logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć trzy komórki w jedną szopę lub garaż na przyczepkę?

dami1985r 30 Sty 2025 21:05 378 18
REKLAMA
  • #1 21417681
    dami1985r
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pytanie i potrzebuję pomocy. Mam na podwórku komórki. Chcę 3 komórki połączyć w 1, a w zasadzie małą szopkę czy garaż na przyczepkę. Jest w miarę nowy dach zrobiony. Myślałem nad wyburzeniem 2 ścian między komórkami w środku, wzmocnieniem dachu zaraz przy belkach, dać dwuteowniki i przykręcić je do belek. Komórka ma ok. 3 m głębokości i ok. 3 m szerokości. W sumie będzie ok. 7-8 m długa (może ciut więcej, do 9 m max) i ok. 2,5-3 m gł. Do tego chciałem zamontować bramę wjazdową, taką garażową, nawet z tych tańszych (okrojony budżet). Co o tym myślicie?? Jak znajdę chwilę, mogę podesłać zdjęcia szczegółowe. Chcę połączyć środkowe drzwi (pierwsze zostawić, a te 2 i 3 od lewej zrobić bramą garażową)

Widok trzech brązowych drzwi, osadzonych w ceglanej ścianie z szarym daszkiem nad nimi. Na pierwszym planie czarny kosz na śmieci. Widok na trzy drewniane drzwi w murowanej ścianie z cegły. Ściana zewnętrzna budynku z drzwiami, sfotografowana nocą. Brązowe drewniane drzwi w szarej ścianie z rynną przeciekającą na górze. Zdjęcie pokazujące zewnętrzną ścianę komórki z drewnianymi drzwiami.
    AI: Czy możesz opisać stan techniczny obecnych komórek? Czy są jakieś uszkodzenia, które mogą wymagać naprawy przed rozpoczęciem prac?
    Raczej brak jakichkolwiek pęknięć czy uszkodzeń.
    AI: Czy sprawdziłeś, jakie są lokalne przepisy budowlane dotyczące takich modyfikacji? Czy potrzebujesz pozwolenia na budowę?
    Nie sprawdzałem przepisów jeszcze. Co powinienem wiedzieć, czy załatwić przed rozpoczęciem prac??
  • REKLAMA
  • #2 21417747
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1399
    Duże znaczenie ma konstrukcja dachu, czy nie opadnie po usunięciu jednej ze ścian (pomiędzy komórkami 2 i 3). Nadproże nad drzwiami wygląda na solidne żelbetowe - ono więc wytrzyma.
  • REKLAMA
  • #3 21417748
    ekmir
    Poziom 24  
    Ocena: 406
    Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga zgłoszenia do odpowiedniej instytucji - organu administracji architektoniczno-budowlanej – jest nim odpowiednio starosta lub prezydent miasta w przypadku miasta na prawach powiatu.
  • REKLAMA
  • #5 21417751
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21417747 Właśnie myślałem nad takim rozwiązaniem, żeby dać przy każdej belce po jednej lub nawet obu stronach każdej belki dwuteowniki i skręcić z belkami. Czyli robię T■T i tak z każdą belką.
  • #6 21417970
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    brofran napisał:
    Duże znaczenie ma konstrukcja dachu, czy nie opadnie po usunięciu jednej ze ścian (pomiędzy komórkami 2 i 3). Nadproże nad drzwiami wygląda na solidne żelbetowe - ono więc wytrzyma.

Czy kol. Brofran zna parametry tego "nadproża" i wykonał odpowiednie obliczenia?
  • #7 21418004
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21417750 Ogólnie to ja, rodzice i wujek (a w zasadzie to też ja, bo mieszkanie wujka jest przepisane na mnie, a wujek ma dożywotnie mieszkanie zapisane tylko w tym mieszkaniu), to jest kamienica 4-rodzinna, 3/4 budynku i placu należy powiedzmy do mnie i rodziców, ale jest też w 1/3 właściciel obcy sąsiad i nie ma prawnie uregulowanego gruntu, tylko zawsze było wszystko podzielone umownie. W każdym razie sąsiad ma swoje 2 komórki, a my mamy 3 połączone obok siebie i chcę zrobić z tego jedną. Aha, gruntu, czyli plac też nie jest podzielony. I tam, gdzie jest gładka ściana i drzwi, chciałem przebić drugą bramę garażową (bo to mój garaż, który użytkuję cały czas i płacę za niego podatek, chciałem zrobić przejezdny przez plac z dojazdem do tych komórek, a w zasadzie po połączeniu jednej komórki).

Dodano po 2 [minuty]:

>>21418004 Nie posiadamy prawnie i geodezyjnie podzielonego gruntu, tylko umownie. Każdy z nas posiada do każdego mieszkania po komórce, a że nasze są obok siebie, wszystkie 3, dlatego chciałem je ze sobą połączyć

Dodano po 1 [minuty]:

>>21418004 Nie ma też żadnego zarządcy czy wspólnoty mieszkaniowej. Jest jakby tylko 3 właścicieli i budynku, i gruntu.
  • REKLAMA
  • #8 21418768
    brofran
    Poziom 41  
    ekmir napisał:
    Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga zgłoszenia do odpowiedniej instytucji
    W tej konkretnej przebudowie byłoby to absurdem.
    r103 napisał:
    Czy kol. Brofran zna parametry tego "nadproża"
    Jezeli to nadproże nie jest z papieru i gipsu, a jest tak jak domniemałem (i napisałem) z żelbetonu, to można i 1 piętro na nim nadbudować.
  • #9 21418995
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21418768 Tylko problem jest taki, że musiałbym bramę zastosować na max 180 cm wysokości ze względu na to nadproże, bo ono jest na takiej wysokości i tak muszę szynę wstawić taką z 3 m albo z 3,5 m długą nad bramą. A bramy garażowe mają wysokości przeważnie 2 m i niższych nie ma.

Dodano po 9 [minuty]:

I problem jest taki, że całe nadproża musiałbym zdjąć wcześniej wstawiając nadproża nim szynę dwuteownik albo nawet ze 2, bo ściana na grubość 2 cegieł, więc jedna od zewnątrz druga od środka i wtedy demontuje na wysokość nadproże i montuje bramę. Mógłbym zrobić trochę niżej do poziomu gruntu i wywalić też te progi betonowe, co trochę obniżyłoby wysokość. Bramy więc tylko kawałek z nadproża musiałbym zlikwidować, ale gdy wyleje beton na placu, to nie otworze bramy, dlatego wolałbym te progi zostawić i od progu policzyć wysokość bramy. Ale wtedy zostają 3-4 warstwy cegieł od linii dachu, tak żeby brama 2 m się zmieściła na wysokość. Chyba, że ktoś ma namiary na bramę, która ma mniej niż 2 m na wysokość. Chyba jedynie pod zamówienie taką trzeba by było robić. I zastanawiam się czy w ogóle robić bramę podnoszoną, a nie otwieraną 2 skrzydłową. Wtedy nie ruszałbym nadproża, a jedynie wzmocnił dach 5 dwuteowniki przy każdej belce i skręcić do belek ■][ coś takiego. Potrzebuje albo 2,5 m długie, albo wystawić na szerokość dachu tak jak teraz jest wypuszczony to 3 m.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21418995 Jak myślicie, ruszać to nadproże? Tzn. wstawiać bramę 2 m i demontować nadproże, czy robić 2 skrzydłową bramę i wtedy już bez znaczenia czy zrobię na 2,5 m czy 2,6 czy 3 m po 1,5 m skrzydło?

Dodano po 1 [minuty]:

>>21418768 Pieron wie z czego zrobione, czy tylko ładnie wygląda, a w środku gówno. To ma z 80 lat jak nie więcej.
  • #10 21419045
    brofran
    Poziom 41  
    dami1985r napisał:
    czy robić 2 skrzydłową bramę
    Ja bym wybrał tę opcję.
  • #11 21419096
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21419045 Też właśnie coraz bardziej rozważam tą opcję.
  • #12 21420652
    ekmir
    Poziom 24  
    brofran napisał:
    W tej konkretnej przebudowie byłoby to absurdem.

Raczej jednak chyba nie, 3 pomieszczenia gospodarcze, to jednak coś zupełnie innego niż 1 garaż. :)
  • #13 21421092
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21420652 To nie zupełnie garaż, bo samochód tam nie wjedzie, a jedynie szopka na przyczepkę. Więc dalej nie zmienia się sposób użytkowania. Tylko łącze ze sobą 3 w jedną. Konstrukcyjnie też nic nie zmieniam, a jedynie powiększam drzwi, co mi wolno. W sumie chce to zrobić tak, żeby tylko połączyć te 2 i 3 drzwi ze sobą, a 1 zostawić. Wtedy nie będzie widoczne nawet, że są nawet 3 komórki ze sobą połączone. A drzwi powiększyć mogę bez żadnej zgody czy pozwolenia, bo poszerzyć wejście mogę. Tylko chodzi o to, że zastanawiam się cały czas jaką bramę wybrać. Czy uchylną do góry wstawiając szynę (dwuteownik, albo nawet i 2, bo ściana na 2 cegły). I zlikwidować to betonowe nadproże, albo zrobić otwieraną 2 skrzydłową i zostawić jak jest, tzn. i tak chyba wypadałoby jednak względem bezpieczeństwa wstawić chociaż jedna szynę, żeby nie zarwało się nic. Spawać potrafię i z profili zamkniętych zrobić konstrukcje i zrobić jaką chce na szerokość otwieraną 2 skrzydłową bramę. Nie chciałem blokować placu i zajmować miejsce sąsiadowi, tak żeby się nie czepiał. Tylko jak zlikwiduje nadproże i wstawię nad nim te belki przed wyburzeniem, to będzie dobrze? I nie zawali się nic?

Dodano po 6 [minuty]:

Wolałbym zrobić uchylną jednak i cały czas mnie kusi żeby tak zrobić. Wstawiam 2 szyny nad nadproże od środka i od zewnątrz na każdy rząd cegieł. I wtedy wywalam nadproże. Czy robić otwieraną bramę 2 skrzydłową. I drugie pytanie? Chce wzmocnić dach wstawiając obok każdej belki ten dwuteownik. I zrobić ■][. Czy ][■][ z jednej strony wystarczy wstawić szynę. Czy z 2 stron i skręcić razem z belką (oczywiście po obu stronach zrobić oparcie w murze? W sumie to jest 7 belek, z tym, że 2 będą oparte bezpośrednio na murze, bo są ściany, których nie ruszam, a 5 będzie w powietrzu i o tych 5 właśnie myślałem żeby je wzmocnić.
  • #14 21421181
    ekmir
    Poziom 24  
    dami1985r napisał:
    Mam na podwórku komórki. Chcę 3 komórki połączyć w 1, a w zasadzie małą szopkę czy garaż na przyczepkę. Jest w miarę nowy dach zrobiony. Myślałem nad wyburzeniem 2 ścian między komórkami w środku, wzmocnieniem dachu zaraz przy belkach, dać dwuteowniki i przykręcić je do belek.

dami1985r napisał:
    To nie zupełnie garaż, bo samochód tam nie wjedzie, a jedynie szopka na przyczepkę. Więc dalej nie zmienia się sposób użytkowania. Tylko łącze ze sobą 3 w jedną. Konstrukcyjnie tez nic nie zmieniam, a jedynie powiększam drzwi, co mi wolno.

3 w 1.
    Wyburzenie ścian
    Wzmocnienie dachu.
    ...i konstrukcyjnie nic się nie zmienia...
  • #15 21421222
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21421181 Tzn. chodziło mi o wygląd zewnętrzny. Że nie jest nic z zewnątrz przebudowywane i pozwolenia teoretycznie nie potrzebuję żadnych, bo co sobie robię w środku, to już moja sprawa. I żadnych zgód sąsiada też nie potrzebuję.

Dodano po 2 [minuty]:

Bo również dobrze w komórce, czyli pomieszczeniu gospodarczym, tak jak do tej pory, też mogę przyczepkę trzymać, jak tylko się zmieści i da radę wjechać. A że chcę przerobić z 3 w 1, to już moja sprawa, bo to tak naprawdę moja własność i w środku mogę robić, co chcę, czy się mylę?
  • #16 21421366
    ekmir
    Poziom 24  
    dami1985r napisał:
    Że nie jest nic z zewnątrz przebudowywane i pozwolenia teoretycznie nie potrzebuję żadnych, bo co sobie robię w środku, to już moja sprawa. I żadnych zgód sąsiada też nie potrzebuję.

Ciekawe podejście ...
    Poczytaj sobie Kolego przepisy.
  • #17 21421457
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21421366 no to też właśnie wolę się zapytać i doradzić. Pytałem właśnie inspektora budowlanego i tak mi doradził, i pytałem w piątek w starostwie w wydzielanie architektury. Udzielono mi informacji że teoretycznie nie wymaga to żadnego zgłoszenia I pozwolenia na budowę a jedynie zgody miedzy sąsiadami i dla mojego sumienia żeby później sąsiad nie zarzucił mi nic za jakiś czas to mogę z nim spisać oświadczenie że wyraża zgodę. Mogę ale niekoniecznie bo robie to w swojej własności więc teoretycznie robie to u siebie. A sąsiad kupując swoje mieszkanie wyraził zgodę i wiedział że podział gruntu i działki i zabudowań gospodarczych jest umowna miedzy sąsiadami.

Dodano po 5 [minuty]:

A to babka w starostwie to uważam że I tak nie bardzo kompetentną była albo mi specjalnie doradzila zeby później przyjąć zgłoszenie od sąsiadami że ribilem coś bez jego zgody. Bo też od inspektora takie historie słyszałem że były. Mówił mi że on by tak zrobił że robie u siebie i tyle. Że sąsiadowi spowiadać się nie muszę. A z drugiej strony jak zacznie się czepiać to wtedy zrobimy tak żeby było dobrze. Sąsiadowi też tym robie przysługę że chce zrobić miejsce na przyczepkę bo na razie trzymam ja na co prawda swoim placu ale żeby ja wyciągnąć muszę przez jego plac gdzie trzyma samochód (a w przyszłości chyba w tym roku kolo lata chce zrobić garaż blaszak) muszę przejeżdżać przez jego ta działkę więc żeby mu się nie kręcić to robie mu tym przysługę bo nie muszę się ani prosić żeby mi wyjechał ani kręcić po jego umownej części działki

Dodano po 3 [minuty]:

Wiem trochę zagmatwana tą historia i sytuacja no ale.... nie trafiłem niestety na dobrego sąsiada i jest jaki jest. Trochę zazdrości i dlatego robi czasem dziwne akcje chyba z zazdrości bardziej. A z drugiej strony wiem dobrze ze ma tylko 1/4 mieszkania i w zasadzie 1/3 części działki wspólnej tylko i aż. Dlatego siedzi cicho i kombinuje do czego się doczepić. Dlatego wiem że chyba raczej nie wyrazi mi zgody i muszę robić tak żeby było dobrze dla mnie
  • #18 21421517
    brofran
    Poziom 41  
    dami1985r napisał:
    żeby później sąsiad nie zarzucił mi nic za jakiś czas to mogę z nim spisać oświadczenie że wyraża zgodę
    Jeżeli obiekt , lub teren jest współwłasnością to koniecznie należy spisać stosowną umowę. Mimo że teraz stosunki sąsiedzkie są OK , nie wiadomo jakie one będą za 10, 20 ...lat.
  • #19 21421559
    dami1985r
    Poziom 3  
    >>21421517 no zgadza się też tak mi się wydaje chociaż wątpię w to żeby coś takiego mi podpisał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje połączyć trzy komórki w jedną szopę lub garaż na przyczepkę, z nowym dachem i wzmocnieniem konstrukcji. Rozważa wyburzenie dwóch ścian oraz zastosowanie dwuteowników do wzmocnienia dachu. Istotne jest, aby nadproże nad drzwiami było solidne, co pozwoli na bezpieczne usunięcie ścian. Użytkownik zastanawia się nad rodzajem bramy garażowej, preferując opcje uchylne lub dwuskrzydłowe, z uwagi na ograniczenia wysokości. W kontekście przepisów budowlanych, zmiana sposobu użytkowania nie wymaga formalnych zgłoszeń, ale zaleca się uzyskanie zgody sąsiadów ze względu na współwłasność terenu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA