logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Losowe crashe w CS:GO i PUBG na PC z Ryzen 7 7700X i RTX 3080 - co sprawdzić?

pable1 09 Lut 2025 23:39 276 3
REKLAMA
  • #1 21432801
    pable1
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć.

Ostatnio zaobserwowałem przykrą sytuację dot. losowych crashy podczas grania. Przykładowo, grając w CS:GO - po kilkunastu minutach (czasem nawet i po godzinie grania) aplikacja po prostu się minimalizuje i wyłącza bez wywalenia żadnego błędu. Podobna sytuacja ma miejsce w PUBG. Podczas grania w Business Tour na Steamie - nic się nie dzieje. Wobec tego, nasuwa mi się wniosek, że problem ma miejsce tylko w przypadku bardziej wymagających gier, jednak dzieje się to losowo, bez żadnego widocznego uzasadnienia (gra nie wyłącza się w momencie większego obciążenia GPU, przy wybuchach itd.) Na co dzień używam komputera do pracy, montuję filmy, tworzę grafikę i mocno obciążam całą jednostkę, jednak nie występuje wtedy żaden crash (np. na raz mam odpalony After Effects, Premiere, Photoshopa i Lightrooma). Nie mam pewności, ale wydaje mi się, jakby problem zaczął występować od momentu, gdy otworzyłem kompa i odkurzyłem go od środka. Istnieje ryzyko, że poruszyłem kość RAM-u? Na logikę - system odczytuje obie kości, więc raczej wątpię.

Nie znam się na diagnostyce i nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać. Jestem przekonany, że jakaś mądra głowa jest w stanie mi się z tym uporać :D

Specyfikacja:
    AMD Ryzen 7 7700X
    SilentiumPC Fortis 5 ARGB
    Płyta główna ASRock B650 PG Lightning
    Kingston Fury 32GB 2x16GB 6000MHz DDR5 C32 ARGB
    Dysk SSD NVMe PCIe 4.0 Crucial P5 Plus 2TB
    Nvidia GeForce RTX 3080 10GB
    Corsair RM850X 80-plus Gold
    Phanteks Eclipse P300

AI: Czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej? Jeśli tak, czy próbowałeś je zaktualizować lub zainstalować ponownie?
    Tak
    AI: Czy sprawdzałeś dzienniki błędów lub Podgląd zdarzeń w systemie Windows, aby zobaczyć, czy pojawiają się jakieś komunikaty o błędach podczas crashy?
    Nie potrafię rozczytać tych błędów
  • REKLAMA
  • #2 21433063
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Zobacz, czy masz jakieś logi w eventvwr. Żeby uruchomić: klikasz Win+R, wpisujesz "eventvwr" i klikasz OK bądź Enter.

W eventvwr'ze rozwijasz po lewej stronie "Windows Logs" i wybierasz opcję "Application". Tu posortuj sobie po dacie i poszukaj błędów (czerwony X, po angielsku jest 'Error', po polsku nie mam pojęcia). Dla CS'a źródłem będzie 'cs2.exe', dla PUBG - podejrzewam, że 'TsiGame.exe', ale nie jestem pewien.

Zrób zrzut ekranu z przykładowym błędem - tylko rozwiń dolną część okna na tyle, żeby było widać wszystkie informacje o takim błędzie - i wrzuć na forum, podczas odpowiedzi masz opcję 'dodaj obrazek'.
  • REKLAMA
  • #3 21434059
    pable1
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21433063 Dzięki za odpowiedź! W eventvwr nie ma żadnych błędów dot. aplikacji gier :/ Są jakieś pojedyncze błędy ale odnośnie innych aplikacji, które odziwo nie crashują.
  • #4 21434472
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    >>21434059 - idziemy zatem dalej :-)

Po pierwsze: wgraj HWMonitor - https://www.cpuid.com/downloads/hwmonitor/hwmonitor_1.56.exe - i zobacz temperatury pod obciążeniem. Tylko takim faktycznie obciążeniem - może być np. w CSie na botach - bo wbrew logice granie na botach jest bardziej wymagające dla karty graficznej niż zwykła gra. Wstaw na forum, 'dodaj obrazek'.

Następnie: Zrób test programem OCCT. Poradnik: https://sharkgaming.zendesk.com/hc/en-gb/arti...43538962-Guide-to-using-the-OCCT-Test-Program

Wspominasz o tym, że te crashe występują losowo, kliknij zatem test na godzinę-półtorej i zostaw. Obserwuj stabilność - oczywiście nie każę Ci siedzieć nad tym z wyłupanymi oczami, ale mniejwięcej kontroluj, co tam się dzieje :-)

Możesz jeszcze zrobić memtest86, najprościej przygotować sobie pendrive z obrazu https://www.memtest86.com/downloads/memtest86-usb.zip za pomocą https://rufus.ie - standardowy test, ale upewnij się, że domyślne ustawienia zawierają co najmniej dwa 'passy' - tzn. całe ukończenia testu - dopiero po dwóch można śmiało uznać, że RAM jest OK.

Działaj i zdawaj relację :D
REKLAMA