logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon HK 3490 – błąd protect power amp, 5 V na pinie 78 procesora, diagnoza

rafantbar 23 Gru 2025 21:00 357 8
REKLAMA
  • #1 21788778
    rafantbar
    Poziom 2  
    Witam. Mam amplituner Harman Kardon HK 3490 i jest w nim usterka, która polega na tym, że pokazuje się błąd protect power amp, więc załącza się zabezpieczenie od DC albo kontrola temperatury, bo z tego, co widzę w serwisówce, to innego nie ma.
    Zacząłem mierzyć napięcia i na rezystorach emiterowych jest wszędzie po 150 mV, więc chyba takie powinny być, bo nie ma napisane, ile powinno być.
    Tranzystory końcowe wszystkie są sprawne.
    Sprawdziłem pin 78 procesora, gdzie idzie protect, i jest na nim 5 V, więc stan wysoki, więc jakby działało zabezpieczenie, ale postanowiłem je ominąć i zwarłem ten pin do masy, jak i odłączyłem całe zasilanie do końcówki mocy, po czym zrobiłem reset procesora i nadal pojawia się ten błąd.
    Czy możliwe jest, że jest uszkodzony port 78 procesora? Poniżej daję serwisówkę
    AI: Czy przy próbie włączenia amplitunera słychać kliknięcie przekaźnika albo jakiekolwiek inne dźwięki wskazujące na próbę załączenia końcówki mocy, czy od razu pojawia się błąd protect i nic się nie dzieje?
    Klika przekaźnik od głośników i później pojawia się błąd
    AI: Sprawdzałeś może inne elementy układu zabezpieczeń, np. czujniki temperatury, kondensatory, zimne luty albo inne linie, które mogą podawać sygnał protect na procesor?
    Tak
    Załączniki:
    • hk3490.pdf (10.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21789447
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    W załączniku trochę słabo opisana jest funkcja Protect w tym urządzeniu, albo na szybko nie mogę tego znaleźć.

W każdym razie jest jeszcze Protect_V n.90 DSP_V_PROTEC i poprawny jest raczej stan wysoki > 4,3 V biorąc pod uwagę D508 i zapewne sumę zebranych napięć na dzielniku.

5 V na n.78 sygnał PROTECT_L - do sprawdzenia układ ze str. 107 wokół Q341 razem z pozystorem TH31 o wartości 330 oHm.
    W sprzęcie HK wartość tego pozystora mierzona przy 25 st.C bywa istotna na pracę układów zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • #3 21789449
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    rafantbar napisał:
    na rezystorach emiterowych jest wszędzie po 150 mV, więc chyba takie powinny być, bo nie ma napisane, ile powinno być.
    Napięcie powinno wynosić 21,12 V DC - jest to podane w serwisówce na stronie 32.
    Nie grzeb na razie nic przy procesorze, bo go uwalisz. Sprawdzałeś, czy tranzystory końcowe mocy i sterujące nimi nie mają zwarcia? To tak, na dzień dobry...
  • REKLAMA
  • #4 21789604
    rafantbar
    Poziom 2  
    >>21789447 No właśnie mało jest w tej serwisówce pokazanych napięć. Sprawdzałem tamte protecty i przy podłączanej taśmie jest napięcie 0,9 V, a przy odłączonej 0,5 V i wtedy pokazuje się komunikat voltage protect, więc może procesor musi mieć odpowiedni kształt sygnału? Nie mam oscyloskopu żeby to sprawdzić. Na tranzystorze Q341 są napięcia B 0 V E 0 V C 1,2 V, a na pinie 78 jest 4,8 V, tego nie rozumiem, skąd takie napięcie jest na kolektorze. Odłączyłem rezystory R382 R381 i R383 D307 żeby odłączyć sprawdzanie DC i to termiczne i też nic to nie dało i już dalej nie wiem co tam jest grane

Dodano po 4 [minuty]:

>>21789449 Ja sprawdzałem względem masy na każdym z osobna. Sprawdzałem końcowe i sterujące i raczej są sprawne. Na końcowych tranzystorach mam napięcia E 150 mV C 55 V B 1,3 V. Odłączyłem główne napięcie na końcówkę mocy i też nic to nie dało
  • #5 21790642
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    rafantbar napisał:
    Q341 są napięcia B 0 V E 0 V C 1,2 V, a na pinie 78 jest 4,8 V, tego nie rozumiem, skąd takie napięcie jest na kolektorze.

Może trzeba sprawdzić czy taśma ma przejście pomiędzy modułami - CN21.
    rafantbar napisał:
    Odłączyłem ...

Panie Kolego, nie powinno się odłączać czego popadnie bo za chwilę
    faktycznie procesor będzie "uwalony".
    Trzeba przemyśleć skąd przychodzą i jak są tworzone sygnały protect.

rafantbar napisał:
    Sprawdzałem tamte protecty

Czyli które protecty?!
  • REKLAMA
  • #6 21791827
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    juan cabrillo napisał:
    rafantbar napisał:
    na rezystorach emiterowych jest wszędzie po 150 mV, więc chyba takie powinny być, bo nie ma napisane, ile powinno być.
    Napięcie powinno wynosić 21,12 V DC - jest to podane w serwisówce na stronie 32.
    Nie grzeb na razie nic przy procesorze, bo go uwalisz. Sprawdzałeś, czy tranzystory końcowe mocy i sterujące nimi nie mają zwarcia? To tak, na dzień dobry...

Kolego, trochę nie wypada żeby takie wielbłądy popełniać 21,12V DC? Tak, jak masz zwarcie. Kolegi pomiar 150mV to również błąd, a raczej nieumiejętność w odczycie pomiaru. Jest tam zapewne 15mV, czyli może być. A jak tu jest tyle na obu kanałach to problem jest inny. 5V na 78 nodze to poprawna wartość, tylko widać umiejętność analizy schematu leży totalnie, a podciąg jest jakieś 1cm od opisu nogi 78. I jeśli ktoś tego nawet nie ogarnia, to co dopiero z głębszą analizą problemów?
  • #7 21832053
    rafantbar
    Poziom 2  
    Udało mi się nabyć drugi taki sam wzmacniacz i na nim napięcia na emiterach są 25 mV, więc na tym moim jest stałe napięcie, bo mają wszystkie 150 mV. Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego na wszystkich jest takie napięcie?
  • #8 21833361
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Wszystkie elementy są takie same, czy ktoś po prostu grzebał w tej 1 sztuce i np wymienił tranzystory końcowe?
  • #9 21833385
    rafantbar
    Poziom 2  
    Wszystkie elementy są oryginalne, ale ktoś już tu zaglądał. Tylko na emiterach tranzystorów końcowych jest różnica w napięciu. Przełożyłem płytkę z procesorem do tego sprawnego, to też pojawił się ten sam komunikat power amp i na odwrót, ale też był błąd

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Harman Kardon HK 3490 zgłasza błąd "protect power amp", co powoduje aktywację zabezpieczeń DC lub termicznych. Pomiar napięć na rezystorach emiterowych tranzystorów końcowych wykazał stałe 150 mV, podczas gdy na drugim egzemplarzu tego samego modelu wynosiły one 25 mV, co sugeruje anomalię. Tranzystory końcowe i sterujące zostały sprawdzone i uznane za sprawne. Na pinie 78 procesora, odpowiedzialnym za sygnał PROTECT_L, zmierzono napięcie około 5 V (stan wysoki), co wskazuje na aktywne zabezpieczenie. Próby obejścia zabezpieczenia poprzez zwarcie pinu do masy oraz odłączenie zasilania końcówki mocy nie usunęły błędu. Wskazano konieczność sprawdzenia układu wokół tranzystora Q341 oraz rezystora termistora TH31 (330 Ω), które mają wpływ na sygnał zabezpieczeń. Zalecane jest również zweryfikowanie taśmy CN21 łączącej moduły. W serwisówce podano, że napięcie zasilania powinno wynosić 21,12 V DC. Dyskusja podkreśla potrzebę ostrożności przy manipulacji procesorem, aby go nie uszkodzić, oraz konieczność analizy sygnałów zabezpieczeń, które mogą wymagać oscyloskopu do prawidłowej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA