logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner: H/K HS-350 brak sygnałów SDA, SCL z układu U4 (AML3390DTS-G) na wyświetlacz

Stani12 05 Lut 2025 16:45 285 2
REKLAMA
  • #1 21426139
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Amplituner Harman Kardon HS-350 reaguje na przycisk power i włącza przetwornice. Zmienia się kolor podświetlenia przycisku power na zielony. Wyświetlacz na panelu przednim nie świeci. Ponowne naciśnięcie power nie wyłącza przetwornic. Po wymianie elektrolitów w zasilaczu oraz układu U14 (KA278) wszystkie napięcia są prawidłowe. Włącznie z napięciami wyrabianymi na main-board zasiląjacymi procesory i inne układy na tej płycie (3.3V, 1.2V i pozostałe). Wyświetlacz otrzymuje wszystkie napięcia F1-F2 (AC_1, AC_2) 3.3V, 40V . Panel przedni ma również zasilanie 5V.
    Brak na wyświetlacz sygnałów SDA, SCL które bezpośrednio powinien wystawić układ U4 (AML3390DTS-G) z płyty main-board, ale niestety nie wystawia. Poza poprawnymi napięciami sprawdzone przebiegi na rezonatorze Y1 oraz Y2. Są prawidłowe. Brak mi pomysłu co dalej?.
    Załączniki:
    • harman-kardon_hs350-230_hs650dl-1.pdf (5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21427033
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 125
    Uszkodzenie mogło powstać nie z winy zasilacza i nie kończyć się na nim. Pozostaje sprawdzić moduły osobno np. wyświetlacz.
  • #3 21427111
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Gdyby to była wina wyświetlacza to byłyby sygnały SDA i SCL. W Tych modelach przeważnie przyczyną jest zasilacz (spuchnięte kondensatory). W tym przypadku jednak nie kończy się na zasilaczu. Jak pisałem sprawdziłem wszystkie napięcia wytwarzane na płycie main-board i w jednym przypadku musiałem wymienić układ stabilizujące napięcie drivera ale to nie on był przyczyną bo najwyżej nie działał by napęd i info by było NO DISC. W zasadzie nie doprecyzowałem pytania bo powinno być takie:
    jakie sygnały musi otrzymać procesor AML3390DTS-G, żeby wystawić SDA i SCL na wyświetlacz. Nie wykluczam też uszkodzenia samego procesora. Nie mam drugich modułów na podstawienie. Z Twojego zapisu wynika jedno: trzeba znaleźć uszkodzenie i naprawić.
REKLAMA