logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie równoległe magazynów energii Li-ion 7kWh i LiFePO4 2kWh - różnice w rozładowaniu?

bulbulatr 21 Sty 2025 09:14 1269 19
  • #1 21402701
    bulbulatr
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Podłączenie dwóch różnych magazynów równolegle. Podłączyłem razem magazyn energii Li-ion 50 V na 7 kWh i LiFePO4 2 kWh. Ładuję je falownikiem do 50 V. Ustawienia własne, czyli on nie wie, jaka to bateria. Zaobserwowałem ciekawe zjawisko. Przy 48 V i prądzie rozładowania 35 A napięcie szło z magazynu Li-ion. LiFePO4 dawał zaledwie 500 mA. W sumie błąd pomiarowy.
  • #2 21402709
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1611
    Inne charakterystyki tych ogniw to powodują.
  • #3 21402712
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    A wyjaśnij czym się magazyn różni od baterii?
  • #4 21402740
    bulbulatr
    Poziom 8  
    Teraz przy 46V idzie na baterię Liion 2,5A na Lifipo4 - 0. Będzie słońce to sprawdzę ich pojemność razem. Ciekawy jestem czy przy 42V prąd z Lifipo4 będzie przeciekał do Liionu

Dodano po 52 [sekundy]:

LEDówki napisał:
    A wyjaśnij czym się magazyn różni od baterii?

Nie wyjaśnię bo moim zdaniem to jeden pieron
  • #5 21402749
    LEDówki
    Poziom 43  
    No a co głosi doktryna o łączeniu ogniw elektrochemicznych w baterie?? Jakie te ogniwa muszą być? Jakie mają mieć podstawowe parametry - pojemność, opór wewnętrzny, SEM, stopień zużycia?
  • #6 21402758
    bulbulatr
    Poziom 8  
    Bateria Liion to bateria z WV, nie pamiętam jej charakterystyk.

Lifipo4 pochodzi z baterii 105V znanej firmy Sonnen LFP Energy Storage Pack 102.4v 27.2 Ah 32s8p
    Specyfikacja komórki

#Model IFR26650N34
    Napięcie (V): 3,2
    Pojemność (Ah): 3,4
    Energia (Wh): 10,88
    Maksymalny prąd rozładowania (A): 10,2
    Napięcie ładowania (V): 3,65
    Napięcie odcięcia rozładowania (V): 2
    Rezystancja wewnętrzna (mΩ): 30
    Wymiary (mm): 26,3
    Wysokość (mm): 66,5
    Waga 8g

Rozebrałem ją na części i zrobiłem baterie 24V.

Wykres przedstawiający napięcie i prąd ładowania baterii w zależności od stanu naładowania.
    Wykres pokazujący zależność napięcia od poziomu naładowania baterii.
    Stos ułożonych ogniw baterii z zielonymi osłonami i podłączonymi czerwonymi oraz żółtymi przewodami.
    Zbliżenie na zestaw baterii LiFePO4 zamontowany w czarnej obudowie.
    Rozebrane segmenty akumulatora litowo-jonowego na warsztacie.
    Moduł baterii rozłożony na części, umieszczony na drewnianym tle.
    Rozmontowana bateria litowo-jonowa widoczna z góry w warsztatowym otoczeniu.

Dodano po 1 [minuty]:

LEDówki napisał:
    No a co głosi doktryna o łączeniu ogniw elektrochemicznych w baterie?? Jakie te ogniwa muszą być? Jakie mają mieć podstawowe parametry - pojemność, opór wewnętrzny, SEM, stopień zużycia?

Reguły obowiązuje tych kto je zna i przestrzega. ja nie znam, mnie można

Dodano po 1 [minuty]:

Stan baterii nie znany. mówili, że jest ok. Można ją rozciąć na dowolne elementy.

Dodano po 1 [minuty]:

Była mnie potrzebna do eksperymentów nad bateria HV priusa. Niestety bateria HV padła i musiałem ją podratować częściowo tymi ogniwami.
  • #7 21402764
    LEDówki
    Poziom 43  
    No dobrze, ale zasady łączenia ogniw elektrochemicznych (wtórnych) mówią o tym, że ogniwa mają być jednakowe. Jednakowe napięcie znamionowe czyli rodzaj akumulatora, jednakowy opór wewnętrzny, jednakowa pojemność i stan zużycia.
    Połączyłeś równolegle baterie akumulatorów o różnych charakterystykach. Mały prąd z baterii akumulatorów LiFePO4 może wynikać np. z nieco szybszego spadku SEM baterii i większego oporu wewnętrznego. Być może w w dalszym ciągu rozładowania prąd ten wzrośnie. W czasie ładowania mogą być problemy z przekraczaniem maksymalnego prądu ładowania danej baterii akumulatorów. Pobawisz się w pomiary, to zauważysz. I tak dobrze, że się interesujesz tym sprzętem. Większość kupuje, podłącza i ma działać. Zazwyczaj działa byle jak i później zdziwienie, że to czy tamto nie było dobrane odpowiednio i się zepsuło szybko.
  • #8 21402802
    bulbulatr
    Poziom 8  
    LEDówki napisał:
    No dobrze, ale zasady łączenia ogniw elektrochemicznych (wtórnych) mówią o tym, że ogniwa mają być jednakowe. Jednakowe napięcie znamionowe, czyli rodzaj akumulatora, jednakowy opór wewnętrzny, jednakowa pojemność i stan zużycia.
    Połączyłeś równolegle baterie akumulatorów o różnych charakterystykach. Mały prąd z baterii akumulatorów LiFePO4 może wynikać np. z nieco szybszego spadku SEM baterii i większego oporu wewnętrznego. Być może w dalszym ciągu rozładowania prąd ten wzrośnie. W czasie ładowania mogą być problemy z przekraczaniem maksymalnego prądu ładowania danej baterii akumulatorów. Pobawisz się w pomiary, to zauważysz. I tak dobrze, że się interesujesz tym sprzętem. Większość kupuje, podłącza i ma działać. Zazwyczaj działa byle jak i później zdziwienie, że to czy tamto nie było dobrane odpowiednio i się zepsuło szybko.

To wszystko, co piszesz, ma sens na pewno. Ale życie weryfikuje pewne rzeczy niezależnie od racji którejś ze stron. Dałem grafiki ładowania ogniw, jak na razie wszystko się zgadza. 46 V dla LiFePO4 poza zakresem pełnej mocy. 7s8p, czyli mogę ją ładować do 51 V bezpiecznie, a ładuję do 50 V. Więc raczej nic nie powinno się dziać, chyba że jakieś ogniwo zamknie na krótko, wtedy pewnie będzie bum.
  • #9 21402857
    LEDówki
    Poziom 43  
    LiFePO4 nie są tak wredne jak LiIon.
  • #10 21404685
    bulbulatr
    Poziom 8  
    Mam ostatnio ciekawe doświadczenie w łączeniu zupełnie różnych baterii. Jedna to NIMH padnięta bateria priusa 300V pojemność nie znana pewnie około 500Wh i druga LIfipo4 330V około 8,4kWh. Przy łączeniu równolegle, bateria priusa gotowała się. Szło w jej kierunku nawet 27A Trwało to około 3 tygodni aż pewnego dnia baterii zsynchronizowały się. Słabo się znam na bateriach i nie umiem tego wytłumaczyć. Bo teraz po podłączeniu równoległym idzie w kierunku baterii NIMH zaledwie 7A. Oby dwie baterii spotkały się na granicy 320V. Bateria już się nawet nie grzeje gdy łączę je razem. Zasadniczo napięcie na baterii nie zmieniło. Ona pozostawiona sama sobie oscyluję na granicy napięcia 310V. Dlaczego zaprzestała się nagrzewać nie wiem. Zwiększyła się pojemność?
  • #11 21404694
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Przecież to normalne że się wyrównały potencjały. To jak w zbiornikach połączonych rurką woda się przelewa aż obydwa będą miały identyczny poziom.

Ciesz się że tylko 27A pewnie jakieś zabezpieczenia zadziałały bo na spokojnie mogło być 100 i więcej a potem może i piękny pożar.
  • #12 21404711
    bulbulatr
    Poziom 8  
    Bezpieczniki mam na 150 A :). Podłączałem na krótko, proces był kontrolowany. Ale raz mi się zagotowała bateria, myślałem, że wyleje, ale się obeszło. Jakie potencjały się wyrównały? Woltowo każda bateria została taka sama. Z tym, że magazyn przyjechał naładowany, więc ta obca energia nie była dobra i musiała się przepalić. Dopiero jak weszła moja energia, to baterie zsynchronizowały. :)
  • #13 21404722
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    bulbulatr napisał:
    ale raz mi się zagotowała bateria myślałem że wyleje ale się obeszło [...] magazyn przyjechał naładowany, więc ta obca energia nie była dobra i musiała się przepalić. Dopiera jak weszła moja energia to baterii zsynchronizowały

Było opukiwanie osinowym kołkiem?

Na serio to takie eksperymenty grożą pożarem, poza tym na pewno bateria uległa degradacji.
  • #14 21405017
    bulbulatr
    Poziom 8  
    MichałS napisał:
    bulbulatr napisał:
    ale raz mi się zagotowała bateria, myślałem, że wyleje, ale się obeszło [...] magazyn przyjechał naładowany, więc ta obca energia nie była dobra i musiała się przepalić. Dopiero jak weszła moja energia, to baterie zsynchronizowały

Było opukiwanie osinowym kołkiem?

Na serio, to takie eksperymenty grożą pożarem, poza tym na pewno bateria uległa degradacji.

Przecież napisałem, że bateria już była śmieciem, miała zaledwie 500 Wh, a nowa ma 4,5 kWh i bardziej jej już nie dałoby się zniszczyć. A żeby to jakoś zobrazować: na nowej baterii samochód w stanie pokonać 1,5 km, na tej mógł jechać tylko 5 sekund:).

Kołka nie było. Kołkiem też można takie rzeczy robić, ale ja tej wiedzy nie posiadam. Żyjemy we współczesnym świecie. Zastosowałem po raz kolejny zmodyfikowaną cewkę Tesli, która wprowadziła baterie w rezonans i umożliwiła ich synchronizację.
  • Pomocny post
    #15 21405192
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    To mało ważne że była stara ale nie powinieneś tak nigdy łączyć żadnych baterii bez odpowiednich zabezpieczeń.

Widziałem raz jak strzelają baterie przeładowane po połączeniu dwóch identycznych baterii od hulajnogi 36V , dokładana była tylko bateria o 4x większej pojemności , mniejsza po chwili została dosłownie rozerwana a kilka cel fruwało jak fajerwerki w powietrzu. Pewnie ktoś nie pomyślał i podłączył baterie o dość dużej różnicy napięć i przegrzało cele. Gdybym osobiście tego nie widział nie uwierzył bym że to w ogóle możliwe.

Li-ion to po prostu tykające bomby, przegrzane wybuchają.

p.s. Akurat łącze sobie swoje magazyny 48V i przy różnicy napięć magazynów ok 0.4V prąd idący w kablu to ok 80-100 A.
  • #16 21405360
    bulbulatr
    Poziom 8  
    Pewnie łączysz LIiony, oni lubią takie sztuczki. Kiedyś rozłączyłem dosłownie na chwilę prawie naładowane baterie. To prąd który popłyną w moment nagrzał przewody. Dobrze, że wiedziałem o tym, że tak morze być. Więc musiałem rozłączyć baterie, rozładować je i dopiero potem połączyłem razem.

Spokojna głowa, nie strasz, wiem co robię, jestem obłożony miernikami prądu i bezpiecznikami ze wszystkich stron.
  • #17 21405878
    bulbulatr
    Poziom 8  
    Przykład współpracy dwóch baterii NiMH i LiFePO4. Pierwsze zdjęcie. Auto na biegu jałowym, dopiero przyjechałem, więc baterii w czasie jazdy zostały naładowane. Pobór prądu z baterii 1,8 A. Bateria dodatkowa LiFePO4 daje 1 A, bateria główna 800 mA. Gdy zgasiłem samochód, to prąd z baterii głównej cofnął się do baterii dodatkowej.

Ekran aplikacji monitorującej baterie w samochodzie, pokazujący dane dotyczące napięcia, prądu i temperatury.
    Multimetr z wyświetlaczem pokazującym wartość 1.07 A.
    Multimetr cyfrowy pokazujący wynik pomiaru.
  • #18 21405889
    LEDówki
    Poziom 43  
    Dziwna sprawa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy równoległego połączenia dwóch różnych magazynów energii: Li-ion 50 V o pojemności 7 kWh oraz LiFePO4 2 kWh, ładowanych falownikiem do 50 V bez dedykowanych ustawień baterii. Obserwowane zjawisko to dominujący prąd rozładowania z magazynu Li-ion przy napięciu około 48 V i prądzie 35 A, podczas gdy LiFePO4 dostarczał minimalny prąd (około 0,5 A). Różnice wynikają z odmiennych charakterystyk ogniw, takich jak napięcie nominalne, pojemność, opór wewnętrzny i stan zużycia. Zasady łączenia ogniw elektrochemicznych wymagają jednakowych parametrów, co w praktyce nie zostało spełnione. LiFePO4 pochodzi z baterii Sonnen LFP Energy Storage Pack 102.4 V 27.2 Ah (model ogniwa IFR26650N34), rozłożonej i złożonej na niższe napięcie. W dyskusji poruszono także kwestie bezpieczeństwa, ryzyka przegrzania i degradacji baterii przy łączeniu różnych typów akumulatorów, zwłaszcza Li-ion, które są bardziej wrażliwe na niewłaściwe warunki pracy. Przykład z łączeniem baterii NiMH i LiFePO4 pokazuje, że prądy wyrównawcze mogą być wysokie i powodować nagrzewanie, a synchronizacja napięć następuje po pewnym czasie. Użytkownicy podkreślają konieczność stosowania zabezpieczeń, monitoringu prądu i napięcia oraz ostrożności przy eksperymentach z różnymi magazynami energii. Wskazano, że różnice w napięciach i parametrach ogniw powodują nierównomierne rozładowanie i ładowanie, co może prowadzić do uszkodzeń lub zmniejszenia pojemności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA