logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Bester 210ND - restart po wymianie tranzystorów IGBT, przyczyny?

arwe 12 Lut 2025 11:56 429 8
REKLAMA
  • #1 21436171
    arwe
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witajcie. W spawarce marki Bester 210ND wymieniłem tranzystory IGBT, innych uszkodzeń nie stwierdziłem. Uruchomiłem spawarkę poprzez podłączenie żarówki 75W w celu testu i efekt jest następujący. Uruchamia się wentylator, słychać załączenie przekaźnika oraz załącza się wyświetlacz. Niby wszystko ok, lecz po ok 1,2 sekundach spawarka się restartuje. Wszystko gaśnie i zaczyna uruchamiać się ponownie. Żarówka w tym czasie świeci pełną mocą. Zastanawiam się, czy jest jeszcze problem z podtrzymaniem zasilania przekaźnika, czy jest to wina malej mocy żarówki i spadków napięć. Bardzo proszę o podpowiedź. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21436185
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 756
    Może to być wina za słabej żarówki. Ja kiedyś jak uruchamiałem zgrzewarkę do kołków, to podłączałem ją po przez żarówkę 100W i żarówka przez chwilę świeciła pełna mocą, ale po chwili wywalało błąd na wyświetlaczu i pikało. Postanowiłem podpiąć ją bezpośrednio do sieci i to było stresujące, bo do naprawy trochę kasy poszło i byłby problem jak by dalej to wszystko się wypaliło, łącznie z prockiem, którego kupiłem jako ostatni na stanie sklepu. Po podłączeniu zgrzewarka ruszyła, tam były dwa duże kondensatory i to one musiały się naładować, a że żarówka była za słaba, to zgrzewarce brakowało mocy. Ale w twoim przypadku może być inaczej, nie sugeruj się moim wpisem, niech się jeszcze ktoś inny wypowie. Możesz, też podłączyć przez dwie żarówki 75W. to będzie razem 150W. Moim zdaniem, jak by te 150W dalej nie wystarczało, to możliwe, że jeszcze jest cos nie tak, no chyba, że ta spawarka ma taki duży chwilowy pobór prądu.
  • REKLAMA
  • #4 21436299
    arwe
    Poziom 10  
    Dziękuję kolego za odzew. Właśnie ten strach mnie powstrzymuje a wręcz paraliżuje :) i liczę na wskazówki doświadczonych kolegów. Też pomyślałem o dwóch żarówkach, ale jeszcze się wstrzymam. Być może zechce ktoś doradzić coś więcej. Czeka mnie jeszcze próba spawania podczas której może wydarzyć się wszystko. Zastanawia mnie przyczyna awarii, choć stawiam na kurz plus wilgoć, oraz to, że nie zlokalizowałem innych uszkodzeń, a same tranzystory miały zwarcie pomiędzy wszystkimi wyprowadzeniami.
  • #5 21436300
    tomtim123
    Poziom 37  
    A od strony sterowania bramką nic nie było uszkodzone ? nawet rezystory ?
  • REKLAMA
  • #6 21436304
    arwe
    Poziom 10  
    Właśnie rezystory sprawdziłem wszystkie i nie wykazało uszkodzeń, kilku diodek nie jestem pewien, bo obwód zamyka się właśnie przez rezystory a wylutowanie jest utrudnione przez klej, lub coś w rodzaju soldermaski, ale zwarć nie ma.
  • #7 21436309
    tomtim123
    Poziom 37  
    Zwarć może nie być, ale jak będzie któryś z elementów miał przerwę, to może mieć katastrofalne skutki.
  • REKLAMA
  • #8 21436318
    arwe
    Poziom 10  
    Właśnie sprawdziłem, tranzystory jeszcze są całe po tej próbie z żarówką. No tak, racja,np. uszkodzona dioda zenera...
  • #9 21440479
    arwe
    Poziom 10  
    Płytka wraz z elementami smd zalana jest czymś w rodzaju solder maski. Podjąłem próbę odlutowania jednego z elementów w celu sprawdzenia, jednak zrezygnowałem z dalszych prób. Uznałem, że ne mam wystarczającej wprawy, aby poradzić sobie z klejem bez uszkodzenia elementu. Może któryś z kolegów napisze w jaki sposób można zrobić to bezpiecznie? Ja podgrzałem element tylko z jednej strony, nie próbowałem gorącym powietrzem, ponieważ bałem się, że element wyskoczy mi z pęsety, obróci się i nie będę już wiedział w jakim kierunku go wlutować ponownie, tym bardziej, że na elemencie nie jest to widoczne przez klej, a na płycie zaznaczone tylko np. D12 bez polaryzacji. Poinformowałem właściciela, że niestety nie mogę kontynuować dalszej diagnostyki i ostatecznie zrezygnowałem. Docenił szczerość i podziękował za próbę. było to kilka dni temu. Dzisiaj jednak dostałem wiadomość, że spawarka działa. A więc restart był powodem wpiętej żarówki szeregowo z zasilaniem, a pozostałe elementy, wygląda na to, że również są ok. Przypominam, uszkodzone były 2 z 4 tranzystorów w taki sposób, że miały zwarcia pomiędzy trzema pinami. Dziękuję za zainteresowanie i kolejną lekcję. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem restartu spawarki Bester 210ND po wymianie tranzystorów IGBT. Użytkownik zauważył, że po uruchomieniu spawarki z żarówką 75W, wentylator działa, przekaźnik się załącza, ale po 1,2 sekundach urządzenie się restartuje. Uczestnicy sugerowali, że przyczyną może być zbyt mała moc żarówki, co prowadzi do spadków napięcia. Proponowano podłączenie dwóch żarówek 75W lub innego obciążenia, jak czajnik 2kW, aby sprawdzić, czy problem ustąpi. Użytkownik sprawdził również elementy sterujące, w tym rezystory, które nie wykazały uszkodzeń, ale obawiał się o diody i inne komponenty. Ostatecznie, po dalszych próbach, okazało się, że restart był spowodowany podłączeniem żarówki szeregowo z zasilaniem, a spawarka działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA