logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zamiana głośnika piezoelektrycznego w Technics SB-CS65 na TONSIL GDWK 75019 - możliwe?

M457A 11 Lut 2025 15:19 579 13
REKLAMA
  • #1 21434967
    M457A
    Poziom 6  
    Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie - Czy jest to technicznie możliwe i po jakich działaniach w kolumnach: Model Technics SB-CS65 (Impedancja: 8 Ω, Moc wejściowa: 120 W, Moc muzyczna: 60 W DIN) zastąpienie wysokotonowego głośnika piezoelektrycznego (umarły😉) wysokotonowym „TONSIL GDWK 7/50/19 8 Ω”? Ten pasuje do otworu w obudowie? Może są jeszcze inne możliwe rozwiązania. Niestety, nie jestem z branży i brak mi wiedzy.
    Zbliżenie na tył głośnika piezoelektrycznego z przewodami.
    AI: Czy znasz dokładne wymiary głośnika TONSIL GDWK 7/50/19, aby upewnić się, że pasuje do otworu w obudowie kolumny?
    Tak
    AI: Czy masz informacje na temat zwrotnicy w kolumnach Technics SB-CS65, aby sprawdzić, czy jest kompatybilna z nowym głośnikiem wysokotonowym?
    Nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21435013
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    W tej kolumnie głośnik jest cięty bardzo wysoko, pracując od około 10kHz. Wymiana na tonsilowską kopułkę jest więc raczej pozbawiona sensu. Ta kolumna jest trójdrożna tylko z nazwy, bo "grają" tam właściwie dla głośniki wysokotonowe podzielone na różne pasma, w tym jeden piezoelektryczny. Tego typu wymiana wymaga więc gruntownej modyfikacji zwrotnicy kolumny, a do tego trzeba już mieć nieco doświadczenia. Modyfikacja tych kolumn nie ma zresztą głębszego sensu, bo efekty mogą okazać się mało satysfakcjonujące w stosunku do poniesionych kosztów i nakładów pracy. Warto pamiętać, że to jeden z najniższych modeli tej firmy o niezbyt wybitnych parametrach. Jeśli chcesz je przywrócić do stanu oryginalnego, to szukać oryginalnego głośnika superwysokotonowego z drugiej ręki, ewentualnie kolumn na części w roli "dawcy". Być może uda się dostać same części?. Jednak najrozsądniejsza w tym wypadku wydaje się odsprzedaż (głośniki średnio-niskotonowe są coś warte) i zakupienie innych kolumn. Szczególnie że pewnie zagrają znacznie lepiej od Technicsów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 21440203
    Mobali
    Poziom 43  
    Pakowanie w te obudowy pary głośników za 220zł jest pozbawione sensu. Sprzedać, używać jak jest, albo wsadzić w miejsce uszkodzonych pasujące średnicą i częstotliwością pracy przetworniki piezoelektryczne - koszt kilkadziesiąt złotych. To działanie nie jest zgodne ze sztuką i niezbyt eleganckie, ale bardziej rozsądne niż utopienie tym zestawie środków przewyższających pewnie wartość samych kolumn. Za 250zł można kupić takie sprawne kolumny. A także kolumny od innej firmy, pewnie lepiej brzmiące.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21440206
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    220 to cena za komplet zestawów kompletnych sprawnych - nie samych głośników.
  • Pomocny post
    #6 21440538
    Mobali
    Poziom 43  
    robert nawrot napisał:
    220 to cena za komplet zestawów kompletnych sprawnych - nie samych głośników.
    Nie zrozumiałem, wpis był zbyt ogólny. Ale dokładnie to samo miałem na myśli. Ofert też nie brakuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21440996
    M457A
    Poziom 6  
    Mam już swoje, wprawdzie nie decyzje, ale przemyślenia. Chyba kupię nowe kolumny i nie będę reperował tych. Dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 21441242
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1706
    Wymień same blaszki piezo. Koszt jakieś 3-6 pln + ew przesyłka i trochę czasu. Moze akurat trafisz na w miarę ładnie brzmiące.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 21445160
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 503
    Ja pozwolę sobie jeszcze podpowiedzieć. Odłącz te piezo i używaj normalnie kolumn. Ich udział w dźwięku całej kolumny jest marginalny, wątpię że w ogóle słychać różnicę gdy są odłączone. Ich jedyna rola w tych kolumnach to możliwość imitowania, że kolumny są trójdrożne.

Inna sprawa, że nie są to wybitne kolumny, jak zresztą większość od Technicsa...
  • #10 21454606
    M457A
    Poziom 6  
    Znalazłem na AliExpress takie głośniki:
    - "AIYIMA 2 szt. 5 cal głośnik wysokotonowy Piezo 8Ω 25W ceramika Treble głośnik piezoelektryczny głośnik Audio brzęczyk potrójny do kina domowego".
    Cena za dwie sztuki z przesyłką: 14,63 zł
    Wymieniłem spalone na nowe i wg mnie kolumny grają dużo lepiej niż z poprzednimi (mniej syczą) oraz wyglądają nie najgorzej (widok kolumny po wymianie głośnika).

Czarny okrągły głośnik wysokotonowy o średnicy 85mm z widoczną siatką ochronną.
    Kolumna głośnikowa Technics SB-CS65 z wymienionym głośnikiem wysokotonowym.
  • REKLAMA
  • #12 21454654
    M457A
    Poziom 6  
    Sam byłem zaskoczony efektem końcowym i to prawie za darmo.
  • #14 21464098
    M457A
    Poziom 6  
    Problem rozwiązany. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość wymiany głośnika piezoelektrycznego w kolumnach Technics SB-CS65 na głośnik wysokotonowy TONSIL GDWK 7/50/19. Użytkownicy zwrócili uwagę, że taka wymiana wymagałaby modyfikacji zwrotnicy, co może być skomplikowane i nieopłacalne, biorąc pod uwagę niską jakość kolumn. Zasugerowano, aby zamiast tego rozważyć sprzedaż kolumn i zakup nowych, lepszych modeli. Alternatywnie, można wymienić jedynie blaszki piezoelektryczne lub całkowicie odłączyć głośniki piezo, ponieważ ich wpływ na dźwięk jest marginalny. Użytkownik, który wymienił głośniki na modele z AliExpress, zauważył poprawę jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA