logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL - Komputer cyklicznie się włącza i wyłącza, szum wentylatora

artekideapop 06 Lut 2025 21:16 633 6
REKLAMA
  • #1 21428061
    artekideapop
    Poziom 13  
    Ocena: 105

Mam problem z komputerem DELL. Komputer nagle się wyłączył i już się nie włącza. Jest tylko cykliczne załączanie i wyłączanie i szum wentylatora jak startuje i wyłącza się jak na filmiku. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 21428170
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Po wpięciu zasilania i naciśnięciu testera zasilacza dioda się cały czas świeci, wentylatory działają ciągiem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21428186
    artekideapop
    Poziom 13  
    Niestety nie wiem jak się włącza tester zasilacza...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21428231
    Bródka
    Poziom 42  
    Sam go nagrałeś poniżej diody zasilacza jest przycisk, naciśnij go i przytrzymaj, jak długo będziesz trzymać tak długo powinna dioda się świecić i wentylatory kręcić
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21429555
    artekideapop
    Poziom 13  
    Nacisnąłem go i jak trzymam to dioda świeci i wentylator chodzi chociaż tak jakoś jakby go muliło coś i momentami jakby zwalniał. Nie równa praca wentylatora ale dioda świeci. Co to może oznaczać?
    @Bródka
  • Pomocny post
    #6 21429911
    Bródka
    Poziom 42  
    Wygląda na to że zasilacz jest do wymiany, a na pewno do podmiany aby się upewnić. Jeśli tam jest gniazdo 20/24 pin to powinien na czas testów pasować jakikolwiek zasilacz. Możesz również odłączyć peryferia takie jak napęd, dysk aby startowała tylko płyta główna z zasilacza
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21794535
    artekideapop
    Poziom 13  
    Okazało się że pamięć RAM była uszkodzona.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer marki DELL doświadcza problemu z cyklicznym włączaniem i wyłączaniem oraz szumem wentylatora podczas startu. Po podłączeniu zasilania i naciśnięciu testera zasilacza dioda świeci się, a wentylator działa nierówno, momentami zwalniając. Sugerowano testowanie zasilacza poprzez przytrzymanie przycisku pod diodą zasilacza, co powoduje ciągłe świecenie diody i pracę wentylatora. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzonym zasilaczu, zalecając jego wymianę lub podmianę na inny zasilacz 20/24 pin oraz odłączenie peryferiów, aby testować tylko płytę główną. Ostatecznie okazało się, że przyczyną problemu była uszkodzona pamięć RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA