logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Harman Kardon 265230 – brak wyświetlacza, nie załącza przekaźnik RY21, brak napięć +15 i -15 V

fish82 14 Lis 2025 12:49 282 17
REKLAMA
  • #1 21751069
    fish82
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Dostałem do naprawy wzmacniacz Harman Kardon 265/230. No i mam z nim zagwozdkę, otóż objawy są takie, że po włączeniu do prądu wchodzi normalnie w standby, pali się pomarańczowa dioda. Po włączeniu urządzenia przyciskiem "Power On" zapala się biała dioda, ale nie ma nic na wyświetlaczu. Słychać jak załącza się przekaźnik RY94, ale nie załącza się już przekaźnik RY21 (na schemacie jest również przekaźnik RY22, ale w urządzeniu go nie ma). Brakuje napięcia +15 V załączającego ten przekaźnik, natomiast na schemacie to napięcie pochodzi z płytki transformatora głównego. Do transformatora głównego wchodzą dwa grube przewody jak mniemam jest to zasilanie, lecz nie jest to ujęte na schemacie. Staram się zrozumieć jakie są etapy włączenia sprzętu, ale potrzebuje pomocy.
    Załączniki:
    • harman_kardon_avr265-230_rer0.pdf (16.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21751206
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    fish82 napisał:
    Do transformatora głównego wchodzą dwa grube przewody jak mniemam jest to zasilanie, lecz nie jest to ujęte na schemacie.

To nie jedyne niespodzianki.
    Ostatnie dwie strony SM.
    Na ostatniej stronie SM na złączu BN96 są +17 V, -17 V , Pull_Up, GND i nie wiadomo co na trzech pinach, a
    na stronie wcześniejszej na tym samym złączu jest już +20 V, -20 V, Pull_Up, GND i już wiadomo na trzech
    połączonych wyprowadzeniach jest +20 V.

Przekaźnik RY94 załącza duże trafo, przekaźnik RY21 przełącza zasilanie wzmacniacza końcowego, a dokładniej jego symetrycznych uzwojeń z napięć LOW1 i LOW2 na napięcia HIGH1 i HIGH2.
    Ma to na celu ograniczenie prądu ładowania kondensatorów filtrujących zasilanie stopnia końcowego przy włączaniu zasilania.
    fish82 napisał:
    Brakuje napięcia +15 V załączającego ten przekaźnik

Być może duży transformator nie jest załączany stykiem RY94.
    Trzeba sprawdzić bezpiecznik F901, samo uzwojenie transformatora na złączu CN91 str. 166 oraz rezystory od R104 do R107 i R902 a później napięcia na złączu BN96.
    Może przekaźnik RY94 ma upalone styki i dlatego nie załącza transformatora.

fish82 napisał:
    na schemacie jest również przekaźnik RY22, ale w urządzeniu go nie ma

Na schemacie obok przekaźników jest tabela z opisem w jakim modelu jest dany przekaźnik.
    W modelu 265/230 występuje tylko RY21.
    W żadnym modelu nie występują obydwa razem. ;)
  • #3 21751332
    fish82
    Poziom 4  
    >>21751206 >>21751206

Bezpiecznik F901 sprawdzony, działa. Jak mam sprawdzić transformator na złączu CN91? Odpiąłem transformator z tego złącza i zmierzyłem na nim napięcie, jest 230 V, cały czas, zaraz po wpięciu kabla zasilającego do amplitunera.
  • REKLAMA
  • #5 21751343
    fish82
    Poziom 4  
    >>21751340 Jest 230 V na złączu tego transformatora(gniazdo CN91). A pomiar rezystancji uzwojenia transformatora daje OL.
  • REKLAMA
  • #7 21752187
    fish82
    Poziom 4  
    Pomiar robiłem na automacie Metrel md 9040 oraz na manualu, na wszystkich zakresach. Ewidentnie duży transformator. Co ciekawe, napięcie 230 V występuje na złączy CN91 zawsze po wpięciu kabla zasilającego. Natomiast po podłączeniu w to złącze żarówki 60 W świeci się ona dopiero po załączeniu amplitunera przyciskiem z przodu.
  • #8 21752271
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Można wtrącić?
    Autorze - czy masz może taką naklejkę na transformatorze?

Etykieta bezpiecznika termicznego CLT5W044ZW 167°C na czarnej obudowie transformatora

Może masz też bezpiecznik termiczny i jest on spalony. Komunikat OL miernika wskazuje, że jest przerwa w obwodzie.
    Zdjęcie tabliczki pochodzi z transformatora HK AVR365/230.
  • Pomocny post
    #9 21752298
    Przemcio
    juan cabrillo napisał:
    Można wtrącić?

W samą porę!

Bezpiecznik F901 w obwodzie transformatora spowodował, że nie liczyłem już w nim na bezpiecznik termiczny. :)
    Mniejszy transformator CLT51025ZE od Stand-By w obwodzie bezpiecznika nie ma czyli, na 100% ma bezpiecznik termiczny wewnątrz.

Kolego fish82 będzie troszkę precyzyjnej pracy przy dużym elemencie!
    fish82 napisał:
    Natomiast po podłączeniu w to złącze żarówki 60 W świeci się ona dopiero po załączeniu amplitunera przyciskiem z przodu.

Dobry pomysł na sprawdzenie tego obwodu.
  • REKLAMA
  • #10 21752332
    fish82
    Poziom 4  
    Mam taką nalepkę na tym trafo.

Nalepka z bezpiecznikiem termicznym 167°C na powierzchni transformatora
  • Pomocny post
    #11 21752340
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    No to masz wbudowany bezpiecznik termiczny i wszystko wskazuje na to, że szlag go trafił. A najgorsze jest to, że jego naprawa (bądź nawet próba jego ominięcia) może być w domowych warunkach niemożliwa. W moim 365 kable zasilające uzwojenie pierwotne wchodzą bezpośrednio pod wszystkie uzwojenia, bez możliwości na nich operacji, tak, jak miałem kiedyś w innym transformatorze od Harmana. :-( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4007867.html .
  • Pomocny post
    #12 21752355
    Przemcio
    @juan cabrillo Czyli z tematu z linku wystarczyło pominąć te wyprowadzenia oznaczone na niebiesko i zasilanie 230 V podłączyć pod wyprowadzenia oznaczone na czerwono - 8 oHm?
  • #14 21752559
    fish82
    Poziom 4  
    W tym moim transformatorze kable zasilające wchodzą pod wszystkie uzwojenia, tak jak kolega Juan miał z jednym transformatorem. Czyli chyba będzie lipa, choć początkowo się ucieszyłem i pojawiła się nadzieja.

Zbliżenie na transformator z uzwojeniem i podłączonymi przewodami wewnątrz obudowy elektronicznej
  • Pomocny post
    #15 21752645
    Przemcio
    fish82 napisał:
    Czyli chyba będzie lipa,

Dlaczego?
    Uszkodzenie zlokalizowane, Kolega @juan cabrillo wyjaśnił o co chodzi a teraz...
    Dwie opcje:
    1 - Próba uzyskania oryginału z Harman Kardon - ale to słabe, bo ostatnio Ktoś chciał wyświetlacz do sprzętu tej firmy i tam dopiero była lipa!
    2 - Zlecenie przewinięcia, lub zlecenie wyprodukowania odpowiednika firmie zajmującej się tym zawodowo.
    Samemu przewijać, to chyba słaby pomysł, bo rdzeń jest raczej spawany żeby nie brzęczał, ale da się, tylko łatwo drut nawojowy uszkodzić. W każdym razie nie polecam tej opcji.

I uszy do góry! Będą koszty, ale to bardziej naprawialne niż jakieś poważniejsza usterka elektroniki.
    Teraz tylko jeszcze trzeba się zastanowić dlaczego ten bezpiecznik termiczny się uszkodził, jeżeli F901 ma 6,3 A.
  • Pomocny post
    #16 21752940
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Samodzielna naprawa, jak już wcześniej pisałem - w domowych warunkach raczej nie wchodzi w grę. Co prawda rdzeń nie jest spawany, tylko składany z kształtek EI, ale są one ze sobą sklejone oraz zgrzane w czterech punktach z metalowym profilem stanowiącym podstawę do montażu w tym wzmacniaczu. Więc raczej nierealnie.
    Spróbuj poszukać na Allegro, OLX i tego typu platformach. Zdarzają się sprzęty z uszkodzoną elektroniką, ale sprawnym transformatorem. Szukanie oryginałów u producenta/dystrybutora to w dzisiejszych czasach strata czasu.
    Przemcio napisał:
    Teraz tylko jeszcze trzeba się zastanowić dlaczego ten bezpiecznik termiczny się uszkodził, jeżeli F901 ma 6,3 A.
    F901 zareaguje na uszkodzenie typu "zwarcie", "katastroficzne uszkodzenie" i tak dalej. Termik na transformatorze zareaguje raczej przy jego długotrwałym przeciążeniu typu długotrwałą praca na dużej mocy w zabudowanym otoczeniu przy braku wentylacji, obciążeniu końcówek niską impedancją zestawów głośnikowych itd. Może to trafo nie ma zapasu mocy (chociaż w przypadku Harmana to trochę dziwi), może system zapobiegający przegrzaniu jednostki coś kuleje (co prawda czujnik overheat-a jest na radiatorze końcówek mocy, ale wentylatory są dwa, z czego jeden zbiera ciepło z tegoż radiatora, ale drugi wywiewa ciepło z jednostki mając na drodze właśnie transformator i na pewno zabiera część jego ciepła - chociaż na pewno nie wszystko)... trzeba by popatrzeć.
  • #17 21753124
    fish82
    Poziom 4  
    Jednak nie będę się podejmował dalszej naprawy. Za duże koszta, nie mam ponadto czasu na poszukiwanie trafo. Wszystkim którzy poświęcili mi swój cenny czas i dali wsparcie serdecznie dziękuję, dowiedziałem się wielu cennych rzeczy!
  • #18 21753130
    fish82
    Poziom 4  
    Dogłębną diagnoza wykazała że we wzmacniaczu uległ bezpiecznik termiczny w transformatorze. Dalszą naprawa jest niestety nieopłacalna, zbyt czasochłonna.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Harman Kardon 265/230 po włączeniu zasilania przechodzi w tryb standby z zapaloną pomarańczową diodą. Po naciśnięciu przycisku power on zapala się biała dioda, jednak wyświetlacz pozostaje nieaktywny. Załącza się przekaźnik RY94, natomiast przekaźnik RY21 nie uruchamia się z powodu braku napięcia +15 V, które jest niezbędne do jego załączenia. Napięcie +15 V pochodzi z płytki transformatora głównego, który prawdopodobnie nie otrzymuje napięcia 230 V z sieci. W urządzeniu nie występuje przekaźnik RY22, mimo że jest on uwzględniony w schemacie. Problem wymaga analizy etapów włączania wzmacniacza, w szczególności sprawdzenia zasilania transformatora głównego oraz układu generującego napięcia +15 V i -15 V, które są kluczowe dla prawidłowego działania przekaźnika RY21 i wyświetlacza.
REKLAMA