logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Mokka 2 2022 C006A błąd czujnika szybkości w abs. Abs działa

totwinowski 01 Lut 2025 11:19 1308 17
REKLAMA
  • #1 21419681
    totwinowski
    Poziom 5  
    Witam, piszę do was, bo potrzebuję pomocy z Mokka 2. Auto miało jakieś przejścia. Mianowicie potrzebuję zlokalizować czujnik prędkości pojazdu. Po przejechaniu jakiegoś dystansu, nie jest to określone, mniej więcej 5-40 km, nie ma to nic wspólnego z dziurami, zakrętami, góra-dół. Potrafi się na prostej zaświecić, włączyć system awarii systemu, nie do pompowania kół, awaria systemu wspomagania ruszania na wzniesieniu. W ABS pokazuje tylko C006A, sygnał czujnika prędkości. ABS działa ok. Proszę o pomoc jakąkolwiek, gdzie mieszczą się te systemy? Może ktoś ma jakiś schemat?

Ekran diagnostyczny z kodami usterek C1545 i C006A.

Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej pokazujący kody usterek C1545 i C006A dla Opla Mokki 2022.
    AI: Czy możesz podać, w jakim kraju lub regionie znajduje się pojazd? To może pomóc w określeniu, czy są jakieś regionalne różnice w konfiguracji pojazdu.
    Polska
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków diagnostycznych lub naprawczych? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
    Tak
    Brak wyników
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21420215
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Kod błedu DTC abs wg. twojego vin noże mieć trzy identyfikatory , odczytaj to diagboxem :

C006A 01 Sygnał czujnika szybkości obrotu : Uszkodzenie elektryczne
    C006A 02 Sygnał czujnika szybkości obrotu : Sygnał nieprawidłowy
    C006A 54 Sygnał czujnika szybkości obrotu : Brak telekodowania
  • Pomocny post
    #3 21420556
    bamsss
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    wejdź w parametry i sprawdź który czujnik nie pokazuje prędkości, obstawiam uszkodzone łożysko w kole a nie czujnik
  • Pomocny post
    #4 21420568
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    Błąd dotyczy czujnikia przyspieszeń i obrotu pojazdu wokół osiX/Y, nie prędkości kół , stąd ABS pracuje prawidłowo a problem masz pewnie z ESP .Moduł czujnika jest przykręcony do podłogi pod tunelem między fotelami
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #5 21420628
    MikeC
    Poziom 32  
    milejow napisał:
    Błąd dotyczy czujnikia przyspieszeń i obrotu pojazdu wokół osiX/Y, nie prędkości kół , stąd ABS pracuje prawidłowo a problem masz pewnie z ESP .Moduł czujnika jest przykręcony do podłogi pod tunelem między fotelami
    na pewno w mocce 2 ?? To już na francuzie
  • Pomocny post
    #6 21420812
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    Zauważ że chodzi o czujnik bezwładnościowy a nie czujniki obrotu w kołach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21420925
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    MikeC napisał:
    To już na francuzie

Nie ma znaczenia w czym, zasada jest ta sama-uszkodzenie czujnika prędkości koła to wyłączony ABS, tutaj działa a problem jest w podsystemie ESP
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #8 21421147
    totwinowski
    Poziom 5  
    Dokładnie, ABS koła są ok, rozbiórki konsoli jeszcze raz. Też mi się wydaje, że ten czujnik osi X, Y gdzieś powinien być. Ten błąd pojawił się dopiero po złożeniu autka.
    Autko jest już z grupy PSA.
    Tak czy tak, szukam skubanca w konsoli. Dam znać.

Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]:

Witam konsole tak zwany tunel nie ma czujnika. Macie jeszcze jakieś pomysły gdzie mogli wcisnąć??

Dodano po 10 [minuty]:

A ma coś wspólnego czujnik położenia świateł osi ?? Sprawdzałem i wygląda ok światła regulują się cały czas.

Dodano po 46 [minuty]:

Może ktoś się orientuje gdzie w peugeot czy Citroenach są montowane ??? Nie chcę niepotrzebnie rozbierać całego auta.

Dodano po 36 [minuty]:

Może ktoś się orientuje gdzie w peugeot czy Citroenach są montowane ??? Nie chcę niepotrzebnie rozbierać całego auta.
  • Pomocny post
    #9 21421847
    MikeC
    Poziom 32  
    Dlatego pisałem żeby odczytać diagboxem bo nie wiadomo jak adaptacja i że to PSA czyli nie ma osobnego czujnika przyspieszenia bo jest w module abs/esp . Masz schemat tam wszystko widać.
    Załączniki:
    • absesp.pdf (197.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21421884
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21421147
    Jest w samym sterowniku.
  • #11 21422545
    totwinowski
    Poziom 5  
    Może ktoś się orientuje, gdzie w Peugeot czy Citroenach są montowane??? Nie chcę niepotrzebnie rozbierać całego auta.
  • #12 21422624
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21422545
    Trzeba rozbierać.
    Vw montuje go do podłogi pod konsolą centralna na wysokości prawej stopy. Ale to VW.
    Może być w tunelu aż do mniejsza więcej końca przednich foteli.
    Schemat wnętrza samochodu z ilustrowanymi połączeniami instalacji.

Nr 4 na schemacie.

Dodano po 3 [minuty]:

Czujnik samochodowy Bosch z oznaczeniami GM.

A tak powinien wyglądać u ciebie.
  • REKLAMA
  • #13 21422742
    MikeC
    Poziom 32  
    >>21422624 tylko dlaczego podajesz czujnik z mokki a która jest konstrukcją gm a nie psa gdzie tego czujnika nie ma , zobacz schemat .
  • #14 21429536
    totwinowski
    Poziom 5  
    No to pięknie. To znaczy, że sterownik jest uszkodzony. Czy możecie mi powiedzieć, patrząc na ten schemat, co to jest pod numerem 82__ wychodzące z BSI? Jestem trochę laikiem z schematów, powiedzcie, po czym rozpoznajecie, że jest zintegrowany ten czujnik? I co to pod numerem 44__? Z góry dziękuję wam za pomoc.

Mam jeszcze następną prośbę, bo widzę, że kolega ma już dostęp do schematów elektrycznych. Czy byłaby możliwość załatwienia schematu instalacji skrzynki bezpiecznikowej w komorze silnika, wiązki czujnika otwierania klapy silnika, klaksonu oraz schematu instalacji podłączenia BSI?

Czy ma to jakieś znaczenie, lekkie krzywe przykręcenie ABS? Był wymieniany.
  • #15 21451820
    bbmax
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    totwinowski napisał:

Czy ma to jakieś znaczenie, lekkie krzywe przykręcenie ABS? Był wymieniany.

Jesli byl wymieniany moze miec zly soft i kodowanie... nr zawnetrzny to nr HW ... a jeszcze jest SW(calibracja)
  • #16 21452113
    totwinowski
    Poziom 5  
    Sterownik był kodowany on-line po numerze nadwozia. Kodowanie powinno być ok.
    Czy możesz mi powiedzieć więcej o kalibracji? Gdzie szukać?
  • Pomocny post
    #17 21464722
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    totwinowski napisał:
    W ABS pokazuje tylko C006A, sygnał czujnika prędkości. ABS działa ok. Proszę o pomoc jakąkolwiek, gdzie mieszczą się te systemy? Może ktoś ma jakiś schemat?

Twoja zabawka diagnostyczna potrafi odczytać tylko początek kodu, więc możesz sobie wylosować jedną z czterech opcji:

Tabela błędów kodu C006A dla czujnika szybkości obrotu.

Przyjmijmu, że to C006A 01:

Tabela diagnostyczna samochodu z kodem błędu C006A 01.

C1545:

Tabela diagnostyczna systemu ABS/ESP z kodem błędu C1545 00.

Dodano po 11 [minuty]:

totwinowski napisał:
    Czy możecie mi powiedzieć, patrząc na ten schemat, co to jest pod numerem 82__ wychodzące z BSI? Jestem trochę laikiem z schematów, powiedzcie, po czym rozpoznajecie, że jest zintegrowany ten czujnik? I co to pod numerem 44__? Z góry dziękuję wam za pomoc.

To są inne elementy (a właściwie grupy) niezwiązane ze schematem. Grupa 44-- to funkcje związane z hamulcem, a 82-- to grupy kontrolek informacyjnych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21472181
    totwinowski
    Poziom 5  
    Jednego nie mogę strawić, że ten błąd zaświeca się po jakimś czasie, to znaczy dzień, może dwa tygodnie. Rozumiem, że funkcji kontroli tego czujnika trzeba w ABS szukać?

Dodano po 25 [minuty]:

Parametry czujnika nawet gdy błąd świeci są ok wszystkim Kąty widzi.
    Mam prośbę potrzebuje Schemat lub numer pinów i lokalizacji podłączenia czujnika otwarcia pokrywy silnika, i klaksonu plusa. Instalacja i skrzynka bezpieczników była wymieniana.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Mokka 2 (2022) pojawia się błąd C006A dotyczący sygnału czujnika prędkości obrotu, mimo że ABS działa poprawnie. Kod błędu może mieć różne identyfikatory, m.in. uszkodzenie elektryczne, sygnał nieprawidłowy lub brak telekodowania, które można odczytać za pomocą narzędzia diagnostycznego Diagbox. Problem nie dotyczy czujników prędkości kół, lecz czujnika bezwładnościowego (przyspieszeń i obrotu wokół osi X/Y), który jest zintegrowany z modułem ABS/ESP i zwykle montowany w module ABS lub pod podłogą w tunelu środkowym między fotelami. W pojazdach grupy PSA (Peugeot, Citroën, Opel po przejęciu przez PSA) czujnik ten nie jest osobnym elementem, lecz częścią sterownika ABS/ESP. Błąd pojawia się po pewnym czasie jazdy i może być związany z uszkodzeniem sterownika lub nieprawidłowym kodowaniem/kalibracją po wymianie modułu ABS. Schematy elektryczne wskazują, że grupy funkcji 44-- dotyczą hamulca, a 82-- kontrolek informacyjnych. Lokalizacja czujnika bezwładnościowego w Mokka 2 nie jest jednoznaczna, ale w innych markach PSA może być w module ABS lub podłodze tunelu. Wymiana sterownika ABS wymaga prawidłowego kodowania i kalibracji, które można wykonać online po numerze nadwozia. Dodatkowo poruszono kwestie schematów instalacji elektrycznej, w tym podłączenia czujnika otwarcia pokrywy silnika i klaksonu, które były wymieniane wraz ze skrzynką bezpieczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA