logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LPG - Wymiana butli LPG, gdzie wymienić, jakkie procedury?

Maestroo1 14 Sty 2019 00:19 34851 27
REKLAMA
  • #1 17699345
    Maestroo1
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam.
    Chciałbym się poradzić w następującej kwestii. Moja butla LPG kończy okres ważności. Co teraz powinienem zrobić? Chcę wstawić nową na następne 10 lat, nie chcę tej starej homologować bo ponoć się jest to nie opłacalne a do tego byłaby wtedy na krótszy okres czasu... Pytanie teraz mam takie, czy muszę dokonać tej wymiany w jakimś specjalistycznym warsztacie, co zajmuje się LPG czy mogę to zrobić w każdym lepszym, który się zgodzi to zrobić? Czy po za butlą trzeba też wymienić coś jeszcze? Czego trzeba dopilnować jeżeli chodzi o papiery itd? Rozumiem, że wraz z nową butlą przychodzą nowe papiery na 10 lat legalizacji i wystarczy, że butle mi wstawią w jakimkolwiek warsztacie i mogę sobie jeździć? Nie muszę robić jakiegoś przeglądu? Z góry dzięki za informacje.

Mam jeszcze takie pytanie:
    Teraz tak przeglądam internet i wyczytałem, że nie trzeba mieć jakiegoś kwitu od specjalistycznego warsztatu, a wystarczy samo świadectwo homologacji i w sumie to na przeglądzie rejestracyjnym diagnosta też tylko to sprawdza? Niektórzy piszą, że sami wymieniają butle lub w jakimkolwiek warsztacie? Jak to jest?

Czy są potrzebne i wymagane dokumenty zawarte w punkcie po za świadectwem homologacyjnym ważności butli? Nie słyszałem aby ktoś miał takie dokumenty poza pierwszym montażem instalacji gazowej i wbiciu jej w dowód rejestracyjny. Na przegląd zawsze jest potrzebna sama homologacja butli... Pytam, bo gadałem ostatnio ze swoim mechanikiem i on mówił, że choć nie ma specjalistycznego serwisu LPG to może i wymienia butle wielu klientom. Widzę, że w internecie można kupić butle używane z ważnymi papierami. Czy mógłbym więc kupić taka butlę używaną, ważną jeszcze np. 5 lat, oczywiście z ważnym świadectwem i zamontować gdziekolwiek?

Widzę, że w internecie można kupić butle używane za ok. 150 zł z ważnymi papierami. Czy mógłbym więc kupić taka butlę używaną, ważną jeszcze np. 5 lat, oczywiście z ważnym świadectwem i zamontować gdziekolwiek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17699368
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam.
    Sam jeżdżę na benzynie, ale mam kolegów z instalacjami LPG i wymieniali u gazowników, oni mają sprzęt rurki i tym podobne, są fachowcami, chcesz zaoszczędzić na maxa. A nie patrzysz na bezpieczeństwo! Wiesz, że może się zemścić!
    A ile zaoszczędzisz, nie przesadzaj!
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 17699370
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Na przeglądzie tylko homologacja butli jest potrzebna. Może ją zamontować każdy, a nawet możesz to zrobić osobiście, nikogo to nie interesuje. Możesz kupić używkę z papierami i ją zamontować, nikogo to nie obchodzi. Teraz podstawowa sprawa - BEZPIECZEŃSTWO - kupujesz butlę i montuje ją Kaziu w warsztacie albo w stodole - czegoś nie dopatrzy, powoduje to np. pożar i nie daj Boże są jeszcze poszkodowani, Kaziu papierka Ci nie dał, że to on zamontował butlę i zgadnij kto ma ciepło, Kaziu czy Ty? Kupujesz używkę niewiadomego pochodzenia i przeszłości, nie wiesz czy się np. nie rozszczelni - dalszy ciąg zdarzeń jak wyżej. Nie najtańszą, ale najbezpieczniejszą wersją wymiany butli jest montaż u gaziarza. Zapłacisz 100 zł więcej, ale spokojny sen bezcenny. :)
  • REKLAMA
  • #4 17699388
    Maestroo1
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    No to są argumenty słuszne. Kurcze, sam już nie wiem.
    Jutro sprawdzę czy rzeczywiście homologacja starej jest nie opłacalna. Wiecie coś na ten temat?
    Wszyscy co gadałem tak mówią, że już lepiej się opłaca nową, ale tu znów koszta. :(
    No i czy takie przedłużenie butli to byłoby na 10 lat czy mniej? Od czego to zależy.
    Chciałbym wydać jak najmniej, bo naprawdę nie mam obecnie pieniędzy, do tego te kredyty. :(((((
  • #5 17699634
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Homologacja przedłuża o kolejne 10 lat. Jeżeli butla jest wewnątrz samochodu to raczej pordzewiała nie jest (w przeciwieństwie do butli na zewnątrz zamiast koła), więc z homologacją problemu nie będzie. Przy hoomologowaniu butli nie możesz autem na gazie jeździć przez 2-3 dni bo muszą ją zdemontować, wysłać, poczekać aż wróci i zamontować. Porównaj ceny na znanym portalu z ceną homologacji i wybierz co Ci najbardziej pasuje. Sam musisz podjąć decyzję.
  • #6 17701371
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    FishuPro napisał:
    Możesz kupić używkę z papierami i ją zamontować, nikogo to nie obchodzi.

Nie wprowadzaj w błąd ludzi.
    Używanej butli nie można zamontować w innym samochodzie !!
    Takie są przepisy w dodatku jest w CEPIK-u baza danych z numerami wszystkich zbiorników lpg.
    Jak wykryją, że masz używaną butlę w samochodzie to nie chciałbym być w twojej skórze.
  • #7 17701455
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    Nie wiem jak jest teraz z cenami, ale w mojej okolicy kilka lat temu nie było sensu homologować butli, lepiej było kupić nową (zakład zajmujący się "gazowaniem"). W zależności o "litrażu" nowej butli wszystko z montażem kosztowało od 350 do 450 zł, "papiery" i robocizna i auto gotowe praktycznie "na poczekaniu" (oczywiście po umówieniu terminu i butla "koło zapasowe"). Homologacja to demontaż, wysyłka do sprawdzenia, i ponowny montaż, gazownik nawet nie chciał o tym słyszeć i twierdził że cena za wszystko będzie o 50 procent wyższa.
  • REKLAMA
  • #8 17701694
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Maestroo1 napisał:
    Jutro sprawdzę czy rzeczywiście homologacja starej jest nie opłacalna. Wiecie coś na ten temat?

Wystarczy że zbiornik będzie nosił delikatne ślady korozji i nie przejdzie homologacji ponownie, zastanów się czy warto. Kupisz nowy zbiornik i masz spokój na 10 lat.
  • #9 17705007
    patgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Jedź normalnie do gazownika i nie kombinuj. Wymiana butli to 300 - 400 zł. Potrzebujesz papier poświadczający homologacje butli i tyle.
  • #10 17705027
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Butla "wklepana" w cepik jest przypisana pod auto. Nie jest wymienna.
  • #12 17724869
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    W Oplu legalizowałem wyszło połowę taniej i kolejne 10 lat jazdy.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #13 17728759
    waski83pl
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Chciał bym zapytać encore i andrzej20001 z jakiego źródła masz tą wiedzę?
    Usłyszałeś od Kazia pod sklepem czy sprzedajesz nowe butle gazowe?
  • #14 17728875
    encore
    Poziom 20  
    waski83pl napisał:
    Chciał bym zapytać encore i andrzej20001 z jakiego źródła masz tą wiedzę?
    Usłyszałeś od Kazia pod sklepem czy sprzedajesz nowe butle gazowe?

Kolego mam tą wiedzę stąd, że zajmuję się zawodowo instalacjami LPG w samochodach.

Masz wątpliwości to zapytaj się diagnosty , najlepiej takiego upierdliwego formalisty to Ci wytłumaczy.
  • #15 17728953
    waski83pl
    Poziom 12  
    To dalej nie wyjaśnia pochodzenia wiedzy, może podasz jakąś podstawę prawną ?
  • #16 17729016
    encore
    Poziom 20  
    waski83pl napisał:
    To dalej nie wyjaśnia pochodzenia wiedzy, może podasz jakąś podstawę prawną ?

Ustawa o CEPIK-u. Rozporządzenie Ministerstwa Transportu o warunkach technicznych i zasadach montażu instalacji lpg.
    Numer rozporządzenia znajdź sobie sam.

Wybacz nie mam ochoty na głupie pyskówki z mechanikami co udają "szpeca" od gazu.

Napisałem Ci wcześniej idź porozmawiać z diagnostą. On powinien mieć dokumenty prawne u siebie w szufladzie.
  • #17 17729046
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    O ile dobrze pamiętam chodzi o Dz.U. 2013 poz. 610.
  • #18 17729122
    waski83pl
    Poziom 12  
    Ja tylko pytałem, bo skoro zbraniasz myślałem że podasz mi jakieś konkrety.
    Dla zainteresowanych (Dz.U. 2005, nr 201, poz. 1666)
    Co prawda nie widzę żeby gdzieś tam było napisane że ponowny ich montaż jest zabroniony, hihi
  • #19 17729151
    encore
    Poziom 20  
    waski83pl napisał:
    Ja tylko pytałem, bo skoro zbraniasz myślałem że podasz mi jakieś konkrety.
    Dla zainteresowanych (Dz.U. 2005, nr 201, poz. 1666)
    Co prawda nie widzę żeby gdzieś tam było napisane że ponowny ich montaż jest zabroniony, hihi

Kolego ostatni raz Ci odpowiadam bo chyba jesteś trollem internetowym.
    Podałaś stare przepisy, są już nowsze. Nie wspominając o systemie CEPIK 2.

Więcej nie mam zamiaru z Tobą ping ponga uprawiać.

Załóż komuś używana butlę, wystaw na to fakturę albo inny rachunek. Niech potem taki ktoś pojedzie na przegląd techniczny.
    Zobaczysz co się będzie potem działo :).
  • REKLAMA
  • #20 17729206
    waski83pl
    Poziom 12  
    Źle rozszyfrowałeś moje intencje! Nie mam zamiaru się z tobą kłócić, tylko chciałem żebyś podał konkrety! Chciałbym potwierdzić twoje słowa.
    Bo zapewne wiesz więcej na ten temat,
  • #21 17729268
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Ja wiedzę czerpię tylko pod budką od Kazia i Rycha. Ciekawe jak butla pizgnie i ktos ucierpi to prokuratora wyślij na forum niech się douczy że można.
  • #22 17731294
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3476
    Ricoh_220 napisał:
    W Oplu legalizowałem wyszło połowę taniej

Taniej wchodzi tylko wtedy jak ktoś robi to nielegalnie, czyli bez wymontowywania zbiornika i wysyłania go do TDT.
  • #23 17732012
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Zbiornik wymontowali na tydzień i otrzymałem dokument z dozoru technicznego przedłużający legalizację wiec jak nie znasz tematu może milcz. Potem przegląd robiłem normalnie na podstawie tego dokumentu oryginalny staga od butli zabrali.

Było to 3 lata temu.
    W Krakowie.
    Konto firmowe:
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #24 17732022
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3476
    Znam temat. Papier się zgadza, ale tylko na nim było "badanie".
  • #25 17732026
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Nie, przedłużenie o kolejne 10 lat ważności nie mam już tego auta więc skanu nie prześlę.Dokumenty oddałem nowemu właścicielowi.
    Robiłem tutaj obecnie zmienili lokalizację firmy.
    http://www.telefonicznaksiazka.info/firma/ufy...lizacja--homologacja-zbiornikow-LPG--CNG.html
    Konto firmowe:
  • #26 17734941
    maiami
    Poziom 23  
    Według prawa nie można robić nic bez uprawnień przy zbiorniku LPG, jednak przepisy a rzeczywistość to dwie różne sprawy.

Upoważnienie to, może uzyskać instalator posiadający świadectwo homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazowego, uzyskane na podstawie rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 10 maja 2013 r. w sprawie homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem (Dz. U. z 2014 r., poz. 1813) lub zakład montujący instalacje w imieniu instalatora posiadającego ww. świadectwo homologacji, do której jest wpisany ww. montujący.

Ponadto, demontaż i montaż zbiorników na gaz LPG, CNG i LNG oraz H2 sprężonego wodoru przedstawianych do badań, może być wykonywany tylko u instalatora lub w jego zakładzie montującym instalację przystosowującą dany typ pojazdu do zasilania gazem w imieniu instalatora, który uzyskał świadectwo homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazowego”
  • #27 17735259
    Ricoh_220

Poziom 38  
    "Ponadto, demontaż i montaż zbiorników na gaz LPG, CNG i LNG oraz H2 sprężonego wodoru przedstawianych do badań, może być wykonywany tylko u instalatora lub w jego zakładzie montującym instalację przystosowującą dany typ pojazdu do zasilania gazem w imieniu instalatora, który uzyskał świadectwo homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazowego”

Jasne firma pada a ja mam skasować auteczko podaj paragraf.
    Ludzie obudzicie się firma posiadająca uprawnienia demontuje wam butlę wysyła ją na testy wracacie po ok tygodniu butla zostaje ponownie zamontowana otrzymujecie kartkę formatu A4 potwierdzającą weryfikację butli. I przedłużenie ważności legalizacji na kolejne 10 lat. Na okrękowej mi rejestrowali na podstawie tego dokumentu. Więc bez jaj.

Staram się nie denerwować ale Miami pomyśl głowa nie jajami.
    Konto firmowe:
  • #28 17738330
    maiami
    Poziom 23  
    Ricoh_220 napisał:
    Ricoh_220

Nie rozumiem po co taka irytacja.. nie pierwszy martwy przepis w naszym kraju.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wymianą butli LPG, której okres ważności dobiega końca. Użytkownicy podkreślają, że wymiana butli powinna być przeprowadzona przez specjalistów, aby zapewnić bezpieczeństwo, mimo że formalnie można to zrobić samodzielnie lub w dowolnym warsztacie. Wymiana butli wiąże się z koniecznością uzyskania nowego świadectwa homologacji, które jest ważne przez 10 lat. Użytkownicy wskazują, że homologacja starej butli może być nieopłacalna, a nowa butla z montażem kosztuje od 300 do 450 zł. Istotne jest również, aby nie montować używanych butli, ponieważ są one przypisane do konkretnego pojazdu w systemie CEPIK. Wymiana butli powinna być przeprowadzona zgodnie z przepisami prawa, które wymagają, aby demontaż i montaż zbiorników LPG były wykonywane przez uprawnionych instalatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA