logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd SPN 523009 FMI10 w silniku Deutz w Kramerze 8115 - co sprawdzić?

bziuchajp 10 Lut 2025 07:57 768 9
REKLAMA
  • #1 21432942
    bziuchajp
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z silnikiem Deutz w Kramerze 8115. Mianowicie wyświetla błąd SPN 523009 FMI 10. Texa odczytuje ten błąd jako Zawór nadmiarowy ciśnienia paliwa - Niezwykle tempo zmiany. Zawór został wymieniony na nowy, lecz błąd dalej wyświetla się jako aktywny. Wymieniony jest też czujnik na listwie.
    Czy ktoś się spotkał z takim problemem już?
    AI: Jaki jest dokładny model silnika Deutz w Kramerze 8115?
    TCD 2.9 l4
  • REKLAMA
  • #2 21433098
    BORG
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    Proszę przejrzeć ten temat: url=https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3046990.html.
    Myślę, że powinno to naprowadzić na właściwe tory. Zgodnie z zamieszczonym w tamtym temacie opisem, należy wykasować błędy z pamięci sterownika silnika w przeciwnym razie pojawi się zaraz po włączeniu zapłonu.
  • REKLAMA
  • #3 21433168
    bziuchajp
    Poziom 2  
    FMI 10: Przekroczono czas otwarcia zaworu bezpieczeństwa (PRV) w celu monitorowania zużycia.
    FMI 9: Zawór bezpieczeństwa (PRV) osiągnął dozwoloną liczbę aktywacji.
  • REKLAMA
  • #4 21433190
    BORG
    Poziom 21  
    Proszę mi wybaczyć, ale nie zrozumiałem odpowiedzi.
  • #5 21433372
    bziuchajp
    Poziom 2  
    Chodzilo mi o to ze blad FMI jest inny co odpowiada za inna awarie.
    U mnie blad FMI10 co po wymianie czujnikow teoretycznie powinien zniknac.
    Ale moze i faktycznie trzeba usunac blad prosto ze sterownika.
  • REKLAMA
  • #6 21433412
    BORG
    Poziom 21  
    Może to pozwoli nieco rozjaśnić temat i pomoże zrozumieć czym jest SPN a czym FMI.
    SPN
    FMI

SPN to kod błędu który wskazuje podejrzany element a FMI to powiedzmy rodzaj usterki dla tego elementu.
    Tak więc, zgodnie z informacjami w w/w temacie należy usunąć zapamiętany kod błędu.
    Ostatni akapit dotyczący innych właściwościach błędu mówi, że błąd sam się nie usuwa z pamięci niezależnie czy FMI będzie równy 9,10,11 czy 14
    Lista kodów błędów diagnostycznych z opisem usterek zaworu nadmiarowego ciśnienia szyny.

Jeśli się mylę, będę wdzięczny za skorygowanie mojego myślenia

Czy TEXA umożliwia kasowanie błędów dla tego sterownika i/lub podgląd parametrów pracy na żywo?
  • #7 21433575
    bziuchajp
    Poziom 2  
    Podgląd umożliwia ale usunięcie tego błędu który jest jako aktywny już nie
    Ekran diagnostyczny maszyny z kodem błędu nadmiernego ciśnienia paliwa
  • #8 21434432
    BORG
    Poziom 21  
    Trochę podzwoiłem i popytałem. Serwisant Deutz potwierdził, że te sterowniki mają dwa poziomy pamięci w której zapisują błędy. Podgląd parametrów podczas pracy pokaże stan rzeczywisty a nie zapamiętany. Możliwe zatem, że TEXA nie kasuje błędów na drugim poziomie. Trzeba by podłączyć Serdię i sprawdzić co faktycznie dzieje się w ciągniku.
  • #9 21434490
    bziuchajp
    Poziom 2  
    Dziękuję wielkie za pomoc. Skontaktuję się z serwisem i dam znać, co się zmieniło.
  • #10 21541867
    bziuchajp
    Poziom 2  
    Trochę mi się zeszło, ale już mówię. Błąd skasował serwis, był 2. poziomu. Co go wywołało, ciężko powiedzieć na chwilę obecną. Być może usterka był jakiś mały paproszek pod czujnikiem na pompie wysokiego ciśnienia. Albo wtyczka do czujnika.

Podsumowanie tematu

✨ W silniku Deutz TCD 2.9 l4 w Kramerze 8115 pojawia się błąd SPN 523009 FMI 10, który według narzędzia diagnostycznego TEXA oznacza przekroczenie czasu otwarcia zaworu nadmiarowego ciśnienia paliwa (PRV). Pomimo wymiany zaworu i czujnika na listwie błąd pozostaje aktywny. Dyskusja wskazuje, że błąd ten może być zapisany w dwóch poziomach pamięci sterownika silnika, z czego TEXA umożliwia podgląd parametrów i kasowanie błędów tylko na pierwszym poziomie. Konieczne jest usunięcie błędu z drugiego poziomu pamięci, co wymaga użycia specjalistycznego sprzętu diagnostycznego, np. Serdii. Ostatecznie serwis skasował błąd z drugiego poziomu pamięci, choć przyczyna usterki pozostaje niejasna – możliwe są drobne zanieczyszczenia pod czujnikiem lub problemy z wtyczką czujnika na pompie wysokiego ciśnienia. Zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń i czystości elementów oraz użycie odpowiedniego narzędzia diagnostycznego do pełnego kasowania błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA