Mam pytanie dotyczące diagnostyki ekspresu Nivona 506. Urządzenie nie robi kawy, a zamiast tego wyświetla błąd 8. Rozebrałem napęd, nasmarowałem go i obecnie działa lekko. Załączę zdjęcie koła z drugiej strony, aby upewnić się, czy zostało poprawnie zamontowane, oraz film z działania urządzenia.
Testowałem przełączniki od strony zaparzacza, podłączając je tak, aby górna krańcówka działała jako przełącznik odpowiedzialny za obecność zaparzacza (tak najlatwiej bylo mi to sprawdzic). Przy jej wciskaniu ekspres poprawnie wykrywa brak lub obecność zaparzacza.
Nie jestem pewien, jak sprawdzić przełączniki znajdujące się na kole (zamienić miejscami z tymi od zaparzacza?). Po nasmarowaniu urządzenie zaczęło się uruchamiać, choć wcześniej od razu pojawiał się błąd. Na filmie widać, że mechanizm działa "na pusto". Nie jestem jednak pewien, czy zaparzacz dojeżdża do samej góry, czy też przesuwa się za daleko. Po odbiciu mechanizm nie wraca do pozycji startowej, tylko zatrzymuje się w połowie. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie ekspresu ustawia zaparzacz w odpowiedniej pozycji. Dołączę również zdjęcie z widokiem na koło.
Zastanawia mnie, jak dokładnie działa przełącznik od pozycji zaparzacza. Jeśli uruchomię ekspres bez zaparzacza i w trakcie pracy wcisnę ten przełącznik, czy urządzenie powinno się zatrzymać? Czy działanie jest zależne też od przełączników na kole? Obecnie, gdy w losowym momencie wciskam ten przełącznik, nic się nie dzieje – ekspres kontynuuje pracę, kręci z pełną siłą i odbija.
Jeśli będzie potrzebne, mogę dołączyć dodatkowe filmy z działania urządzenia.
AI: Jakie dokładnie kroki podjąłeś podczas rozbierania i smarowania napędu? Czy zauważyłeś coś nietypowego podczas tego procesu?
Nie, wszystko bylo sprawne, ale przesmarowalem dla pewnosci
AI: Czy sprawdziłeś stan i działanie przełączników znajdujących się na kole? Jeśli tak, to jakie były wyniki tych testów?
Nie wiem jak je sprawdzic