logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak rozebrać wagę Steinberg SBS-KW-1TC i naprawić przycisk zasilania?

Spartan33 31 Sty 2025 12:05 417 13
REKLAMA
  • #1 21418311
    Spartan33
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Dzień dobry, posiadam wagę Steinberg SBS-KW-1TC, problem jest z przyciskiem zasilania, więc pytanie, jak wyciągnąć środek ? Po odkręceniu dolnej śruby dolny hak ani drgnie, nie wspominając o górnym. Da się w ogóle rozebrać tę wagę żeby wyciągnąć przednia płytkę ?
    Załączniki:
    • Jak rozebrać wagę Steinberg SBS-KW-1TC i naprawić przycisk zasilania? 20250131_110923.jpg (1.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak rozebrać wagę Steinberg SBS-KW-1TC i naprawić przycisk zasilania? 20250131_110831.jpg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21418325
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    To wygląda na klawiaturę membranową której się nie naprawia tylko wymienia na nową a samej klawiatury pewnie nie ma nigdzie do kupienia więc raczej nowa waga do zakupu zostaje.(349zł nowa waga).

Jest ona naklejana z przodu w procesie produkcji.(Można delikatnie podgrzać może klej puści).

Wnętrze obudowy elektronicznej z zaznaczonymi śrubami.
  • REKLAMA
  • #4 21418338
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Możliwość jest ale nie warto jeśli nie masz klawiatury membranowej na wymianę.

Widać że to nie lutowane połączenie może tam być na wcisk ale z przodu trzeba wszystko odklejać.Ale nic to nie da bez nowych części zamiennych.
  • REKLAMA
  • #6 21418361
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Musisz zdemontować mostek tensometryczny ale to go rozkalibruje.
    4x śruby od zielonej płytki i 2x śruby od mostka tensometrycznego.

Wnętrze urządzenia z mostkiem tensometrycznym i zieloną płytką, ze śrubami zaznaczonymi czerwonymi okręgami.

Dodano po 3 [minuty]:

Potem wstępna kalibracja i do urzędu miar na legalizację trzeba będzie ją zawieść.
    Faktycznie połączenia lutowane przyciski.
  • REKLAMA
  • #9 21418599
    Spartan33
    Poziom 20  
    Dolną nakrętkie bez problemu odkręciłem, ale śruba trzyma jakby była przyklejona, po prostu, ani drgnie, a drugiej nakrętki z zawleczką jest gorszy problem, próbowałem kombinerkami wypchnąć zawleczkę, ale trzyma, i też nie chce wyjść.
  • Pomocny post
    #11 21418769
    PF
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Spartan33 napisał:
    Jednak lutowane przyciski, ale jak to rozebrać, żeby wylutować przycisk muszę wyciągnąć płytkie, ale jak ?

Widok panelu z trzema przyciskami i napisami w odwrotną stronę.

Problem z przyciskiem - skoro dostałeś się do nich z góry, spróbuj psiknąć go KONTAKT-em.
    To jest zwykły tact switch.
    Popsikaj i naciskaj, itd, itd.
    Może po prostu zaśniedział.
    Może będzie działał [ a może nie ] i może oszczędzisz na rozbieraniu tego wszystkiego.
  • #13 21418785
    PF
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Nie napisałem zalej całą wagę.
    Delikatnie psiknij na przycisk, poruszaj a kontakt i tak wejdzie do środka.
    Zresztą twoja sprawa, chcesz to rozbieraj.
  • #14 21418850
    Spartan33
    Poziom 20  
    No nic, musiałem ponownie podgrzać i odkleić przedni panel, bo już ponownie przykleiłem, więc psiknąłem kilka razy, ruszałem i zaczął działać, ale nie zawsze i pod kątem wciskanie działało, a, że przycisk pływał to wysuszyłem i teraz działa dobrze. Na wszelki wypadek psiknąłem we wszystkie. Przykleiłem z powrotem i gotowe. Przycisk działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przyciskiem zasilania w wadze Steinberg SBS-KW-1TC. Po odkręceniu dolnej śruby nie udało się zdjąć dolnego haka ani górnego panelu. W odpowiedziach zasugerowano, że klawiatura może być membranowa i trudna do naprawy, a jej wymiana może być konieczna. Wskazano, że przyciski są lutowane, a dostęp do przedniej płytki wymaga demontażu mostka tensometrycznego, co może prowadzić do konieczności kalibracji wagi. Użytkownik próbował podgrzać i odkleić przedni panel, co ostatecznie pomogło w naprawie przycisku, który zaczął działać po psiknięciu środkiem KONTAKT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA