Czy mogę samodzielnie wymienić nową butlę LPG i kiedy diagnosta wpisze jej dane do CEPiK?
Tak, butlę możesz sam wymienić, a jej dane zostaną wpisane do CEPiK na najbliższym przeglądzie technicznym auta, na podstawie dokumentów dołączonych do nowej butli [#21427315][#21427538][#21427578] Najważniejsze jest świadectwo legalizacji / decyzja UDT, które dostajesz z butlą; paragon nie był wymagany w opisywanych przypadkach [#21427538][#21427578] Nie trzeba mieć uprawnień do samej wymiany, bo na SKP interesuje diagnostę stan i papiery butli, a nie kwalifikacje osoby, która ją montowała [#21427315][#21428048] Jeśli obecny przegląd masz ważny do listopada 2025, a butla do lutego 2025, możesz wymienić ją wcześniej i pojechać z nową butlą oraz dokumentem na przegląd przed końcem jej ważności [#21857269][#21853979] Warto kupić butlę tego samego producenta, bo mimo podobnych wymiarów mogą się różnić mocowania i położenie kominka, a przy montażu trzeba pamiętać o uszczelkach i sprawdzeniu szczelności [#21427538][#21428048]
warto pamiętać że ostatniego dnia tego ważnego miesiąca MOŻNA normalnie zrobić przegląd samochodu na rok, butla MA BYĆ WAŻNA W DNIU PRZEGLĄDU, potem nikt o ważność jej nie pyta, zresztą butla w ogóle mało kogokolwiek obchodzi, obchodzi tylko ten papierek który do niej jest, także jak się ma do jakiegoś miesiąca ważną butlę, to warto w tym miesiącu zrobić przegląd, nawet mimo że jest jeszcze kilka miesięcy ważny
Mam pytanie. Skończyła mi się ważność butli, a przegląd mam za pół roku. Czy muszę robić dodatkowe badanie techniczne, aby zaktualizować dane o nowej butli, czy termin normalnego przeglądu nie zmieni się?
Nic nie robisz. Ale w dniu przeglądu musisz mieć nowa butlę w aucie zamontowaną i certyfikat z niej w ręku. Albo to samo ale z legalizacji tej co masz w aucie.
Czy aby na pewno? Na świadectwie UDT butli jest wpisana dokładna data do której można używać butlę, np. 03.11.26. I jak powiedział mi diagnosta- butla ma być ważna w dniu badania technicznego pojazdu. Mamy wtedy dodatkowy rok ważności.
Nie da rady zrobić przeglądu z LPG np. 04.11 więc.
Pytanie mam do was następujące, samochód bez ważnego BT i w między czasie skończyła się legalizacja butli lpg. Jak sprawę rozwiązać? Autem bez ważnego BT nie można się poruszać, więc jak zajechać na badanie butli? mógłbym zdemontować butle i zawieźć ja sama na legalizacje, czy to nie wchodzi w grę?
Jeżeli możesz ją sam wymontować, w sensie technicznie jesteś w stanie to zrobić, to równie dobrze możesz ją sam zamontować. I w tym wypadku raczej sugerowałbym nową, a nie legalizację. Za każdym razem jak sprawdzam ceny, to nowa wychodzi taniej.
Wczoraj sprawdzałem dla siebie do auta, nowa 456zł (jakas promocja z 505zł) a legalizacja 800zł.
To teraz napisz ile to kosztowalo i ile trwalo czasu.
Ja wiem bo siedzę w tym interesie.
Dodam że na 10 lat dostać homologację to cud.
Na dodatek trzeba policzyc te 10 lat bo....
Max 20 lat od daty produkcji. A nikt nie montuje butli w dniu produkcji.
Wiele by dyskutowac na ten temat.
Pozdrawiam.
✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej wymiany nowej butli LPG kupionej online oraz formalności związanych z legalizacją i wpisem do CEPiK. Uczestnicy wskazują, że butlę można wymienić we własnym zakresie bez uprawnień, o ile na dzień przeglądu technicznego w aucie znajduje się ważna butla z kompletem dokumentów: świadectwem legalizacji/homologacji UDT oraz ewentualnie dowodem zakupu. Diagnosta na SKP wprowadza nowe dane do CEPiK na podstawie papierów dołączonych do butli. Podkreślono, że legalizacja starej butli bywa droższa niż zakup nowej, a nowa butla zwykle ma ważność 10 lat; po legalizacji możliwe jest przedłużenie użytkowania nawet do 20 lat łącznie, zależnie od stanu i producenta. Zwrócono uwagę na dobór butli o tych samych lub bardzo zbliżonych wymiarach, najlepiej tego samego producenta, oraz na konieczność wymiany uszczelek i ostrożność przy przekładce wielozaworu i przewodów. Wygenerowane przez model językowy.