logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielacz ogrzewania podłogowego - brak możliwości ustawienia przepływów

medrecpio 04 Lut 2025 19:53 351 4
REKLAMA
  • #1 21424896
    medrecpio
    Poziom 2  
    Cześć, ma problem z ogrzewaniem podłogowym który objawia się przegrzewaniem jednego z pomieszczeń i niedogrzewaniem innych pomieszczeń.

Typ ogrzewania: podłogowe
    Mieszkanie: 80m2
    Kocioł: junkers cerapur gc2200w
    Wykonawca instalacji: deweloper

Instalatorzy którzy montowali podłogówkę mówili, że wszystko jest ok, próbowałem zmieniać tryby pompy c.o w piecu i finalnie uzyskam wyższe temperatury w pokojach, ale salon dobije do 25 stopni...
    Na dodatek zaraz po instalacji kazali ustawić piec na 40 stopni zasilanie i cytuję "powinno być ciepło" - przy takich ustawieniach to salon bił po 25 stopni i w górę więc zmniejszyłem zasilanie do 31 stopni, a mimo to salon osiąga po 22,5 stopnia, a pokoje po 20 stopni. Grzeję praktycznie cały dzień.

W końcu zajrzałem do rozdzielnicy podłogowej i po tym co zobaczyłem, a tym jak wygląda instalacja w innych domach gdzie poprawnie wszystko działa, stwierdziłem, że problem pewnie leży w przepływach które nie są w żaden sposób chyba ustawione.
    Z tego co rozumiem to założyli termostaty grzejnikowe na każdą z pętli do listwy która chyba nie jest przystosowana do podłogówki.
    Rozdzielnica ogrzewania podłogowego z termostatami grzejnikowymi.
    Instalacja ogrzewania podłogowego z termostatami na rurach.
    Zawory termostatyczne przy rozdzielnicy ogrzewania podłogowego z białymi pokrętłami.
    Rozdzielnica ogrzewania podłogowego z termostatami grzejnikowymi zamontowanymi na pętlach.

Dlatego zwracam się z prośbą o rzucenie okiem na zdjęcie jak oni to zamontowali czy faktycznie jest wszystko dobrze i jak poustawiać przepływy
  • REKLAMA
  • #2 21424967
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    To nie są zawory z głowicami grzejnikowymi, tylko zawory RTL dedykowane do ogrzewania podłogowego.
    Natomiast wykonanie pozostawia wiele do życzenia.
    Czy salon, który przegrzewa, to przypadkiem nie jest zawór pierwszy od prawej? To by mogło po części wyjaśniać takie zachowanie.
    Ponadto zawory RTL nie powinny znajdować się nad belką zasilania, która jest niżej, bo mogą się zamykać podgrzewane ciepłem z tej belki, a powinny mierzyć temperaturę powrotów wody z pętli. W efekcie może to nie dawać się wyregulować.
    Ponadto taka ilość pętli na RTL-ach. Powinno to być wykonane na układzie mieszająco-pompowym. Typowo RTLe stosuje się tam, gdzie chce się wykonać małe podłogówki, parę pętli, np. tylko w łazienkach, czy jeszcze w kuchni, korytarzyku, a docelowe ogrzewanie jest grzejnikowe.
    Nie wiemy też, jak są ułożone pętle, bo pod zawory RTL nie mogą być za długie, i koniecznie układane w "ślimaka".
    Czy to jest jedyne ogrzewanie (tak można wywnioskować z opisu), czy są też grzejniki?
    Jeśli to jest jedyne ogrzewanie i podłączone do tego kotła bez sprzęgła i dodatkowej pompy, to bardzo źle dla kotła. Nawet jeśli jest sprzęgło i dodatkowa pompa, to dla tej pompy też nie jest to zdrowe.
    Ponadto skoro tam jest kocioł kondensacyjny i jeśli jest tylko ogrzewanie podłogowe, to te RTLe nie są potrzebne. Wystarczyłoby sprzęgło lub bypass zamiast sprzęgła, i pompa na ogrzewanie podłogowe, oraz rozdzielacz z rotametrami.

Dodano po 1 [minuty]:

Odpowietrzników automatycznych w rozdzielaczach też nie widzę.
  • REKLAMA
  • #3 21425186
    medrecpio
    Poziom 2  
    >>21424967

Jak są ułożone pętle, nic nie wiadomo, nie zostawiono żadnego rysunku instalacji/opisu.
    Jest tylko jeden grzejnik w łazience (drabinka).
    Zostawiono tylko taki opis jak w załączonym zdjęciu, po czym można wnioskować, że salon jest podzielony jakby na 3 pętle i będą to zawory 3, 4 i 5 od lewej, a na końcu po prawej grzejnik w łazience.
    Tablica z listą ułożenia pętli grzewczych w domu.

Jak zrozumiałem, obowiązkowo inny rozdzielacz z rotametrami i wtedy też bez tych RTLi, a co zamiast nich zamontować, jakieś siłowniki sterowane czy coś innego na początek?
  • REKLAMA
  • #4 21426195
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    po mistrzowsku to ktoś wymyślił i na bogato, współczuję inwestorowi
  • #5 21426375
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 107
    Ło Boziu !!! Jeżeli masz tylko podłogówkę to ten kocioł trochę z tego co pamiętam za mocny bo modulację zaczyna jak się nie mylę od 5 kW a na podłogówkę dajemy kotły o jak najmniejszej mocy min. -podłogówka ma dużą bezwładność.
    Tu jak koledzy piszą układ z rotametrami, gdzie można precyzyjnie wyregulować poszczególne sekcje.
    Poszli po najmniejszej linii oporu dlatego działa jak działa.
REKLAMA