logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rysunek jednokreskowy instalacji elektrycznej w kamienicy - co uwzględnić?

Kamis47 21 Sty 2025 20:31 252 6
  • #1 21403786
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam. Robię remont w starej kamienicy, poprzednio instalacja aluminiowa, jedno zabezpieczenie 16A przy liczniku na klatce. Zrobiona nowa instalacja, w łazience będzie przepływowy podgrzewacz wody, więc 3 fazy. Enea prosi o rysunek jednokreskowy instalacji. I teraz kilka pytań:

1. Czy ten rysunek ma przedstawiać stan faktyczny, czy to jak instalacja ma wyglądać po zmianie przyłącza?
    2. Do którego miejsca ma być ten rysunek, moim zdaniem do licznika, bo to jest moja część instalacji.
    3. Główne przyłącze wygląda tak:

Skrzynka elektryczna z różnymi licznikami i przyłączami.

Czy w tym rysunku mam uwzględnić elementy instalacji należące do innych właścicieli, mój licznik jest ten czarny po środku.

Narysowałem coś takiego
    Szkic jednokreskowy instalacji elektrycznej w mieszkaniu w kamienicy.
  • #2 21403885
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 167
    Przewód 4 żyły za licznikiem wskazuje na TT, na pewno tak jest ? Po co B16 za licznikiem ?
  • #3 21403913
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Kamis47 napisał:
    Czy ten rysunek ma przedstawiać stan faktyczny, czy to jak instalacja ma wyglądać po zmianie przyłącza?
    Ma zawierać stan docelowy po przebudowie, a także tą część, która pozostanie istniejąca.
    Rysuje się linie kreskowe rozgraniczające część modernizowaną do pozostającej wraz z opisami tych rozgraniczeń.
    Schemat dla OSD nie musi zawierać wszystkich szczegółów rozdzielnicy mieszkaniowej, OSD to nie interesuje.
    Powinien być tylko zaznaczony i opisany przewód od licznika w kierunku rozdzielnicy, zaznaczonej uproszczonym symbolem.
    Kamis47 napisał:
    Czy w tym rysunku mam uwzględnić elementy instalacji należące do innych właścicieli, mój licznik jest ten czarny po środku.
    Zapewne tak, bo skoro zamierzasz mieć zasilanie trójfazowe, to raczej będziesz musiał całą skrzynkę licznikową wymienić na większą, czyli ingerować w układy pomiarowe zasilające instalacje sąsiadów.

PS. Sam to zamierzasz robić, czy elektryk?
    Bo patrząc na fotkę tej rozdzielnicy licznikowej, to schemat jednokreskowy jest najmniejszym zmartwieniem.
  • #4 21404114
    Kamis47
    Poziom 13  
    Poprzednio do mieszkania szedł przewód aluminiowy 2x 2,5², stąd też topik 16A na schemacie. Trochę to dla mnie dziwne, że mam im przedstawiać schemat instalacji za licznikiem, zawsze myślałem, że to co jest do licznika jest moją własnością a nie po za nim. Z resztą jestem tylko właścicielem jednego mieszkania, klatka jest częścią wspólną.
  • #5 21404129
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Kamis47 napisał:
    zawsze myślałem, że to co jest do licznika jest moją własnością a nie po za nim
    Akurat jest odwrotnie - to co jest ZA licznikiem z reguły należy do odbiorcy.
    To co jest PRZED licznikiem w budynku wielorodzinnym jest w gestii zarządcy tego budynku.
    Owo "przed" i "za" zawsze rozpatruje się zgodnie z kierunkiem przepływu energii od sieci do odbiorcy.
    Jeżeli nie ogarniasz tak elementarnych zasad, to szczerze wątpię abyś poradził sobie z tym tematem bez pomocy elektryka.

PS. Zmieścisz tablicę 3F w miejsce istniejącej 1F?
    Masz warunki przyłączenia na zwiększenie mocy do 3F?
    Masz jakieś uzgodnienia z właścicielem (zarządcą, administratorem)?
  • #6 21404328
    Kamis47
    Poziom 13  
    Źle to napisałem, oczywiście, że ta cześć za licznikiem należy do mnie, ta zaplombowana przed licznikiem do dostawcy. Nie jestem aż tak zielony, robiłem już kilka kompletnych instalacji, głównie w niemczech. Zawsze wyglądało to tak, że instalacja była zrobiona na gotowo do licznika, przyjeżdżał dostawca, kładł kabel zasilający, zabezpieczenie przedlicznikowe i podłączał do licznika. Może inaczej ma to się w kwestii istniejącej już instalacji.
  • #7 21481745
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ok znajomy elektryk narysował schemat i złożył papiery. Trzeba było założyć skrzynkę licznikową natynkową poniżej istniejącej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie sporządzenia rysunku jednokreskowego instalacji elektrycznej w kamienicy podczas remontu mieszkania z wymianą instalacji aluminiowej na nową, trójfazową zasilającą m.in. przepływowy podgrzewacz wody. Rysunek powinien przedstawiać stan docelowy po przebudowie oraz część istniejącą, z wyraźnym rozgraniczeniem modernizowanej instalacji. Schemat dla operatora systemu dystrybucyjnego (OSD) nie musi zawierać szczegółów rozdzielnicy mieszkaniowej, lecz powinien uwzględniać przewód od licznika do rozdzielnicy w uproszczonej formie. Podkreślono, że instalacja za licznikiem należy do odbiorcy, a przed licznikiem do zarządcy budynku, co jest istotne przy sporządzaniu dokumentacji. Wskazano na konieczność wymiany skrzynki licznikowej na większą, trójfazową, co wymaga uzgodnień z administracją i dostawcą energii. Ostatecznie autor potwierdził, że schemat wykonał elektryk, a dokumentacja została złożona, co wiązało się z montażem natynkowej skrzynki licznikowej poniżej istniejącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA