logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znajduje się czujnik uderzenia w Peugeot 307 2.0 HDI?

raczkowskamalgorzata 26 Sty 2025 14:10 642 8
REKLAMA
  • #1 21410770
    raczkowskamalgorzata
    Poziom 3  
    Witam, proszę o pomoc mam problem z lokalizacją czujnika uderzenia w Peugeot 307 2.0 HDI. Z góry serdeczne dzięki za informacje.
    AI: Jaki jest rok produkcji Twojego Peugeot 307?
    2004
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat problemu, który skłonił Cię do poszukiwania czujnika uderzenia?
    Odcięcie elektroniki , problem pojawił się po uderzeniu w samochód na parkingu. Konieczna wymiana całego przedniego zderzaka plus lampy. Problem nasila się po jeździe na nierównej powierzchni jezdni.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21410827
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5127
    Napraw auto i nie szukaj uderzeniówki bo jej nie ma
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21411118
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    raczkowskamalgorzata napisał:
    Problem nasila się po jeździe na nierównej powierzchni jezdni.

Więc chyba jednak jeździ? Jakie są rezultaty zdarzenia (np poduszki, napinacze ) oraz komunikaty na pulpicie? Możliwe uszkodzenia wiązek elektrycznych i złączy.
  • REKLAMA
  • #6 21411698
    raczkowskamalgorzata
    Poziom 3  
    >>21411118
    Żeby deska, tzn. pulpit, się w ogóle uruchomił, muszę delikatnie puknąć skrzynkę BSI od spodu, wtedy załącza się elektronika, uruchamiam bez problemu, wtedy „jadę”. Po zgaszeniu auta sytuacja się powtarza. Akumulator nowy, kupiony w sierpniu 2024 r. Po uruchomieniu auta zapala się cała choinka lampek ostrzegawczych, po chwili gaśnie. Zostaje tylko ręczny i pasy przy postoju. Szukam przyczyny ciągłego odcinania się elektroniki. A po tym zdarzeniu na parkingu przyszło mi na myśl, że może to być ten czujnik. Pozdrawiam
  • #7 21411704
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Pod zderzakiem z lewej jest pompa ABSu , może tam coś się uszkodzilo.
  • #8 21411718
    raczkowskamalgorzata
    Poziom 3  
    Uderzył/a mi w prawy bok od strony pasażera. Uderzenie oraz szarpnięcie były tak silne, że wyrwał/a mi razem z lampą. Ale jeszcze i to sprawdzę.
  • #9 21411742
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Z prawej jest pompa elektryczna od wspomagania, nie wiem czy tam też CAN wchodzi który mógłby takie problemy robić.

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik uderzenia w Peugeot 307 2.0 HDI znajduje się pod zwijakiem pasów bezpieczeństwa, a sterownik poduszek powietrznych umiejscowiony jest na tunelu środkowym, pomiędzy dźwignią zmiany biegów a hamulcem ręcznym. Użytkownik zgłasza problemy z elektroniką po uderzeniu w samochód, co prowadzi do odcięcia zasilania. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wiązek elektrycznych oraz komponentów takich jak pompa ABS i pompa elektryczna wspomagania. Problemy z uruchamianiem deski rozdzielczej mogą być związane z uszkodzeniem czujnika lub innymi elementami systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA