logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja transformatora ze zdjęcia - jak ustalić model i cenę?

lakiluk666 25 Sty 2025 11:00 519 13
REKLAMA
  • #1 21408882
    lakiluk666
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zdjęcie transformatora ANE620A81GS z tabliczką znamionową.

Dzień dobry, co to za transformator? Chciałbym to sprzedać, ale nie wiem, co to jest i jakie są widełki cenowe tego towaru - ktoś coś?

Zdjęcie starego transformatora z widocznymi cewkami owiniętymi miedzianym drutem.
    Transformator w metalowej obudowie, z widocznymi zwojami miedzianego drutu i złączami elektrycznymi.
    Transformator z etykietą techniczną i czerwonymi przewodami
    Duży transformator z czerwonymi kablami i tabliczką znamionową.
    Zbliżenie na cewkę transformatora z widocznym drutem miedzianym i metalową obudową.
    Zbliżenie na stary transformator z widocznymi zwojami drutu i metalową podstawą.
    Stary transformator na szarej powierzchni z widoczną etykietą i czerwonymi przewodami.
    Stary transformator z metalowymi zwojami i izolacją w brązowym kolorze. ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21408896
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Trafo od mikrofalówki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21408902
    lakiluk666
    Poziom 9  
    Oki, dzięki. Waży ok. 10 kg - na miedź będzie korzystniej, chyba :)
  • REKLAMA
  • #6 21408938
    bratHanki
    Poziom 39  
    lakiluk666 napisał:
    Oki, dzięki. Waży ok. 10 kg - na miedź będzie korzystniej, chyba :)

Jakiś wyjątkowy ten transformator, ok. 10 kg ważą ze 3 takie sztuki.
  • #8 21408956
    lakiluk666
    Poziom 9  
    Mam też inny od mikrofali, ale ten jest 2 razy większy od tych z mikrofali
  • Pomocny post
    #9 21409363
    bratHanki
    Poziom 39  
    Cytat:
    mam też inny od mikrofali, ale ten jest 2 razy większy od tych z mikrofali

Bo jest od 2x większej. Popularne mikrofale o pojemności kilkunastu litrów mają moce 700-900 VA ale te bardziej wypasione mogą mieć i 1600VA więc i trafo też musi być odpowiednie. Porównaj oba transformatory czy są różnice w konstrukcji.
    Ceną się nie przejmuj. Na All.. i OLX jest tego dobra na tony. Rekordzista oferuje 40 sztuk. Sam mam kilka .
  • #11 21409566
    lakiluk666
    Poziom 9  
    Zważyłem 14 kg wagi - na spawarkę będzie ok.
  • #12 21409744
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 779
    Stary od mikrofali.
    Bardzo, może 30 lat, bo jeszcze zrobiony do pracy ciągłej.
    Na zgrzewarkę raczej.
    Można rozciąć spawy, usunąć wtorne - to cienkim drutem nawinięte, usunąć żarzenie.
    Nawinąć powiedzmy grubym drutem/taśmą 10zw. i pospawać tigiem.
    Chociaż kiedyś z ciekawości po rozcięciu przeszlifowałem i działał ileś lat sklejony przyzwoitym silikonem ;)
    Aha, i nie włączaj bez potrzeby do sieci - tam jest naprawdę wysokie napięcie i wydajne - tak do 0,5A...
    Wtórne jest połączone z rdzeniem i w mikrofali pracuje zawsze z uziemionym rdzeniem.
  • #14 21411949
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Oczywiście można rozbierania, ale po rozcięciu rdzenia (który i tak jest spawany) dużo łatwiej jest nawinąć uzwojenie, można je nawijać nawet na kopycie i wbić potem młotkiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Transformator, który został zidentyfikowany jako pochodzący z mikrofalówki, waży około 10-14 kg i ma moc 1144 VA. Użytkownicy sugerują, że jego cena na rynku wtórnym wynosi około 50 zł, jednak na platformach takich jak All.. i OLX można znaleźć wiele podobnych transformatorów, co wpływa na wartość rynkową. Istnieją różne możliwości wykorzystania transformatora, w tym przeróbki na zgrzewarkę. Wskazówki dotyczące jego modyfikacji obejmują usunięcie wtórnego uzwojenia oraz nawinięcie nowego drutu. Użytkownicy podkreślają, że transformator jest stary, co może wpływać na jego zastosowanie i bezpieczeństwo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA