logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bulgotanie w piecu na drewno i węgiel przy 60°C - montaż rury do naczynka?

stasiekzul07 21 Sty 2025 21:10 402 4
REKLAMA
  • #1 21403860
    stasiekzul07
    Poziom 2  
    Elementy rury grzewczej z czerwonym obiegiem pompy na tle ściany piwnicy.

AI: Jakie dokładnie objawy występują w piecu? Czy są jakieś nietypowe dźwięki, wycieki lub problemy z ciśnieniem?
    Bulgotanie przy 60 stopniach.
    Przy podkładaniu na otwartym ciągu.
    AI: Jaki jest model i marka pieca, o którym mowa?
    Piec na drewno węgiel.
  • REKLAMA
  • #2 21403936
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Zbyt mało informacji by coś doradzić. Woda w układzie jest? O co chodzi z montażem rury do naczynia? Filtr przed pompą czysty? Pompa pracuje poprawnie (wirnik kręci i zmienia obroty na każdym biegu). Kocioł posiada jakiś sterownik? Jeśli tak, to jaki i czy nadmuch pracuje poprawnie bez udziwnień? Jeśli nie posiada sterownika, to jest miarkownik ciągu?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21403966
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Sprawdź poprawność działania zaworu różnicowego. Możesz na chwilę zamknąć zawór kulowy między kotłem a zaworem różnicowym zamiarem sprawdzenia poprawności działania zaworu różnicowego.
  • REKLAMA
  • #4 21403979
    stasiekzul07
    Poziom 2  
    Witam. Dzięki z góry za odpowiedź.
    Więc piec to na razie zwykły kocioł na zamówienie, ponieważ ogrzewam duży nie docieplony dom wraz z piwnicą. Piec z miernikiem ciągu i sterownikiem ze starego pieca Defro obsługuje 2 pompy CO, CW.
    Montowałem nowe grzejniki na piętrze i postanowiłem przerobić instalacje i uciąć piony idące do naczynka na strychu i zamontowałem nowe naczynie w korytarzu na piętrze w najwyższym punkcie, tylko, że bezpośrednio od pieca... Ta pozioma rura calowa... I zastanawiam się czy w ogóle przez tą rurę ucieka powietrze z instalacji skoro pompy pracują i wyciągają tą wodę. Może to ten problem...

Dodano po 24 [minuty]:

Schemat instalacji grzewczej z naczyniem otwartym, bojlerem, pompą CWU i pompą CO.

Czy może być takie połączenie z naczyniem wyrównawczym?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21403966

Zawór kulowy jest poniżej pompy CO... Chyba więc odetnę wszystkie piony co tylko CWU będzie.
  • #5 21404051
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    OK, to jest odwrotnie niż zakładałem. Na zdjęciu jest pompa Cwu.

Zamieść zdjęcie pompy centralnego ogrzewania i jej całego obejścia, aby ustalić, czy można sprawdzić zawór różnicowy bez opróżniania instalacji wodnej.
REKLAMA