logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Nivona 506 - Błąd 8, diagnoza i naprawa napędu lub przełączników?

siembaa 25 Sty 2025 09:34 966 2
REKLAMA
  • #1 21408757
    siembaa
    Poziom 6  

Mam pytanie dotyczące diagnostyki ekspresu Nivona 506. Urządzenie nie robi kawy, a zamiast tego wyświetla błąd 8. Rozebrałem napęd, nasmarowałem go i obecnie działa lekko. Załączę zdjęcie koła z drugiej strony, aby upewnić się, czy zostało poprawnie zamontowane, oraz film z działania urządzenia.

Testowałem przełączniki od strony zaparzacza, podłączając je tak, aby górna krańcówka działała jako przełącznik odpowiedzialny za obecność zaparzacza (tak najlatwiej bylo mi to sprawdzic). Przy jej wciskaniu ekspres poprawnie wykrywa brak lub obecność zaparzacza.
    Nie jestem pewien, jak sprawdzić przełączniki znajdujące się na kole (zamienić miejscami z tymi od zaparzacza?). Po nasmarowaniu urządzenie zaczęło się uruchamiać, choć wcześniej od razu pojawiał się błąd. Na filmie widać, że mechanizm działa "na pusto". Nie jestem jednak pewien, czy zaparzacz dojeżdża do samej góry, czy też przesuwa się za daleko. Po odbiciu mechanizm nie wraca do pozycji startowej, tylko zatrzymuje się w połowie. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie ekspresu ustawia zaparzacz w odpowiedniej pozycji. Dołączę również zdjęcie z widokiem na koło.

Zastanawia mnie, jak dokładnie działa przełącznik od pozycji zaparzacza. Jeśli uruchomię ekspres bez zaparzacza i w trakcie pracy wcisnę ten przełącznik, czy urządzenie powinno się zatrzymać? Czy działanie jest zależne też od przełączników na kole? Obecnie, gdy w losowym momencie wciskam ten przełącznik, nic się nie dzieje – ekspres kontynuuje pracę, kręci z pełną siłą i odbija.

Jeśli będzie potrzebne, mogę dołączyć dodatkowe filmy z działania urządzenia.
    Zbliżenie na mechanizm koła zębatego Ekspresu Nivona 506 z widocznymi przewodami i przełącznikami.
    AI: Jakie dokładnie kroki podjąłeś podczas rozbierania i smarowania napędu? Czy zauważyłeś coś nietypowego podczas tego procesu?
    Nie, wszystko bylo sprawne, ale przesmarowalem dla pewnosci
    AI: Czy sprawdziłeś stan i działanie przełączników znajdujących się na kole? Jeśli tak, to jakie były wyniki tych testów?
    Nie wiem jak je sprawdzic
  • REKLAMA
  • #2 21410624
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1779
    Najprawdopodobniej duze kolo zebate ma zatarte trzpienie od strony mikrowlacznikow.
  • #3 21411267
    siembaa
    Poziom 6  
    >>21410624
    EDIT: wymieniona przekładnia na nową. Prawdopodobnie silnik był zużyty. Teraz chodzi dużo ciszej i problem zniknął.

Dzieki za podpowiedz.
    Cala sobote dlubalem, az zobaczylem ze zaparzacz przeskakuje w gornej pozycji zamiast wykonywac plynny ruch, dlatego stwierdzilem ze go wyczyszcze i solidnie nasmaruje. Po tym zrobil kilka kaw, ale efekt mizerny, bo po godzinie znow byly problemy.
    Finalnie stwierdzilem, ze jesli nasmarowany zaparzacz w rekach chodzi, to wina lezy po stronie przekladni.
    Tutaj z kolei walek i zebatki kreca sie w palcach dopoki nie wsadze silnika.
    Dlatego finalnie podejrzewam zuzyty silnik.
    Jesli latwo bedzie go przepiac to sprobuje tak zrobic. Przekladnia i uszczelki zamowione.
    Slyszalem tez, ze nowe zaparzacze sa robione z gorszych materialow i walek napedu potrafi puchnac, przez co mysle czy warto wszystko zmieniac, w kazdym wypadku dam znac jaki bedzie efekt.
REKLAMA