logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ferguson Ariva T75 – zniekształcony obraz mimo 100% sygnału, uszkodzenie dekodera?

b1aster 29 Lip 2025 23:24 429 8
REKLAMA
  • #1 21620698
    b1aster
    Poziom 8  
    Ocena: 23
    Mam dekoder Ferguson Ariva T75. Od jakiegoś czasu z niewiadomych przyczyn obraz wygląda tak jak na załączonych zdjęciach. Sprawdziłem na dwóch telewizorach i na dwóch różnych antenach(anteny: Televes V+ MIX, Olympia BX 1000+). Podejrzewam jakieś uszkodzenie dekodera (co jest tu raczej oczywiste). Siłą i jakość sygnału na 100%. Będę wdzięczny za sugestie co tu może być porobione i czy opłaca się to naprawiać?
    Załączniki:
    • Ferguson Ariva T75 – zniekształcony obraz mimo 100% sygnału, uszkodzenie dekodera? 20250626_123129.jpg (3.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ferguson Ariva T75 – zniekształcony obraz mimo 100% sygnału, uszkodzenie dekodera? 20250626_123059.jpg (4.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ferguson Ariva T75 – zniekształcony obraz mimo 100% sygnału, uszkodzenie dekodera? 20250626_123047.jpg (5.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21620708
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    b1aster napisał:
    Sprawdziłem na dwóch telewizorach i na dwóch różnych antenach(anteny

Czy w obu przypadkach użyto tego samego kabla hdmi do łączenia tych telewizorów z dekoderem czy innego?
  • REKLAMA
  • #3 21620736
    b1aster
    Poziom 8  
    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Faktycznie, kabel ten sam. Na tę chwilę nie mam innego. Kupię jakiś średnio - lepszej jakości i dam znać.
  • #4 21620803
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    Od tego trzeba było zacząć.
  • REKLAMA
  • #5 21625219
    b1aster
    Poziom 8  
    Wymieniłem kabel i obraz był super... przez jakąś godzinę. Z powrotem było tak jak na przesłanych wcześniej zdjęciach. Później wymieniłem jeszcze raz kabel na nowy i nic to nie zmieniło. Przez cały czas obraz jest zniekształcony. Pozostałe kable na innych urządzeniach (PC + monitor) funkcjonują prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #6 21625379
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    To teraz pozostaje podmienić dekoder.
  • #7 21625561
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    b1aster napisał:
    Wymieniłem kabel i obraz był super... przez jakąś godzinę. Z powrotem było tak jak na przesłanych wcześniej zdjęciach. Później wymieniłem jeszcze raz kabel na nowy i nic to nie zmieniło. Przez cały czas obraz jest zniekształcony. Pozostałe kable na innych urządzeniach (PC + monitor) funkcjonują prawidłowo.

Odłącz antenę i zobacz czy w samym menu też masz taki efekt. Siła 100% to niedobry znak.
  • #8 21625637
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Czy w dekoderze jest podłączony Pendrive, jeśli tak to go odłącz i sprawdź czy coś się zmieniło?

Czy jak poruszasz kablem hdmi przy gnieździe dekodera to obraz od razu się zniekształca?

Jak wygląda samo gniazdo czy nie ma uszkodzeń (może było pociągnięte za kabel, dekoder się przesunął mocniej ciągnięty itp.)?

Czy masz możliwość podłączyć dekoder do telewizora starszego typu ze złączem Euro by wykluczyć problemy z hdmi?

Czy dekoder jest nowy i na gwarancji, a jeśli nie to czy możesz otworzyć obudowę i zerknąć jak wyglądają elementy na płytce np. kondensatory, zrób zdjęcie i wstaw tutaj?

Czy radiator przyklejony na chip nie został czasem przesunięty/odklejony?

Czy dekoder pracuje poprawnie ze zdjętą obudową (uwaga nie dotykać podczas pracy) - kwestia ewentualnego chłodzenia?
  • #9 21689210
    b1aster
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Okazało się że procesor uległ przegrzaniu. Zawiozłem dekoder do gościa który się na tym zna. Miał taki sam u siebie z uszkodzonym złączem antenowym. Wymienił procesor i wszystko śmiga (albo przełożył złączne antenowe, w sumie to nie wiem). Wziął 40 zł za robotę i wszystko działa fantastycznie. Nic się nie przegrzewa, dekoder sprawdzany od dłuższego czasu i problem nie występuje. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dekoder Ferguson Ariva T75 wyświetla zniekształcony obraz pomimo sygnału o sile i jakości 100%. Testowano na dwóch telewizorach i antenach Televes V+ MIX oraz Olympia BX 1000+, z tym samym kablem HDMI, który po wymianie chwilowo poprawił obraz, lecz problem powrócił. Sprawdzono również inne kable i urządzenia, które działały poprawnie. Sugerowano wymianę dekodera, odłączenie anteny w celu sprawdzenia menu, odłączenie pendrive’a, kontrolę gniazda HDMI pod kątem uszkodzeń oraz podłączenie do starszego telewizora przez złącze Euro. Po otwarciu obudowy i inspekcji elementów, okazało się, że procesor uległ przegrzaniu. Po wymianie procesora przez specjalistę problem zniknął, a dekoder działa stabilnie bez przegrzewania.
REKLAMA