logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyzacja wentylatora w łazience: przełącznik z czujnikiem światła i wilgoci?

Grzegorz214214 04 Lut 2025 18:37 1311 16
REKLAMA
  • #1 21424777
    Grzegorz214214
    Poziom 4  
    Cześć,
    mam prośbę do doświadczonych forumowiczów.
    Zaczynam przygodę z automatyzacją urządzeń w domu. Na razie mam HA i przełącznik podpuszkowy na zigbee do światła na schodach.

Chciał bym teraz zautomatyzować wentylator w łazience i ubikacji.
    Tu właśnie pojawia się pytanie. Czy istnieje jakiś przełącznik z wbudowanym czujnikiem światła i ew wilgoci?

Zatrzymując się na ubikacji. Moje oczekiwanie co do wentylatora to:
    po zapaleniu światła "włącz" (mam ubikację bez zewnętrznych okien więc włączenie światła to wystarczający sygnał że należy włączyć wiatrak)
    po zgaszeniu światła " odczekaj ustawiony czas i wyłącz"
    Prosta rzecz przy założeniu że mamy totalnie nie smart wentylator.
    Jeden czujnik świtała lub obecności +przełącznik jakiś np SONOFF Basic.
    i choć aktualnie nie mam wiedzy jak to wszystko połączyć żeby działało to zakładam że ogarnę... krok po krok.
    Problem w tym, że to dużo elementów każdy inaczej wygląda do każdego albo bateria albo kabel. generalnie nie wygląda to atrakcyjnie i trzeba by się nakombinować żeby to poukrywać.
    Przy łazience dodatkowe dane, np. wilgotność powietrza. więc dodatkowy czujnik.

Czy istnieje jakieś przełącznik z wbudowanym czujnikiem? nie wiem coś co będzie miało wejście na 230 a wyjście sterowane... w zależności od różnych parametrów.. np. oświetlenie , wilgoć itp.
    Oczywiście przy założeniu że... cena jest rozsądna... czy może opcja jest między jakimś drogim smart wentylatorem albo lepianką z czujników?

Wielkie dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21424790
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 551
    Masz podwieszany sufit?
  • #3 21424831
    Grzegorz214214
    Poziom 4  
    >>21424790
    W ubikacji nie, w łazience częściowo tak.
    W sumie racja w łazience można ogarnąć na podwieszanym suficie, choć będzie to wymagać u mnie małej przebudowy, ale w ubikacji lipa
  • REKLAMA
  • #4 21425071
    m2606
    Poziom 34  
    W podwieszanym pociągniesz przewody od lampy do kratki i nie musisz niczego automatyzować.
  • #5 21425088
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3650
    Po co tu w ogóle jakieś smarty? Przecież są wentylatory z czujnikiem wilgotności, z czasówką. Gotowe rozwiązania, wystarczy podłączyć do oświetlenia.
  • #6 21425185
    Grzegorz214214
    Poziom 4  
    no i czar prysł :P ale wiesz, byłoby ..smart ;P
    no może racja, może przekombinowałem i prostą rzecz chcę skomplikować
  • #7 21425205
    sussyamongussi2
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    >>21425185Myślę, że można zrobić samemu taki przełącznik, używając Arduino albo ESP, ale czy się opłaca, oraz trzeba mieć czas, żeby się z tym pomęczyć.
  • #8 21425343
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3650
    Grzegorz214214 napisał:
    ale wiesz, byłoby ..smart
    Chcesz z tego korzystać, czy chwalić się tym? Bo widzisz - jak odpalam samochód, to włącza mi się radio. I nie interesuje mnie to, czy to jest smart, czy zwyczajny przekaźnik, ważne, że się włącza, czyli działa.
  • REKLAMA
  • #9 21426327
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1133
    Niedługo to będą spłuczki smart które będą analizowały ile czego jest w muszli, a mikroprocesor będzie obliczał potrzebną ilość wody do spłukania heh.
  • #10 21426337
    m2606
    Poziom 34  
    >>21426327
    Już są takie spłuczki . Tak samo jak sedesy które z nimi "gadają",a nawet serwują muzykę zależnie od nastroju tyłka.
  • #11 21426349
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    A sedes pewnie rozróżnia i analizuje, czy usiadł pan kropa czy jego żona. Nie mam nic przeciwko udogodnieniom. Ale wiele to po prostu żenada.
  • REKLAMA
  • #12 21426364
    m2606
    Poziom 34  
    Właśnie tak,Sedes analizuje. Moja żona pracowała w firmie zajmującej się projektami i dystrybucją tego.
    Tyły wupłucze,temperaturę wody zapamięta,pośpiewa,wysuszy a nawet podświetli.
    Masz rację,to żenada.
  • #13 21426373
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Po przekroczeniu pewnej granicy dom może się stać już tak inteligentny, że uzna właściciela za głupszego od siebie i go nie wpuści do środka. :-)
  • #14 21426456
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    Mieszkanie w bloku czy dom jednorodzinny ? Zasadniczo nie wolno stosować wymuszonej mechanicznej wentylacji w blokach/kamienicach .

Znajomy sobie taki wiatrak zamontował . Efekt taki że pół nocy sobie dmchał . Rano znajomy wszedł do łazienki i salto potrójne na mokrych płytkach zrobił . Jakoś jak było grawitacyjne 50 lat to nie było problemów .
  • #15 21426460
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    paszczakq napisał:
    Znajomy sobie taki wiatrak zamontował . Efekt taki że pół nocy sobie dmchał . Rano znajomy wszedł do łazienki i salto potrójne na mokrych płytkach zrobił . Jakoś jak było grawitacyjne 50 lat to nie było problemów .
    Nie rozumiem dlaczego pracujący wentylator mógł spowodować zawilgocenie płytek w łazience?
  • #16 21426537
    m2606
    Poziom 34  
    Bo szyby wentylacyjne w bloku są współdzielone.Jakbędziesz robił ciśnienie w kominie to sąsiad traci wentylację.
    Zrobisz mu grzyb,albo nawet go otrujesz wtłaczając mu różne gazy.
  • #17 21426560
    Grzegorz214214
    Poziom 4  
    Tak, zgadza się. W bloku jeśli ktoś zaprojektował wentylację grawitacyjną to włączenie wentylatora w jednym mieszkaniu może spowodować wyrzucenie nadmiaru powietrza u sąsiada. Czy aż tak że wilgoć przejdzie to nie wiem, ale fakt generalnie tego się nie powinno robić.
    Ja mieszkam w domu więc nie mam problemu.
    Ok, dzięki za odpowiedzi. W ubikacji zamontuje zwykły wentylator z opóźnieniem wyłączenia, w łazience pewnie czymś się pobawię.. może przerost formy nad treścią ale słowo "pobawię" jest tu kluczowe :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do automatyzacji wentylatora w łazience i ubikacji, z wykorzystaniem przełącznika z czujnikiem światła i wilgoci. Forumowicze sugerują różne podejścia, w tym wykorzystanie gotowych wentylatorów z wbudowanymi czujnikami wilgotności oraz czasówkami, co może uprościć instalację. W przypadku braku podwieszanego sufitu, użytkownik rozważa samodzielne stworzenie przełącznika z użyciem Arduino lub ESP, jednak podkreśla, że może to być skomplikowane. Dyskusja porusza również kwestie związane z wentylacją w blokach mieszkalnych oraz potencjalnymi problemami z nadmiernym ciśnieniem w systemie wentylacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA