logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 24PW6006/05 - zanik obrazu i dźwięku po kilku godzinach działania

techrys 02 Sie 2006 21:27 3762 34
  • #1 2874510
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Philips panorama 24PW6006/05 chassis L01.1E. Objawy usterki - po kilku godzinach poprawnego działania znika obraz i dźwięk, ale tv nie wyłącza się. Po wyłączeniu i włączeniu na sygnale av przy starcie pokazuje linie powrotu i trzy różne kolory po kolei na całym ekranie, po czym podejmuje normalną pracę na jakiś czas (kilka minut), po czym ponownie "wyłącza się" i tak w kółko. Na sygnale z anteny startuje normalnie, ale po jakimś czasie znowu "wyłącza się". Można rozpoznać kiedy tv "wyłączy się" - na chwilę przed tym obraz staje się lekko nieostry i kolory ulegają lekkiej zmianie.
    Rozebrałem dziada ale bebechów to tam generalnie nie ma... Kondki wyglądają ok (wiem, to nic nie znaczy).
    Nie mam pomysłu gdzie szukać usterki.
  • #2 2874564
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sprawdz obwod zarzenia i okolice ramki,generalnie zimne luty.Tymczasem.
  • #3 2874648
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    A jakie bledy pokazuje w serice mode?
  • #4 2874896
    techrys
    Poziom 28  
    POkazuje błędy 5, 10, 11, 3, 2
  • #6 2875351
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    załóż pamięć, nową, czystą!, opcje sobie zapisz ale długopisem (wsady bywają różne, a i czasami z błędami), same opcje powinny być na naklejce na kinolku, jak to nie pomoże, a chyba nie, to wyłącz tv sieciwym, trzymająć zwarte zwory SDM (chyba 9631 i 9641 - koło pamięli) załącz tv, w trybie serwisowym jak będzie to samo to znakiem że procek może OK. jak będzie działał to procek do wymiany, metoda nie w 100% pewna ale tak ok. 75%. powodzenia, pozdrawiam
  • #7 2876154
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    sprawdz czy pracuje wysokie / czy żarzy kineskop / jeżeli się wyłączy popraw lutowanie żarzenie na płytce kineskopu.
  • #8 2876353
    ado
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Ja stawiam na kineskop.
  • #9 2876781
    Jasiek33
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Sorry, że bez szczegółów: bardzo podobne objawy miał filipek panorama, pomogła wymiana elka 100mikro odsprzęgającego któreś z napięć (dość wysokie jak pamiętam) - tyle, że na pierwszy rzut oka był on podejrzany.
    Pozdrawiam
    Janek
  • #10 2877923
    techrys
    Poziom 28  
    Jak odcina wizję i dźwięk nie ma też żarzenia - odcina +B - przy czym nie wyłącza się zupełnie - led świeci jak podczas normalnej pracy (trzeba go wyłączyć i ponownie włączyć). No i na dokładkę nie trzeba już czekać na to kilka godzin - wystarcza kilka minut pracy. Kineskop to W56ECK001X04 lg-philips. Polutowałem tv - wzm. końcowy, podstawka, trafo, sterowanie trafo, przetwornica, ale dalej to samo więc zimne lub wygrzane luty odpadają.
  • #11 2877980
    na kozlowce
    Spec od TV
    jeszcze raz: załóż nową, czystą pamięć, wejdź w tryb serwisowy, i tak zostaw tv i wygrzewaj!!! jak się wyłączy to nie są winne elementy "po szynie":tuner, procek, procek foniczny, pamięć (ta ma być już nowa), jak pochodzi z dzień, to na drugi dzień wygrzewać normalnie, bez trybu serwisowego, jak się wyłączy to procek do wymiany! pozdrawiam
  • #12 2878009
    techrys
    Poziom 28  
    Poprawka - nie odcina jednak +B - mój błąd przy pomiarach :)
    OK, zrobię jak piszesz, przy czym to trochę potrwa - zdobycie takich rarytasków w uk nie jst proste :)
  • #13 2878066
    na kozlowce
    Spec od TV
    czyli mogę mieć rację że to procek, ale sprawdź tak jak napisałem, pamięc na pewno tańsza od procka, testować możesz na tej która jest obecnie, wyłączy się to źle, nie wyłaczy też nie dobrze, ale Będziesz bliżej rozwiązania problemu, powodzenia, pozdrawiam
  • #14 2878467
    techrys
    Poziom 28  
    Jutro wieczorem obadam z tą pamięcią. Proc nie tda9554 a 9565
  • #15 2878585
    ado
    Poziom 23  
    Cytat:
    Można rozpoznać kiedy tv "wyłączy się" - na chwilę przed tym obraz staje się lekko nieostry i kolory ulegają lekkiej zmianie

Nad tym trzeba sie zastanowic, pisalem ze kieneskop bo mialem identyczny problem w tym chassis.
    Z tego co sie dowiedzialem to dziala jakies zabezpieczenie kineskopu, dokladnie jakie nie wiem i jak do tej pory nikt tego nie omina.Wystarczy ze G2 jest zle ustawione i mamy podobny efekt, albo kineskop wadliwy tez bedzie to samo.
    Tak dla testu podpia bym go pod inny kineskop, niekoniecznie taki sam.
  • #16 2878679
    na kozlowce
    Spec od TV
    "ado" wszystko się zgadza, co do ustawienia siatki drugiej, układ pomiaru prądu wywala obraz, ale jest to najczęściej związane z nagłymi zmianami tła, czyli np. z z ciemnego na jasne, nagły wzrost prądu kinolka, tylko i wyłącznie! ale nie dzieje się to po określonym czasie! tak jak w tym przypadku, dlatego moja sugestia, aby przetestować tv z załączonym menu serwisowym, coś można wyeleminować, wiem dobrze jak te płyty się zachowują, tylko w ostatnich dwóch miesiącach dopasowałem kilkadziesiąt sztuk do kilku typów kineskopów (wersje 28"19/6, 28"4/3, 25"4/3, do 29"4/3 w tych dniach zostanie dopasowana, a wszystkie były nietypową na naszym rynku wersią hotelową 24"16/9, testowane na kilku modelach kinolków i to nie tylko firmy Philips, tak więć wiem co to znaczy ustawienie siatki, dobór elementów w obwodzie żarzenia), tak więc wiem co piszę że zmiana tła przy żle ustawionej siatce powoduje zawieszenie tv, a nie czas pracy. możliwe że kineskop daje w "d..."(przywiera) może tr.WN, ale to właśnie dlatego zasugerowałe oglądanie tv z załączonym menu serw. bo opis zachowania może umożliwi dokładną lokalizację usterki, wymiana pamięci, standartowo! nigdy nie zaszkodzi a może właśnie pomożę? pozdrawiam
  • #18 2879297
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Witam jeśli S2 jest OK to bym podstawił płytkę PK . Puknij też w czasie normalnej pracy w szyjkę kino i jak zobaczysz jakieś zmiany na ekranie to wiadomo
    Pozdrawiam Darek
  • #19 2881112
    techrys
    Poziom 28  
    Pukanie w szyjkę nic nie daje (ufff... :)). W trybie serwisowym też niestety wyłącza (ale dioda w dalszym ciągu informuje o błędach). Przy starcie słychać, jak ja to nazywam :) stany nieustalone :) i trwa to około 30sek, i nie mogę niestety wysłuchać gdzie ten świerszcz siedzi - przetwornica, trafo czy może iskrownik w podstawce kinola (który to zresztą zaraz rozbiorę). TV po włączeniu działa teraz dokładnie 5 minut no i nastaje ta nieznośna cisza i ciemność.
    Jeszcze informacja dla radzących cokolwiek podstawić - jestem w uk i coś takiego raczej nie wchodzi w rachubę ze względu na brak sklepów z częściami za rogiem (pomijając maplina) - tu się raczej sprzętu nie naprawia tylko fiu przez okno.
  • #20 2881374
    na kozlowce
    Spec od TV
    tam są przekażniki, w obwodzie rozmagnesowania kinolka, i w odczylaniu bo to 16/9, one mogą stukać, zwłaszcza w odchylaniu jest zastosowany bardzo cichy i można to włąśnie pomylić ze "świerszczem" jak sobie szybko cyka (bo nie wie co ma z sobą zrobić - czy taki czy inny format ma być załączony) nie chce być złym prorokiem ale jak "0" części to jednak skończy za oknem, pisałem żebyś sprawdził trybie serw. bo zabezpieczenia są wyłączone, nie działają, zimnych lutów to tam nie ma, zasilacz stabilny jak pisałeś, zasilanie +B pozostaje jak się wyłącza, co się dzieje ze sterowaniem H? co na bazie BU...? czy napięcie zasilania linii się po chwili maleje? "pobaw się" ustawianiem siatki, ale to nie ta "bajka" tak jakoś czuje, nie będę Cię namawiał na podstawienie tr. WN lub procka, bo te dwa elementy przychodzą mi na myśl, bo to jak napisałeś mało realne, nie stawiałem od początku na kinol bo dużo tego pojawiło się u nas właśnie z angli, a dotychczas tylko w dwóch stwierdziłem kinolek, ale objawy były ewidentne, zajeżdzone na śmierć, życzę powodzenia, pozdrawiam
  • #21 2881526
    techrys
    Poziom 28  
    Nie daje mi jeszcze spokoju ten czas 5 minut - zupełnie jakby stwierdzał że nie ma sygnału antenowego i się rozłączał (tylko dlaczego nie do końca), tylko że tu głowica jest sterowana przez i2c. Zresztą - kod błędu 10 ma opis "tuner i2c identification error"
  • #22 2882198
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    A mam pytanie czy na wejścia euro też się wyłącza czy chodzi normalnie? A na radiu też się wyłącza?
    A za wszystko odpowiedzialny TDA95XX.
    Jest stabilne +5 na zasilaniu głowicy?
    Podanie wizji z euro powinno wyeliminować bład tunera bo mu się czasówka nie powinna włączyć z braku wizjii.
  • #23 2882882
    techrys
    Poziom 28  
    Na euro zajmuje mu to kilka godzin, ale potem jak przy antenie. Na radiu nie testowałem. Napięcia są stabilne.
    Świerszczenie nie pochodzi od przekaźnika, to coś jakby z trafo, ale po ok. 30 sek zanika.

Temat nieaktualny - nie będę już się zajmować tym przypadkiem - wraca dzisiaj do właściciela.
    Dzięki wszystkim za dobre chęci :)
  • #24 2884086
    Giciomen
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam kolegów mam ten sam problem,generalnie troszkę zaszalałem i wymieniłem procka,pamięć,Pk,Odchylanie pionowe i nadal tak samo :)
  • #25 2884107
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Kolega w U.K. na szczęście dobrze zrobił.
    Generalnie Elka jest po to żeby trafiać a nie szaleć,

hm całkiem odwrotnie niż przy sexie ?

PS. kolega ma tego tv i mu się kinol w rogu odkształcił i widać wygięcie szkła pod światło dziwne :( .
  • #26 2884407
    ado
    Poziom 23  
    Giciomen napisał:
    Witam kolegów mam ten sam problem,generalnie troszkę zaszalałem i wymieniłem procka,pamięć,Pk,Odchylanie pionowe i nadal tak samo :)

A kineskop podstawiales??
    Ps.Przypomnialo mi sie ze raz mialem uszkodzony bc337-40 w sterowaniu bu i efekt byl podobny.
  • #27 2887230
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Wcale to niemuszi bycz kineskop, chocziaz kineskopy Philipsa....
  • #28 2891075
    Giciomen
    Poziom 17  
    Witam :) kineskop odpada ponieważ ze zdjetym Pk jest tak samo tj stan nie określony ani to praca ani standby.Bc-aki wymienione nadal tak samo..teraz chce naprawić ten tv dla samego siebie dla swojej ciekawości :)
  • #29 2891265
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Kinol ma ograniczanie I kineskopu, więc nie wiem. Podłączenie masy kineskopu do masy chassis np. w SHARP powoduje że wogóle katody są zablokowane i kinol nie świeci.
    Pozatym to tuner czy procesor wykrywa brak sygnału video i włącza timer. bo ja stawiam na procesor tda.
  • #30 2891856
    Giciomen
    Poziom 17  
    Jak wspomniałem prędzej....procesor został wymieniony :) i nadal bez efektu :)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips panorama 24PW6006/05 (chassis L01.1E) po kilku godzinach pracy traci obraz i dźwięk, lecz nie wyłącza się całkowicie. Po restarcie na sygnale AV pojawiają się linie powrotu i zmieniające się kolory, a następnie urządzenie działa kilka minut, po czym problem się powtarza. Na sygnale antenowym start jest normalny, ale po czasie następuje ponowne "wyłączenie". Objawom towarzyszy lekko nieostry obraz i zmiana kolorów przed zanikiem sygnału. Kondensatory elektrolityczne wyglądają na dobre, zimne luty zostały wykluczone po przelutowaniu. W serwisowym trybie diagnostycznym pojawiają się błędy 5, 10, 11, 3, 2, w tym błąd 10 związany z tunerem i2c. Procesor sterujący to TDA9565 (nie TDA9554). Próby wymiany procesora, pamięci, płytek odchylania i innych elementów nie przyniosły efektu. Podejrzenia padły na kineskop W56ECK001X04 LG-Philips, zwłaszcza na jego zabezpieczenia i układ żarzenia, jednak odłączenie płyty PK nie zmienia stanu urządzenia. Występujący dźwięk ("świerszcz") może pochodzić z transformatora, a nie z przekaźników. Stabilne napięcia zasilania +B i +5V są obecne, a wyłączenie nie jest pełne, co wyklucza typowe przejście w tryb standby. Sugerowano testy z nową pamięcią, wygrzewanie w trybie serwisowym oraz sprawdzenie linii EHT, POWER_DOWN i Vguard. Wymiana tranzystora BC337-40 w sterowaniu BU nie rozwiązała problemu. Ostatecznie temat został zamknięty bez jednoznacznej diagnozy z powodu braku dostępności części i trudności naprawy w warunkach lokalnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA