logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja nadpalonego elementu na płytce Severin SM 3584 MK1401-P-V1,2

zukzuzlowiec 06 Lut 2025 10:22 510 10
REKLAMA
  • #1 21427070
    zukzuzlowiec
    Poziom 9  
    Ocena: 50
    Prośba o zidentyfikowanie elementu:
    Spalony rezystor z widocznymi paskami kodowymi leżący na drewnianej powierzchni.
    Witam serdecznie, ostatnio kupiłem uszkodzony spieniacz do mleka, marki Severin SM 3584. Znalazłem na płytce, nadpalony element, który wymaga wymiany, jednak nie jestem w stanie określić wartości? Czy ktoś z Was wymieniał przedstawiony na zdjęciu element i wie, jakie może posiadać parametry? Nigdzie nie mogę znaleźć boardview od płyty z urządzenia, stąd problem z identyfikacją. Płytka na której zamocowany był element, posiada opis MK1401-P-V1,2.
  • REKLAMA
  • #2 21427127
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1191
    Wygląda że rezystor. Jest jakiś opis na płytce w tym miejscu? Jakie kolory maja paski na tym elemencie?

Dodano po 1 [minuty]:

Tabela i diagramy kodów paskowych rezystorów.
  • REKLAMA
  • #3 21427142
    zukzuzlowiec
    Poziom 9  
    Na płytce w miejscu wylutu jest napis RF.

Dodano po 4 [minuty]:

Podrzucam zdjęcie płytki PCB, z której wylutowałem uszkodzony element. Urządzenie zostało uszkodzone przez wyciek mleka na kontroler, który się ugotował, ale udało się go wymienić, oczyścić pole ze spalenizny i zabezpieczyć soldermaską. Jednak z tym rezystorem jestem w kropce.

Dodano po 42 [sekundy]:

Obwód drukowany z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym transformatorem i kondensatorami.

Dodano po 9 [minuty]:

Brązowy, czarny, brązowy, a za zewnątrz żółte.
  • REKLAMA
  • #4 21427160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21428113
    zukzuzlowiec
    Poziom 9  
    Jaka może być specyfikacja tego rezystora, żeby pasował do spieniacza, bo multimetrem nie daje żadnych odczytów.
  • #6 21428130
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1191
    Po kodzie paskowym znajdziesz tylko poszukaj kody dla rezystorów bezpiecznikowych ale chyba takie same
    Nie do końca wygląda to na bezpiecznikowy bo wartośc wychodzi z kodów 4100 ohm
    Na pewno takie kolory? zolty, brązowy, czarny, brązowy, żółty?
    Może po zółtym jest pomarańczowy tylko przypalony
  • #7 21428147
    zukzuzlowiec
    Poziom 9  
    On jest tak zmasakrowany, że nawet w sklepie z elektroniką nie wiedzieli, jakie ma parametry, ale zrobiłem powiększenie mikroskopem i może teraz ktoś z was rozgryzie tę szaradę.

Dodano po 1 [minuty]:

Zbliżenie na uszkodzony rezystor z wyblakłymi i spalonymi paskami kodującymi.
  • #8 21429846
    zukzuzlowiec
    Poziom 9  
    Napisałem do Severina, może oni dadzą odpowiedź na temat parametrów tego rezystora.
  • Pomocny post
    #9 21478698
    konnipanzi
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Hi, I'm gonna answer in English, I don't speak Polish but I translated the answers with DeepL.
    The resistor is a 47 Ω fusible resistor which acts as an inrush current limiter for the cap after the rectifier and as a fuse. Mine blew as well, there was an arc between 325 V and 0 V, but also the AC/DC IC took a hit :/
    Zbliżenie płytki drukowanej z oznaczeniami miejsc uszkodzeń i korozji.
    The problem with my PCB was also moisture as it went under the solder mask and caused the arc.
  • #10 21479103
    zukzuzlowiec
    Poziom 9  
    Thanks for help.Regards
  • #11 21479108
    zukzuzlowiec
    Poziom 9  
    Friend from Germany helps me;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji nadpalonego elementu na płytce PCB spieniacza do mleka Severin SM 3584, oznaczonej jako MK1401-P-V1,2. Uszkodzony element to rezystor oznaczony symbolem RF na płytce, prawdopodobnie rezystor bezpiecznikowy (fusible resistor). Kolory pasków na rezystorze to brązowy, czarny, brązowy i żółty, co sugeruje wartość około 47 Ω. Rezystor pełni funkcję ogranicznika prądu rozruchowego oraz zabezpieczenia przed przepięciem. Uszkodzenie elementu nastąpiło wskutek wycieku mleka i zwarcia, co spowodowało spalenie i uszkodzenie kontrolera oraz rezystora. Próby pomiaru multimetrem nie dały odczytów, a wizualna identyfikacja była utrudniona ze względu na uszkodzenia. Ostatecznie pomoc nadeszła od użytkownika z Niemiec, który potwierdził, że jest to rezystor 47 Ω typu fusible, stosowany jako bezpiecznik i ogranicznik prądu. Problem z wilgocią i przebiciem na płytce jest typowy dla tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA