logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Roland 4700 - jak zwiększyć głośność w głośnikach pianina elektrycznego?

grzegorzpolom11 05 Lut 2025 17:46 228 8
REKLAMA
  • #1 21426252
    grzegorzpolom11
    Poziom 4  
    Witam, dostałem pianino elektryczne firmy Roland 4700. Ogólnie wszystko działa, ale jest cicho w głośnikach, pomimo robienia głośniej suwakiem od wolume. Tzn. jak robię od zera do max, to się robi trochę tylko głośniej. Czy miał już ktoś z takim czymś do czynienia, czy pomysły? Domowe sposoby? Zależy mi na tym, aby w pełni działało.
    AI: Czy próbowałeś podłączyć zewnętrzne głośniki lub słuchawki, aby sprawdzić, czy problem dotyczy tylko wbudowanych głośników?
    Nie sprawdzałem.
    AI: Czy wprowadzałeś ostatnio jakieś zmiany w ustawieniach pianina, które mogłyby wpłynąć na głośność?
    Nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21426607
    Sibi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    >>21426252 to jest starożytny sprzęt, z analogowym klasycznym wzmacniaczem audio, w klasie AB, na tranzystorkach npn...
    Na 99% padnięte są tranzystory w końcówce mocy, i wszytko co działa - to tylko dzieki ich driverom (które w porywach z pół wata są w stanie dostarczyć, w dodatku pchając moc przez układ uszkodzonych tranzystorów końcowych).
    Owszem - jest to do naprawy - klasyczna naprawa uszkodzonej końcówki mocy audio.

ACZKOLWIEK - jeśli miałbym ja to naprawiać, to nie chciałoby mi się wkładać palców w starą końcówkę, tylko bym ją odciął (by prądu nie ciągnęło niepotrzebnie) i powiesił gdzieś obok elegancki (chiński) malutki wzmacniacz klasy D (typ/model - dopasowany do zastanego napięcia zasilającego oryginalnej końcówki, by nie komplikować i nie zwiększać kosztów) - nie będzie się grzał, nie będzie pobierał prądu w spoczynku, będzie miał 2x więcej mocy, i będzie pewnie jeszcze lepiej grał ;)
    I koszt tego będzie mniejszy, niż 2 roboczogodziny na grzebanie w starym analogu, ustawianiu prądu spoczynkowego, szukaniu par tranzystorów itd...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21426654
    grzegorzpolom11
    Poziom 4  
    >>21426607 Super, dziękuję za odpowiedź, ale ja jestem zielony w tych sprawach. Jaki to może być koszt, jakby ten analog naprawić? A czy może być coś innego, np. jakieś zimne luty itp.?
  • REKLAMA
  • #4 21433294
    Sibi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    >>21426654 Może być "wszystko" - ale koszt naprawy to zależy w zasadzie tylko od naprawiającego. Jakby nawet tam wymienić "wszystko" to pewnie w częściach by się w 20 zł zmieściło ;) ale robota - więcej kosztuje... a robota, by taki stary analog zrobić dobrze - to jeszcze więcej, dlatego proponuję zmianę na coś współczesnego.

Porównując - to tak, jakbyś dziś chciał naprawiać stary gaźnik w silniku. Owszem, da się, blaszka śrubka dużo nie kosztuje, ale żeby to dobrze ustawić - to pewna sztuka, i problematyka, i roboczogodziny... A tu dostępna jest konwersja na gotowy, działający wprost z pudełka system wtrysku - znacznie lepszy, niewymagający regulacji, i w dodatku jest za grosze...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21433327
    grzegorzpolom11
    Poziom 4  
    >>21433294 Jak by mnie było stać na nowy inny to oczywiście żebym wymienił, ale mam to, co mam i z tego będę się cieszył nawet jak będę musiał zainwestować i na pewno nie wydam pieniędzy jak na nowy. Cieszmy się z tego, co mamy. Pozdrawiam.
  • #6 21433418
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 864
    Na pewno to jest model 4700 a nie KR4700?

To sie tak stalo niedawno, czy "od malego" tak jest?

Przyczyna takiego uszkodzenia wcale nie musi byc wzmacniacz mocy.

Pianino chyba ma wyjscie na zewnetrzny wzmacniacz. Czy w takim polaczeniu tez jest brak/chichy dzwiek?
  • REKLAMA
  • #7 21433452
    grzegorzpolom11
    Poziom 4  
    >>21433418 Tak KR4700 nie mam innego wzmacniacza, żeby to sprawdzić.
  • #8 21433489
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 864
    No to oddawaj do serwisu.

Ty masz dwa te Rolandy, czy tylko produkujesz posty o jednym i tym samym liczac na jakis cud?
  • #9 21533159
    grzegorzpolom11
    Poziom 4  
    Płyta główna została naprawiona dzięki wymianie kilku części.

Podsumowanie tematu

✨ Pianino elektryczne Roland 4700 ma problem z niską głośnością wbudowanych głośników, mimo regulacji suwaka głośności. Przyczyną najprawdopodobniej są uszkodzone tranzystory końcówki mocy wzmacniacza analogowego klasy AB, co jest typowe dla starszych urządzeń tego typu. Naprawa polega na wymianie uszkodzonych elementów końcówki mocy, jednak ze względu na trudność i czasochłonność takiej naprawy, sugerowana jest alternatywa w postaci odcięcia oryginalnej końcówki i zastosowania nowoczesnego, małego wzmacniacza klasy D, który zapewni większą moc, mniejsze zużycie energii i lepszą jakość dźwięku. Koszt części do naprawy jest niski, ale robocizna może być kosztowna. Problem z głośnością niekoniecznie musi dotyczyć tylko wzmacniacza mocy, warto sprawdzić wyjście na zewnętrzny wzmacniacz lub słuchawki. Po wymianie kilku części na płycie głównej problem został częściowo rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA