logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Ferguson Ariva T75 - brak obrazu po przypadkowym podaniu 50 V na eurozłącze

anoda045 11 Lut 2025 18:40 501 2
REKLAMA
  • #1 21435262
    anoda045
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    Witam.
    Próbując podłączyć dekoder Ferguson Ariva T75 do starego czarnobiałego TV uszkodziłem ten dekoder. Ponieważ pomyliłem punkt na który ma wchodzić sygnał, na wyjście video w dekoderze poszło z telewizora około 50 V. W tym momencie dekoder przeszedł do standby i po chwili znów się włączył. Po tym wszystkim po włączeniu do sieci zachowuje się normalnie, jakby działał, jedynie nie daje żadnego obrazu po eurozłączu. Dźwięku nie sprawdzałem. Czy istnieje szansa na samodzielną naprawę? Dodam, że gwarancja została niegdyś unieważniona na skutek zerwanej nalepki, więc odsyłka na naprawę gwarancyjną nie ma sensu. Czy istnieje szansa, że tuner ten będzie działał normalnie po złączu HDMI? Oraz co potencjalnie mogło ulec w nim uszkodzeniu?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21435271
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Pytanie o HDMI zbędne - podłącz go do telewizora i sprawdź czy działa. Raczej będzie działał, ale 50 V mogło wyrządzić wiele szkód i trzeba je sprawdzić pomiarami. Moim zdaniem szkoda na to czasu. Zostawić to jako zasilacz do urządzeń USB to zawalanie miejsca w domu. Pozbyć się, kupić drugi. Ewentualnie wykorzystać obudowę do czegoś innego. Albo ten nieszczęsny zasilacz 5 V i 0,5 A.
  • #3 21435320
    anoda045
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    >>21435271 Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Do starego TV nowy dekoder został już kupiony. Dam za jakiś czas znać o efektach podłączenia po HDMI, gdyż ten Ferguson mógłby przydać się do nowszego telewizora, który nie ma DVB-T2 (działa pod kablówką, jednak nie będzie ona niedługo używana). Pozdrawiam.
REKLAMA