompresor wyłącza się przy 8 barach, więc chyba trochę niebezpiecznie? Poza tym sprężarka się dość mocno nagrzewa, czy to wina zbyt małych obrotów? Ma tam jakiś oryginalny wiatraczek, ale jest ciepły po 10 min. Proszę o pomoc i doradzenie, jak to rozwiązać tanim kosztem.

[Poprawiono zapis jednostek fizycznych.][A]
  • REKLAMA
  • #2 14492512
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Kompresor zawsze będzie się nagrzewał, kwestia tego jak bardzo. Wcale to nie jest wina za małych obrotów, a odwrotnie. Skoro pisze na nim, że wymaga silnika 5kW, to niestety nie przeskoczysz tego - musi taki silnik być. Z silnikiem 3kW będzie pompować znacznie wolniej, zmiana kół pasowych skończy się spaleniem silnika. Zbiornik - tez musi być od sprężarki, żadne hydroforowe wynalazki się nie nadają.
  • REKLAMA
  • #3 14493869
    namyslak10
    Poziom 9  
    Co myślicie, żeby zmienić ciśnienie maksymalne na 6 barów? Butla wtedy powinna bez problemu wytrzymać.Do piaskowania chyba większego ciśnienia roboczego niż 6 bar nie uzyskam? Poza tym do lakierowania ciśnienie jest potrzebne dużo mniejsze.
  • REKLAMA
  • #4 14494617
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Nie wiesz czy butla wytrzyma, a sprężone powietrze ma ogromna energie, zrobisz bombę a nie kompresor.

Przeprowadź próbę ciśnieniową, nalej go do pełna wody, następnie pompuj wodę do niego do ciśnienia dwukrotnie większego niż normalna praca. Jak wytrzyma 15bar można uznać go za bezpieczny.

Dlaczego wodę? bo sie nie spręża, nie magazynuje energii, tylko ją przenosi. Powietrze sprężając się magazynuje ogromną energie.
    ps. Butle od lpg pracują na około 5/8bar, a są testowane na 40bar
  • #5 14495016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14496071
    namyslak10
    Poziom 9  
    Wydaję mi się, że skoro sprężarka potrzebuje 5.5kW, bo tak jest na niej napisane to powinna osiągnąć na tym silniku wydajność 1300l/min. Co do butli to postawie tą sprężarkę z silnikiem na oryginalnej butli z kompresora WAN o pojemności 140l.
    Co do sprężarki to jest to firma kurt bratsch, bezolejowa, montowana w cysternach do wydmuchu. Oryginalnie była zamontowana bezpośrednio do silnika, bez użycia żadnych kół pasowych i pasków.
  • REKLAMA
  • #7 14500872
    namyslak10
    Poziom 9  
    Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega działanie sprężarki bezolejowej? Posiadam taką na swoim kompresorze firmy Kurt Bratsch. Bezolejowa oznacza całkowity brak oleju w swoim układzie? Czym w takim razie jest ona smarowana, skoro w jej pracy wykorzystuje się suw trzech tłoków? Na mój rozum skoro są tłoki to powinno być i smarowanie. Tak wygląda moja sprężarka (zdjęcie z google.pl) Budowa wysokowydajnościowej sprężarki powietrza min. do piaskowania
  • #8 14502168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14503468
    namyslak10
    Poziom 9  
    Ok już rozumiem. Na mojej sprężarce jest napisane olifree, czyli bezolejowa. Nie zbadałem jeszcze czy jest identyczna jak ta ze zdjęcia, ale na tej również pisze oilfree. Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jest sens zakładać tą sprężarkę na butlę 140l z kompresora WAN? Czy taka butla będzie za mała?
  • #10 14506297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14507286
    namyslak10
    Poziom 9  
    Są tam na dole z dwóch stron czerwone korki wyglądające jak korki do spuszczania oleju. Bagnetu nigdzie nie ma tak jak w tej na zdjęciu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy związane z kompresorem o wydajności 1300 l/min, który jest zasilany silnikiem 3 kW, podczas gdy wymagany jest silnik 5 kW. Użytkownik zauważył, że kompresor z wolno napełnia zbiornik hydroforowy o pojemności 300 litrów, co może być niebezpieczne, ponieważ ciśnienie robocze wynosi 8 barów, a maksymalne ciśnienie zbiornika to 6 barów. Uczestnicy dyskusji sugerują, że zmiana kół pasowych nie rozwiąże problemu, a silnik 3 kW nie jest wystarczający do efektywnej pracy kompresora. Zbiornik powinien być przystosowany do sprężarki, a nie z hydroforu. Użytkownik rozważa również zastosowanie zbiornika WAN o pojemności 140 l, ale niektórzy uczestnicy podkreślają, że może być on za mały. Dodatkowo, omawiano działanie sprężarki bezolejowej firmy Kurt Bratsch, która nie wymaga smarowania olejem, co budziło wątpliwości co do jej konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA