logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 2004 1.9 SDI - zimna chłodnica, jak odpowietrzyć układ?

emil1304 25 Sty 2025 09:20 681 11
REKLAMA
  • #1 21408738
    emil1304
    Poziom 1  
    Witam. Kupiłem Skodę Fabię 2004 1.9 SDI.
    Auto od początku nie nagrzewało się tak, jak powinno, więc najpierw wymieniłem termostat, było to samo. Teraz wymieniłem czujnik temperatury, zalałem płyn, odpaliłem, na wolnych obrotach nagrzał się, ale chłodnica była zimna. Dzisiaj, jadąc do pracy, auto nagrzało się tak, jak powinno, ale chłodnica dalej zimna. Moje pytanie brzmi: czy tak ma być? Czy może układ jest zapowietrzony? Jeśli tak, jak go odpowietrzyć? Dziękuję i pozdrawiam.
    AI: Czy poziom płynu chłodniczego jest prawidłowy i czy był ostatnio uzupełniany lub wymieniany?
    Tak.
    AI: Czy zauważyłeś jakieś wycieki płynu chłodniczego lub inne objawy, które mogą wskazywać na problem z układem chłodzenia?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21408761
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3360
    Jak się nie przegrzewa a trzyma temp po nagrzaniu jest ok. Niestety 1.9 SDI nagrzea się wolno i nie generuje sporo ciepła szczególnie w zimie. Mam skodę praktik z tym silnikiem i w zimie trzeba zrobić 5-6 km by wkazówka osiągneła 90 C.
  • #3 21408971
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 582
    emil1304 napisał:
    Dzisiaj, jadąc do pracy, auto nagrzało się tak, jak powinno, ale chłodnica dalej zimna.

Nic w tym nadzwyczajnego.Całe ciepło z nadwyżki poszło w ogrzewanie,więc termostat nie miał potrzeby się otwierać.
    Współczesny diesel niestety nie nagrzewa się tak dobrze jak te 30 lat temu i wymaga dogrzewania np. prądem .
    Dogrzewanie potrafi zadziałać nawet jak staniesz na światłach.Ten silnik musisz obciążyć żeby się grzał,jazda eco to za mało.
  • REKLAMA
  • #4 21409234
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1140
    Te silniki tak mają normalnie w zimie i nic z tym nie zrobisz.
  • #5 21409419
    m2606
    Poziom 34  
    Dla pewności to bym wyłączył ogrzewanie i go przepędził,albo pozamykał klapy i potrzymał na gazie na postoju.
    Termostat musi się chociaż raz otworzyć po robotach .Wcześniej czy później będzie ciepło i się uchyli gdzieś na trasie,wtedy nikt nie doleje plynu.
  • REKLAMA
  • #6 21409497
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Maiłem kiedyś golfa 4 w sdi, silnik rewelacja ale nagrzać go zimą....
    Niemniej jak wymieniałeś termostat to powinieneś sprawdzić jak działa czyli przejechać się bez ogrzewania, zatrzymać się i niech sobie chodzi a ty obserwuj temperaturę i węże chłodnicy. pamiętaj też, że jak jedziesz o tej porze roku to po zatrzymaniu chłodnica będzie praktycznie zawsze zimna - termostat po otwarciu zalewa od razu porcja lodowatej wody, szybko go schładza, ten się zamyka a przy tak niskich stratach cieplnych i małym obciążeniu takie dozowanie małych porcji zimnej cieczy wystarcza do utrzymania prawidłowej temperatury pracy.
    Generalnie jak jedziesz cały czas i silnik nie przekracza 90 stopni, ogrzewanie działa normalnie to wszystko jest ok. Oczywiście im mocniej ustawione ogrzewanie tym silnik będzie się wolniej nagrzewał.
    Pilnuj tylko rozrządu bo przy normalnej eksploatacji pęknięty pasek to praktycznie jedyna rzecz, która może ten silnik zabić.
  • REKLAMA
  • #7 21409543
    m2606
    Poziom 34  
    piotrek1313 napisał:
    zatrzymać się i niech sobie chodzi

Może się nigdy nie otworzyć na wolnych,jest za zimno :-)
  • #8 21410686
    piotrek1313
    Poziom 19  
    m2606 napisał:
    Może się nigdy nie otworzyć na wolnych,jest za zimno

Przy obecnych temperaturach, po jeździe i jak dłużej postoi to powinien, ale też ciężko będzie to zauważyć bo dolny wąż może być cały czas zimny (zanim ciepły płyn przeleci przez chłodnicę to już zdąży się zamknąć).
    Warto by też uzupełnić - najlepiej zostawić pokrywę silnika przymkniętą i włączyć kilka prądożernych urządzeń - światła + przeciwmgłowe + dmuchawa + ogrzewanie tylnej szyby tak żeby alternator obciążał silnik. Z tydzień temu uruchamiałem lupo 3l (1.2 tdi na alu bloku po demontażu całego pasa przedniego z chłodnicą i niedawno wymienionym termostatem) i po przyjechaniu z trasy 100km zeszło mi jakieś pół godziny z włączonymi światłami, ogrzewaniem szyby i podwyższonymi obrotami żeby sprawdzić czy się wentylator chłodnicy włączy - włączył się na jakieś 5 sekund ;)
  • #9 21410956
    m2606
    Poziom 34  
    Ja się nigdy nie bawię bo szkoda mi czasu. Czekam aż lekko złapie temperaturę ,"pogłaskam" mokrą ręką chłodnicę a potem trzymam na 3 tysiacach obrotów i czekam aż zobaczę parę.Nie chodzę nie macam ,czekam po prostu aż poleci para. Idę potem dolać wody i koniec roboty z odpowietrzaniem.Oczywiście tam gdzie wymagana jest odpowietrzanie przez wentyle to też to robię.Przy układach ze zbiornikiem wyrównawczym niskocisnieniowym zdejmuję na gorącym wąż i patrzę czy nie przelewa. Tego akurat mechanicy nie robią ,a powinni.
  • #10 21410976
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Zgadza się, mi bardziej chodziło o sprawdzenie układu pod kątem otwarcia termostatu i załączenia wentylatora we właściwym momencie.
  • #11 21410986
    m2606
    Poziom 34  
    Wentylator w zimie w dieslu "odpalić" to już nie dla nerwowych :-)
  • #12 21411612
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1159
    90 stopni na zegarach, ciepło w kabinie i zimna chłodnica w SDI to jest w porządku.
    Ja osobiście zawsze trzymam na obrotach po wymianie termostatu aż do momentu załączenia się wentylatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nagrzewaniem się Skody Fabii 2004 1.9 SDI, gdzie chłodnica pozostaje zimna mimo wymiany termostatu i czujnika temperatury. Odpowiedzi wskazują, że silniki diesla, szczególnie w zimie, nagrzewają się wolno, a ciepło może być kierowane do ogrzewania wnętrza, co powoduje, że termostat nie otwiera się. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić działanie termostatu, jeździć bez ogrzewania, a także monitorować temperaturę silnika i węże chłodnicy. Wskazano, że przy odpowiednich warunkach (90°C na zegarze) zimna chłodnica może być normalna. Rekomendacje obejmują również odpowietrzanie układu chłodzenia oraz obserwację załączenia wentylatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA