logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wieża Philips FW-C505 - CD zacina, kody błędów ABC, potencjometr lasera?

lodczykk 04 Lut 2025 14:35 309 11
REKLAMA
  • #1 21424502
    lodczykk
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, mam mały problem z tą wieżą, mianowicie CD mi zacina. Myślałem, że to przez płytę CD, ale dzisiaj nagrałem nową pustą i jest to samo.
    Co zrobiłem, to podmieniłem cały układ lasera z silnikami z 2 sprawnej wieży, płyty głównej nie ruszałem. Na tym laserze jest to samo. Do czego służy potencjometr przy laserze i co oznaczają kody błędów ABC?
    Naciskam AUX i next i mam S-V08, potem
    jak nacisnę AUX, mam Abc1 218,
    Abc2 to samo,
    Abc3 178,
    Abc4 243,
    Abc5 0,
    Abc6 6.
    Kasuję to klawiszem do tyłu, pisze NEW, a klawiszem do przodu PASS i wyłączam, i pisze install to Play itp. Czy tak ma to być?
    I czy podmienić też płytę główną od CD, aby to grało i nie zacinało?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21424926
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 125
    Jeśli po wymianie płyty głównej będzie to samo, wtedy mogą być do wymiany kondensatory w zasilaczu. Może łatwiej sprawdzić zasilacz. U mnie teraz DVD AEG 2002 po długiej przerwie w używaniu nie chciało działać. Zaczęło po kilku godzinach od włączenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21425376
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2307
    Niczym nie kręć, bo tylko będzie gorzej. Czy na płytach oryginalnych tłoczonych jest to samo?
  • REKLAMA
  • #4 21426009
    lodczykk
    Poziom 5  
    Witam, kupiłem setkę wódki i wyczyściłem dokładnie wszystko z soczewką. O dziwo, zaczęła normalnie odtwarzać, nic nie kręciłem itp. Może soczewka była zabrudzona.

Dodano po 3 [minuty]:

Bo próbowałem czyścić spirytusem salicylowym, po czasie przejechałem wacikiem po plastiku. Jak wyschło, zrobił się biały nalot, wódką to zmyłem i na razie działa. Na razie tematu nie zamykam, a co to oznacza, to ABC 1 2 3 4 5 i 6, czy to tak ma być? Sorki, że nie odpisywałem, ale musiałem zrobić formata.
  • Pomocny post
    #5 21431085
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Ani spirytusem, ani wódką a tym bardziej perfumami. Zmatowisz soczewkę i po zabawie. Tylko isopropanol (IPA) Benzyna ekstrakcyjna to też zły pomysł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21431119
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    Prezes serwis napisał:
    Ani spirytusem, ani wódką a tym bardziej perfumami. Zmatowisz soczewkę i po zabawie. Tylko isopropanol (IPA)

Tak na marginesie; spirytus to praktycznie to samo co IPA...
    Nie mniej jednak - do czyszczenia optyki (soczewek) stosuje się płyny NA BAZIE IPA. Różnica pomiędzy czystym IPA a tym dedykowanym do optyki polega na dodatkach nabłyszczających powodujących brak powstawania zacieków.
    Biały nalot jaki powstał po użyciu spirytusu to w 99% tłuszcz organiczny jaki się znalazł na powierzchni soczewki. Wypadałoby więc sprawdzić czy soczewka nie może być brudzona olejem mechaniki. Jeśli nie ma takiej możliwości, to ktoś najprawdopodobniej dotykał soczewki palcem, lub też użył do mycia brudnego środka czyszczącego.
  • Pomocny post
    #7 21431142
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Spirytus spirytusowi nie równy. Nigdy nie wiesz czym jest zanieczyszczony. Alkohol do dezynfekcji rąk zawierał czasem dodatek zmniejszający wysuszanie skóry. IPA z definicji powinna być czysta i najbezpieczniejsza do mycia.
  • Pomocny post
    #8 21431737
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    Prezes serwis -> Przeczytaj proszę to co napisałeś i zastanów się nad sensem takiej wiadomości. Szczególnie biorąc pod uwagę moją wcześniejszą odpowiedź.
  • #9 21431742
    lodczykk
    Poziom 5  
    Tak tylko ja piszę o tym salicylowym z apteki.
    Jeszcze mam jedno pytanie w sprawie tej wieży, chodzi tu o magnetofon. Dostałem z 10 kaset, nawet fajnie odtwarza. Musiałem lekko azymut wyregulować, bo głucho grało, i tu mam problem. Po nagrywaniu z AUX CD są zniekształcenia i to na każdej kasecie, lekkie, ale są. Z tunera trochę mniej.
    Próbowałem...
    Podmieniłem głowicę taką samą z 2 wieży, kasująca ok, ale ta nagrywająca i odtwarzająca nie działa tak, jak powinna. Ta z 2 wieży nagrywa tylko tak, jakby na 1 kanale i to cicho.
    Jakieś sugestie, czy to wina kaset, które posiadam?
  • Pomocny post
    #10 21431797
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ehh.. jeśli twierdzisz że spirytus salicylowy, którego użył kolega, nadaje się do czyszczenia optyki... już ta wódka byłaby lepsza ale zawiera sporo wody, która wolno odparowuje. Zwłaszcza jak dostanie się pod soczewkę.

Sens mojej wypowiedzi jest taki: Jeśli nie mamy dedykowanego preparatu do czyszczenia optyki to nie eksperymentujmy z jakimiś spirytusami bo pod tą nazwą może być czysty alkohol jak i zanieczyszczony. Użyjmy Isopropanolu czyli IPA. Przynajmniej będziemy mieli pewność że nie zaszkodzi. Nie mówmy mniej doświadczonym użytkownikom że można soczewkę czyścić dowolnym spirytusem bo wezmą denaturat albo perfumy. Przecież tam też jest spirytus.
  • #11 21431940
    lodczykk
    Poziom 5  
    >>21431797 Nie oto chodzi, chyba nikt na tej elektrodzie nie zrozumiał pytania, że próbowałem czyścić tym gównem salicylowym i po czasie zobaczyłem, że to coś zostawia osad na plastiku. Fakt, nie miałem czego innego do czyszczenia pod ręką, więc najbezpieczniej dla optyki itp. dla mnie okazała się 40-procentowa ...

Dodano po 1 [minuty]:

Bo po tym gównie salicylowym wcale nie chciała odtwarzać płyt.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #12 21432027
    lodczykk
    Poziom 5  
    Usuwam rozwiązano dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wieżą Philips FW-C505, w której odtwarzacz CD zacina się, nawet po wymianie lasera z innej wieży. Pojawiają się kody błędów ABC, a użytkownik zastanawia się nad ich znaczeniem oraz nad koniecznością wymiany płyty głównej. Po próbie czyszczenia soczewki alkoholem salicylowym, problem z odtwarzaniem się nasilił, co sugeruje, że soczewka mogła zostać zanieczyszczona. Użytkownicy doradzają, aby do czyszczenia używać izopropanolu (IPA) zamiast spirytusu, aby uniknąć uszkodzeń. Dodatkowo, pojawia się problem z magnetofonem, który nagrywa zniekształcone dźwięki, co może być związane z jakością kaset lub ustawieniami głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA