logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik OXT Wi-Fi do bramy - jak ustawić, by piloty działały bez dezaktywacji przełącznika Oxt

siejson 30 Sty 2025 22:43 1059 12
REKLAMA
  • #1 21417814
    siejson
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich. Do swojej bramy mam podłączony sterownik OXT Wi-Fi. Wszystko działa jak należy. Denerwuje mnie tylko to, że gdy otworzę lub zamknę bramę w aplikacji, to muszę drugi raz kliknąć na sterownik aby to dezaktywować, inaczej nie działają piloty od bramy. W ustawieniach w Tuya mam tylko takie opcje i na każdym ustawieniu jest tak samo. Wie ktoś może jak sobie z tym poradzić, aby wystarczyło jedno kliknięcie w apce? Bo gdy zapomnę rozłączyć sterownik w aplikacji nie działają piloty.
    Opcje jakie mam do wyboru w ustawieniach.
    Monostabilny.
    Bistabilny synchroniczny.
    Bistabilny (zmiana statusu).

Status przełącznika.
    Wyłączony.
    Włączony.
    Ostatni status.

Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 21417948
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    siejson napisał:
    Monostabilny
  • #3 21418025
    siejson
    Poziom 10  
    Przy takim ustawieniu tez muszę dezaktywować sterownik w aplikacji bo piloty nie działają . A czy te opcje statusu mają znaczenie ?
  • Pomocny post
    #4 21418074
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 987
    siejson napisał:
    . A czy te opcje statusu mają znaczenie ?

Tak mają, tryb monostabilny to krótki sygnał wysyłany do centrali napędu, długość tego sygnału można zapewne ustawić w Tuya i powinien wynosić max 1 sek. i tak powinno być ustawione w Tuya i tego trybu się trzymaj.

Tryb bistabilny to wysyłanie sygnału cały czas, przekaźnik sterownika jest zwarty czyli jego styki COM i NO, do momentu następnego kliknięcia w aplikacji.
  • REKLAMA
  • #5 21418224
    siejson
    Poziom 10  
    Właśnie nigdzie w tej nieszczęsnej aplikacji nie ma czasu żeby go ustawić.
  • REKLAMA
  • #6 21418356
    rokbok
    Poziom 39  
    Nie ma coś na podobieństwo jak u mnie.

Ekran aplikacji do sterowania bramami i garażami. Zrzut ekranu ustawień aplikacji z wyjaśnieniami dotyczącymi trybu monostabilnego.
  • #7 21418427
    siejson
    Poziom 10  
    Czy to jest aplikacja Tuya Smart? Mam wersję na IOS i takiego czegoś nie ma. Całkiem inny wygląd aplikacji.

Tak to wygląda
    Interfejs aplikacji mobilnej z ustawieniami typu przełącznika. Zrzut ekranu ustawień aplikacji na iOS z menu wyboru stanu przekaźnika. Interfejs aplikacji mobilnej z panelem sterowania bramą i przyciskami Licznik i Ustawienia.
  • #8 21418447
    rokbok
    Poziom 39  
    Nie wiem jak jest u Ciebie, ale widzę zaznaczony tryb bistabilny, zmień na monostabilny, po za tym opinie o sterowniku OXT nie są zbyt pochlebne, zmień na inny, jest tego od groma, wszystkie współpracują z iOS i Tuya.

Sterownik do bramy WiFi marki BLOW z aplikacją na telefonie. Moduł sterowania bramami Wi-Fi z opisem technicznym i smartfon z aplikacją. Moduł otwieracza bram Wi-Fi z aplikacją Tuya na smartfonie.
  • REKLAMA
  • #9 21418452
    siejson
    Poziom 10  
    Tak, mam ustawiony monostabilny, ale nigdzie nie mogę zmienić żadnych czasów. Mam tylko te 3 opcje do wyboru. Aplikacja automatycznie znalazła sterownik i dodała go, może gdybym sam manualnie go dodał do aplikacji?
  • Pomocny post
    #10 21418457
    rokbok
    Poziom 39  
    siejson napisał:
    nigdzie nie mogę zmienić żadnych czasów

Różne sterowniki mają różne oprogramowanie dla apki, tak że Twój może nie mieć takiej opcji w ustawieniach, może ma z urzędu ustawiony czas impulsu. Weź multimetr, ustaw go na wykrywanie przerw (buzzer) i sprawdź, jak długo po naciśnięciu w apce będzie słychać buzzer na multimetrze. Powinno to być max 1 s.
  • #11 21418468
    siejson
    Poziom 10  
    Dokopałem się w ustawieniach harmonogramu takiej opcji. Była odznaczona. Teraz ją zaznaczyłem. Gdy dojadę do domu, sprawdzę, czy coś zadziałało.

Ekran aplikacji z ustawieniem opóźnienia w wyłączaniu urządzenia.
  • #12 21418470
    rokbok
    Poziom 39  
    Daj znać czy to opcja zmieniająca czas impulsu, będzie być może dla potomnych ;).
  • #13 21418652
    siejson
    Poziom 10  
    Teraz wszystko działa jak należy. Trzeba było w harmonogramie zaznaczyć tę opcję. Teraz działa jak powinno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące sterownika OXT Wi-Fi do bramy, który wymaga dezaktywacji w aplikacji Tuya po każdym otwarciu lub zamknięciu bramy, aby piloty mogły działać. W odpowiedziach zasugerowano, że tryb monostabilny powinien być ustawiony na maksymalny czas impulsu wynoszący 1 sekundę, co może być konfigurowane w aplikacji. Użytkownik zauważył, że nie ma opcji zmiany czasu impulsu, ale odkrył, że w ustawieniach harmonogramu była opcja, która po zaznaczeniu rozwiązała problem. Po wprowadzeniu zmian, piloty zaczęły działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA