logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio ST GT 650 - problem z automatycznym wyszukiwaniem stacji i dyskryminatorem

tommy1982 27 Sty 2025 21:18 363 10
REKLAMA
  • #1 21413112
    tommy1982
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam Radio st GT 650. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Radio w automacie łapie tylko dwie najsilniejsze stacje w manualu ustawie wszystko i gra. Jak ustawię blisko zera na dyskryminatorze to po pierwsze skacze i kilka dziesiątych v ale z czasem rośnie. Patrząc na miernik to te wartości skaczą cały czas o te kilka mili volt ale konsekwentnie rośnie. Ktoś na pewnym forum rzucił tylko że to wina dławika ogólnie temat znany ale mi nie rzucił się w oczy. Po nocy wraca wszystko blisko 0 i tak od nowa
    Załączniki:
    • Radio ST GT 650 - problem z automatycznym wyszukiwaniem stacji i dyskryminatorem 17380089705266952071023219621937.jpg (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21419041
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 311
    Jeżeli będziesz miał żle zestrojony dyskryminator nie na "0" to nie będziesz miał automatycznego strojenia. Pokaż mi jaki scalak siedzi w p.cz.FM.
  • REKLAMA
  • #4 21419052
    tommy1982
    Poziom 11  
    >>21419041 Aż tak się nie znam ale napisałem do gościa który ogarnia na YouTube takie radia napisałem komentarz i odpisał mi że to typowy objaw uszkodzonych filtrów p.cz. . Na jednym z jego filmów wymieniał te filtry na Murata oznaczenia nie podał.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym kondensatorami, rezystorami i filtrami p.cz.
  • #5 21419075
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Przeczytaj sobie o filtrach ceramicznych jakimi kropkami są one oznaczone. Wrzuciłem serwisówkę Elizabeth i w niej były opisane te filtry, a jak pamiętam to czerwona kropka oznacza że to filtr na 10,7 MHz.
  • #6 21419085
    tommy1982
    Poziom 11  
    >>21419075
    Fragment płytki drukowanej z widocznymi komponentami elektronicznymi i napisem PLL & LOOP FILTER.
    Zbliżenie na układ elektroniczny z widocznymi elementami elektronicznymi na płytce drukowanej.
    Zbliżenie na płytkę elektroniczną z widocznymi elementami elektronicznymi i oznaczeniami.
    Czy o te elementy panu chodziło. Zostały napisy na nich. Prawdopodobnie dwa będę do zmiany. Czyli normalnie po numerach z filtra kupić nowe.?
  • REKLAMA
  • #8 21421387
    tommy1982
    Poziom 11  
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z komponentami elektronicznymi. coś takiego tylko znalazłem
  • #9 21423202
    DIORADIO
    Poziom 32  
    terminus to pokaż te rezonatory ceramiczne na schemacie.
  • #11 21441235
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 481
    Filtrów ceramicznych Murata jakie widać na zdjęciu na płycie tego tunera bym w ciemno nie dyskwalifikował. Bez sensu takie naprawy wymieniania w ciemno, bez potwierdzenia pomiarami. Muraty rzadko kiedy mają przesadnie tłumienie, co by potem miało się odbijać domniemanym mocnym spadkiem czułości odbiornika.
    W dodatku nawet te filtry Murata SFE10.7, które są w Polsce w obiegu, u części sprzedawców okazuje się, że mają mocno niesymetryczne pasmo przepustowe. Po wymianie okaże się, że jednostronnie spadła selektywność, bo np. zbocze przy odstrojeniu w górę od częstotliwości środkowej jest bardziej ostre, niż zbocze przy odstrojeni w dół (lub odwrotnie - w zależności od ułomności serii filtrów jakie do handlu trafiły).
    Be potwierdzenie pomiarem jakiej amplitudy sygnał p.cz. wchodzi na 25 nóżkę układu AN7274 szkoda rwać z płytki filtry ceramiczne.
    Napięcie stałe detektora FM (zero FM) najlepiej mierzyć na pustej fali nośnej, bo na typowej stacji nadającej w tym momencie sygnał audio jest normalną sprawą, że napięcie DC będzie skakać w takt modulacji - czyli chwilowych odstrojeń nadajnika od częstotliwości środkowej - typowe zjawisko przy modulacji FM.
    Którego by to niby miała być wina dławika? W tutejszym demodulatorze FM nie widać dławika, przesunięcie fazy sygnału 10,7MHz o 90stopni, niezbędne do prawidłowej pracy demodulatora, realizuje szeregowa pojemność.
    Samo rozstrojenie demodulatora jeżeli nie jest absolutne, a tylko rozjechanie kilka %, to co najwyżej będzie miało wpływ na zezowate zatrzymywanie się automatu, np. zamiast na stacji nadającej na 100,00MHz zatrzyma się na 100,05 albo 99,95, a nie że automat ogłuchnął.
    Dla mnie zły trop jeżeli nie jest to kompletne rozstrojenie demodulatora, skoro ponoć 0 uzyskujesz.
    Czy mam rozumieć, że po nocy jak zimny tuner to jest przez chwilę dobrze do czasu wygrzania tunera? Czy tylko samo zero odpłynięte, a automat jak był głuchy tak dalej jest głuchy 24/24h?
    Bez oscyloskopu, który potwierdzi co się dzieje na wskazanej 25 nóżce będzie macanie w ciemnościach i naprawa na chybił trafił.
    Przyczyna nie musi wcale leżeć w filtrach, może być usterka w samej głowicy, we wzmacniaczu scalonym IC101 AN278, bez prześledzenia co się dzieje z sygnałem p.cz. w kolejnych ogniwach toru, wymienisz za chwilę kilkanaście % elementów w torze p.cz. i dalej będzie źle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem ST GT 650, które w trybie automatycznym odbiera jedynie dwie najsilniejsze stacje, a w trybie manualnym działa poprawnie. Zauważa również niestabilność wartości na dyskryminatorze, które rosną z czasem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z uszkodzonymi filtrami p.cz. oraz rezonatorami ceramicznymi. Wskazują na konieczność wymiany tych elementów, a także na znaczenie dokładnych pomiarów przed dokonaniem jakichkolwiek napraw. Pojawiają się również odniesienia do filtrów ceramicznych Murata oraz ich potencjalnych problemów z selektywnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA