logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić żarówkę LED E27 i wymontować diody? Sprawdzenie diod LED

Hemikhemikalny 23 Sty 2025 20:58 933 3
REKLAMA
  • #1 21406886
    Hemikhemikalny
    Poziom 6  
    Witam wszystkich elktronikomaniaków. Chciał bym zapytać Was jak naprawić żarówkę LED. E27.

Opiszę w czym problem. Po zdjęciu uszkodzonych diod LED z lutowałem gniazda poszczególnych diod razem (tak jak na filmikach) ale po podłączeniu z do gniazdka żarówki PYK i wszystkie diody przepalone. Co robię źle ktoś podpowie ??

Drugie pytanie. Jak wymontować diodę z tej konkretnej żarówki aby móc ją przełożyć do innej ??

Trzecie pytanie widziałem gdzieś na internecie jak zrobił człowiek urządzenie z baterią i dwoma kabelkami do sprawdzenia czy dana dioda działa. Może mi ktoś podesłać zdjęcie tego urządzenia.

Załączam zdjęcie elementów mojej żarówki.
    Elementy układu żarówki LED E27 na białym tle.
    AI: Czy możesz podać markę i model tej żarówki LED E27, którą próbujesz naprawić?
    Bez nazwy
    AI: Jakie masz doświadczenie w pracy z elektroniką? Czy wcześniej naprawiałeś podobne urządzenia?
    Takich nie ale inne
  • REKLAMA
  • #2 21407187
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Wylut LED Link Osobiście zrobiłem sobie podgrzewacz z kuchenki elektrycznej z regulatorem temperatury - dla małych elementów płytek PCB z podłożem aluminiowym wystarcza: Link :)
    Do badania LED niezmiennie polecam tego typu tester:
    https://pl.aliexpress.com/i/32820847882.html
    Hemikhemikalny napisał:
    Po zdjęciu uszkodzonych diod LED zlutowałem gniazda poszczególnych diod razem (tak jak na filmikach) ale po podłączeniu do gniazdka - PYK i wszystkie diody przepalone. Co robię źle ktoś podpowie ??

Trzeba było ustalić na jakie napięcie i prąd jest pojedyncza dioda np. w/w testerem i wstawić w miejsce spalonych nowe o tych samych parametrach a nie pomijać, bo właśnie wtedy upalasz pozostałe!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4033607.html
    Hemikhemikalny napisał:
    Jak wymontować diodę z tej konkretnej żarówki aby móc ją przełożyć do innej ??
    Z doświadczenia wynika mi, że nie warto przekładać diod gdy są one stare i częściowo zużyte, lepiej wymienić wszystkie na nowe...
    Jeden z tematów DIY o budowie testera LED: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3922595.html
  • REKLAMA
  • #3 21407272
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    W koszach przy marketach budowlanych stosy tych LED, kiedyś się bawiłem, zwarcie jednej/dwóch przepalonych diod ,,naprawia'' LED na tydzień/miesiąc. Mam kilka LED na paskach po siedem diod/sześć pasków w jednej oprawie E27, jak się spali jedna wymieniam cały pasek, naprawa też na kilka/naście tygodni, koszt zero bo z tych śmieci pod marketem...Już się tak nie bawię przy koszcie nowej LED np. 6W na poziomie 2,50-3zł.
  • #4 21407383
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    >>21406886

Przede wszystkim ogladasz jakis magikow z Indii. Na rodzimym youtubie napewno nie zobaczyl bys takiego zabiegu. Zanim podejmiesz sie manipulowania takimi elementami, dowiedz sie , jakie zostale uzyte diody i jakiego rodzaju jest zasilacz. Przy mniejszej ilosci diod, uzywa sie polaczen szeregowych. Prad poboru przez jedna diode sumuje sie w zaleznosci od ich liczby. Zasilacz stalopradowy utrzyma staly prad poboru przez wszystkie diody w zakresie pradu dla jednej diody. Zmieni sie tylko napiecie. Mostkowanie tych pol w takim przypadku zadziala ale musisz wiedziec ze w tanich zarowkach daja taki badziew ze niepotrafi odpowiednio sterowac pradem. I problem gotowy 💁🏻‍♂️
REKLAMA