logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy po reinstalacji Windows 10 mam dwa systemy na dysku? Jak to sprawdzić?

TenGosciu 04 Lut 2025 13:16 972 22
  • #1 21424374
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam.
    Chciałem totalnie, ale to totalnie świeżo zainstalować Windowsa 10 na moim komputerze. Na początku miałem z nim dużo problemów, przywróciłem ustawienia fabryczne, lecz i po tym większa część problemów pozostała.

Po jakimś czasie uruchomiłem bootowalny pendrive z systemem. Gdy już wszystko przeklikałem, pojawiło się okno z wyborem dysku. Było tam 4 pozycje, nazwane mniej więcej w taki sposób: Dysk 1, partycja 1, Dysk 1, partycja 2, itd.

Ja wybrałem chyba trzecią, bo miała 953gb (mój dysk ma 1tb) I kliknełem formatuj (żeby usunęło stary system). Po sformatowaniu system się normalnie instalował.

Gdy system się ponownie uruchomił, szybko pojawiło się okienko z wyborem systemu.
    Wyglądało tak, żeby wybrać z tych opcji:
    1. Windows 10,
    2. Windows 10 na woluminie chyba 4
    Dosłownie nic nie klikałem i po 2 sekundach znikło. Niby wszystko zainstalowało się pomyślnie. Po kolejnych uruchomieniach okienko się już nie pojawiało.

Na nowo zainstalowanym systemie, po wejściu pliki i Dysk C, jest napisane że 888gb wolne z 953gb. Wydaje mi się że to dużo jak na nowy system i parę zainstalowanych sterowników.

Więc moje pytanje brzmi: czy mam teraz zainstalowane dwa systemy? Jak to sprawdzić? Czy dobrze zainstalowałem?
  • Pomocny post
    #2 21424425
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Optymalnie przy instalacji na czysto byłoby usunąć wszystkie partycje i pozwolić instalatorowi na utworzenie ich na nowo. W tej chwili wygląda na to, że instalator dopisał kolejny wpis konfiguracji rozruchu do BCD, prawdopodobnie wskazujący w to samo miejsce, co poprzedni. Trzy opcje, kolejna instalacja z usunięciem wszystkich partycji, zabawa z edycją wpisów konfiguracji rozruchu, lub wyłączenie oczekiwania na wybór systemu. Odnośnie zajętego miejsca - windirstat pokaże w formie graficznej ilość miejsca zajmowanego przez poszczególne foldery.
  • Pomocny post
    #3 21424464
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Trzeba usunąć wszystkie partycje i kliknąć dalej. Instalator sobie sam wszystko utworzy.
  • #4 21424465
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Nie za bardzo rozumiem, bo aż tak w tym nie jestem obeznany. Wiem na pewno, że czwarty raz systemu raczej nie chce mi się instalować.
    No ale dobra, jakbym chciał edytować ten wpis konfiguracji rozruchu, to jak to zrobić?

Czy jest to proste? Czy niczego nie uszkodzę? Czy wyjdzie na to samo jakbym zainstalował od nowa? Jak będzie to konieczne to mogę instalować raz jeszcze.

Czyli podsumowując, mam tak jakby zainstalowane dwa systemy na komputerze? Bo jeżeli chodzi o ten sposób z ukryciem tego okna, to nie mam z tym problemu, bo ono mi się nie pojawia.
  • Pomocny post
    #5 21424478
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    TenGosciu napisał:
    Nie za bardzo rozumiem, bo aż tak w tym nie jestem obeznany
    To są podstawy a nie żadne obeznanie. Tak jak radzą zrób format jeszcze raz tylko usuń wszystkie partycje.
    Raz zrobisz i będzie porządek a tak za jakiś czas znowu wątek na portalu bo coś nie tak.
  • Pomocny post
    #6 21424487
    zjo
    Poziom 28  
    Sprzętowo nie uszkodzisz nic. Obiektywnie - myślę, że ponowna instalacja zgodnie z poradami zajmie ci mniej czasu. Po formacie nie masz dwóch systemów, tylko dwa wpisy informacji o nich w pliku konfiguracji rozruchu.
  • #7 21424513
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Lukas6432 napisał:
    To są podstawy a nie żadne obeznanie.

Bardziej mówiłem że tego nie rozumiem:
    zjo napisał:
    instalator dopisał kolejny wpis konfiguracji rozruchu do BCD, prawdopodobnie wskazujący w to samo miejsce, co poprzedni.

Resztę powiedzmy że rozumiem.

Ale jeszcze sobie tak z ciekawości temat wpisałem w Google, i znalazłem taki obrazek:
    Zrzut ekranu z instalatora Windowsa pokazujący opcje partycji dyskowych na Dysku 0.
    Tutaj sprawa wygląda podobnie jak u mnie. Też cztery partycje, jedynie na zdjęciu ktoś ma dysk 128gb.
    Czyli mam usunąć wszystkie 4 partycje? Chyba wtedy powinien się pojawić napis "Dysk 0 - nieprzydzielone miejsce", bo jak instalowałem Windowsa po raz pierwszy (na czystym dysku) to tak było w tym miejscu napisane.
  • Pomocny post
    #8 21424532
    zjo
    Poziom 28  
    Druga partycja na powyższym obrazku jest partycją rozruchową. Na niej UEFI w pierwszej kolejności (chociaż to zależy od konfiguracji uruchamiania, ale zakładam najbardziej możliwy przypadek) szuka informacji o zainstalowanych systemach. W związku z tym, że jej nie usunąłeś, instalator potraktował temat tak, jakbyś instalował kolejne wystąpienie systemu i dopisał po prostu do istniejącej konfiguracji informacje o nowo instalowanym. Wyczyszczenie dysku z informacji o wszystkich partycjach spowoduje, że instalator utworzy je na czysto i uzupełni plik rozruchu o informacje o właśnie instalowanym systemie.
  • #9 21424568
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Dobra to rozumiem. Wszystkie te partycje mam usunąć, i Windows przerobi sobie to na nowo. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tematu na razie nie będę zamykał, bo może się jeszcze coś wydarzy.
  • #10 21424570
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Trzeba zainstalować sterowniki, podaj co to za komputer.
  • #11 21424598
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Lukas6432 napisał:

Składak, więc i tak będę musiał zainstalować.
    Płyta główna: Asus TUF Gaming B550-PLUS
    CPU: Ryzen 7 5700x
    GPU: Radeon RX6700xt
    Dysk: Lexar NM800 PRO
    Zasilacz: Endorfy Vero L5 700w
    RAM: 32gb (2x16gb) Kingston Fury Renegade 3600mhz
    Chłodzenie: Fera 5 Dual Fan
    Obudowa: Endorfy 300 solid
  • #13 21424849
    TenGosciu
    Poziom 9  
    >>21424832
    Tak, wiem. Pobierałem dziś sterowniki z tej strony.
    Aczkolwiek moja płyta to wersja bez Wi-Fi.
  • #14 21424850
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    TenGosciu napisał:
    Lukas6432 napisał:

Składak, więc i tak będę musiał zainstalować.
    Płyta główna: Asus TUF Gaming B550-PLUS
    CPU: Ryzen 7 5700x
    GPU: Radeon RX6700xt
    Dysk: Lexar NM800 PRO
    Zasilacz: Endorfy Vero L5 700w
    RAM: 32gb (2x16gb) Kingston Fury Renegade 3600mhz
    Chłodzenie: Fera 5 Dual Fan
    Obudowa: Endorfy 300 solid

De facto system wszystko poza kartą powinien mieć.
    Wi-fi tutaj: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/08WIREL....zip?model=TUF%20GAMING%20B550-PLUS%20(WI-FI)
    Chipset tutaj: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Socket%....zip?model=TUF%20GAMING%20B550-PLUS%20(WI-FI)
    GPU tutaj: https://drivers.amd.com/drivers/whql-amd-soft...alin-edition-24.10.1-win10-win11-oct-rdna.exe
  • #15 21424864
    Lukas6432
    Poziom 32  
    >>21424850
    Proponujesz starszy driver Chipset z jakiejś dziwnej strony zamiest strony producenta MoBo.
    Nie wiem czy trzeba instalować sterownik SATA czy jest potrzebny/konieczny.
  • #16 21424888
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    @Lukas6432 to linki ze strony asusa, chyba widzisz, wiec co jest w niej dziwnego?
  • #17 21424978
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Ordine napisał:

Spoko, wiem. Już wszystko dziś instalowałem. Teraz czeka mnie to czwarty raz :D
    Rzeczywiście, samodzielnie mało sterowników trzeba było zainstalować. Ja instalowałem od grafiki, chipsetu i dźwięku. (Na wcześniejszym systemie miałem normalnie napisane Audio - VG245 [czy jakoś tak, VG245 to model mojego monitora), ale odziwo po instalacji sterowników od grafiki pojawiło mi się jakieś AMD Audio, uznałem to za dziwne i zainstalowałem normalne od Realteka, po tym wyświetlało się VG245 tak jak wcześniej.)

Co do jakiegoś sterowniku SATA to totalnie nie wiem, na pewno wiem że bez zainstolwanego drivera od chipsetu w Menadżerze urządzeń miałem wykrzyknik obok jakiegoś urządzenia (chyba coś pisało że Kontroler PCI czy jakoś tak ale nie jestem pewny). Oczywiście po zainstalowaniu wykrzyknik znikł.
  • #18 21425015
    Lukas6432
    Poziom 32  
    >>21424978
    Chipset powinien zawsze być instalowany jako pierwszy (przynajmniej na Intelu tak zalecali) potem obowiązkowo restart.
    To jak piszesz dziwne AMD Audio to może być sterownik dźwięku po HDMI gdy np podłączysz telewizor lub monitor z wbudowanymi głośnikami to bez tego nie byłoby dźwięku na telewizorze/monitorze.
  • #19 21425055
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    TenGosciu napisał:
    ale odziwo po instalacji sterowników od grafiki pojawiło mi się jakieś AMD Audio

Normalne, wykryło monitor po HDMI w GPU.
  • #20 21425062
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Lukas6432 napisał:
    Chipset powinien zawsze być instalowany jako pierwszy (przynajmniej na Intelu tak zalecali) potem obowiązkowo restart.

Ja jakoś zainstalowałem najpierw grafikę, później dopiero chipset. Jakoś działa, więc może ta kolejność nie jest tak ważna.
    Lukas6432 napisał:
    To jak piszesz dziwne AMD Audio to może być sterownik dźwięku po HDMI gdy np podłączysz telewizor lub monitor z wbudowanymi głośnikami to bez tego nie byłoby dźwięku na telewizorze/monitorze.

A z tym to nie wiem, bo (też dziwne) już od zainstalowania miałem dźwięk. Wydaje mi się, że jak system jest totalnie "na czysto" to dźwięku nie ma (bo sterownika też nie ma.) Czyżby znowu ostatki po starym systemie? :D

Na pewno moim celem jest by zainstalować tego Windowsa w 100% na czysto. Tak, jakbym dostał ten komputer od nowa z 100% czystym dyskiem.
  • #21 21425086
    Lukas6432
    Poziom 32  
    >>21425062Rób jak chcesz, Twój komputer twoje problemy.
    Stara szkoła 15 czy więcej lat zawsze ale to zawsze jako pierwszy zaleca instalować sterownik chipsetu, po restarcie inne wbudowane w płytę główną a sterownik grafiki nie jest priorytetem. Tak zalecali przez długie lata i tego się trzymam.
    Nowe systemy jak W10 czy 11 mają masę sterów wbudowanych dlatego od razu na świeżym systemie nasz działający dźwięk. Na starych XP, Vista czy W7 tak nie było, trzeba było instalować po kolei w tym jako pierwszy chipset.
  • #22 21433121
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Lukas6432 napisał:
    >>21425062Rób jak chcesz, Twój komputer twoje problemy.
    Stara szkoła 15 czy więcej lat zawsze ale to zawsze jako pierwszy zaleca instalować sterownik chipsetu, po restarcie inne wbudowane w płytę główną a sterownik grafiki nie jest priorytetem.

No dobrze, rzeczywiście sprawdziłem i tak w internecie piszą. Mój błąd.

Temat mogę zamknąć, wszystko wyjaśnione, dziękuję wszystkim!
  • #23 21433122
    TenGosciu
    Poziom 9  
    Usunięcie wszystkich partycji i zainstalowanie na nowo naprawiło problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Windows 10 na komputerze, ale po instalacji pojawiło się okno wyboru systemu, co sugerowało, że na dysku mogą być dwa systemy. Użytkownicy forum doradzili, aby usunąć wszystkie partycje przed ponowną instalacją systemu, co pozwoliłoby na utworzenie czystej konfiguracji rozruchowej. Po usunięciu partycji i ponownej instalacji problem został rozwiązany. Użytkownik zainstalował również sterowniki do komponentów swojego komputera, w tym płyty głównej Asus TUF Gaming B550-PLUS, procesora Ryzen 7 5700x oraz karty graficznej Radeon RX6700xt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA