logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - brak zasięgu po zdjęciu simlocka, co sprawdzić?

Milosz_64 12 Lut 2025 13:58 366 9
  • #1 21436348
    Milosz_64
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Dostałem telefon nokia 3310, w której nie ma kompletnie zasięgu. Był simlock na kartę PLUSA ale ściągnąłem go wpisując kod. I w ogóle nie ma zasięgu nawet na chwilę nie pojawia się żadna kreska zasięgu bateria jest nowa. Co może być problemem? Czy może być coś z tym sim lockiem czy raczej może być uszkodzone coś na płycie? Jeśli jest coś co można wylutować z innego telefonu to mogę to zrobić ponieważ posiadam drugą taką samą nokię, która działała tylko od ostatniego czasu zamulała i się wyłączała. I z niej mógłbym ewentualnie coś wymienić. Tylko prosiłbym o podpowiedź na co zwrócić uwagę. Od razu powiem, że nie mam możliwości wgrania nowego softu, ponieważ nie posiadam flashera. Pozdrawiam Jeśli wstawiłem to do niewłaściwego działu proszę o zmianę.
  • #2 21436373
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Masz świadomość, że pasma "z onych czasów" to trochę się zmieniły ?
    Pominę wiek urządzenia telepanego przy człowieku, przy spoconym ciele, z kluczami, na nagrzanych deskach rozdzielczych itd...
  • #3 21436378
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3338
    Nokia 3310 to sieć 2G a ona jest sukcesywnie wyłączana. Pytanie czy twój lokalny nadajnik ją jeszcze wspiera czy już nie.
  • #4 21436387
    Milosz_64
    Poziom 4  
    >>21436378 Tak mam świadomość ale na spokojnie na drugiej 3310 łapie normalnie 2g. Tą drugą udało mi się włączyć lecz jak mocniej docisnę jak wcisnę np. klawisz to się wyłącza. I to kolejny problem. Bo ta 2 łapie zasięg normalnie i można dzwonić tylko wyłącza się czasem.
  • #5 21436419
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    sigwa18 napisał:
    Nokia 3310 to sieć 2G a ona jest sukcesywnie wyłączana
    Kto Ci takich bajeczek naopowiadał?
    Wprowadzasz w błąd, i tyle taka jest wartość twojego posta.
    Sieć 2G działa wciąż jak działała od czasu gdy ją uruchomili.
    Wyłączają natomiast 3G/UMTS a to co innego.
  • #6 21436504
    Milosz_64
    Poziom 4  
    Sieci 2 g nie mogą wyłączyć bo mnóstwo urządzeń nie tylko telefonów działa na 2g niektóre terminale jakieś piloty niektóre itd.
  • #7 21445530
    Milosz_64
    Poziom 4  
    Dorzucam zdjęcie wersji softu cxy może być soft wadliwy.
    Wyświetlacz telefonu Nokia z wersją oprogramowania V 04.45.

Dodam jescze że zasięgu nie ma nawet na kilka sekund po włączeniu. Bo z tego co mi wiadomo końcówka mocy PA jeśli jest uszkodzona to właśnie zasieg pojawia się na chwilę a tutaj zasięgu brak. I nie wiem co może być w dalszym ciągu przyczyną całą płytkę dokładnie i delikatnie przemyłem spirytusem. Ale to także nie przyniosło efektu, porównując z inną płytka w poszukiwaniu jakichś braków nic nie znalazłem prócz malutkiego nie wiem jak to nazwać scalaka. Dorzucę zdjęcie gdzie on się znajduje. Proszę o podpowiedź za co on jest odpowiedzialny i czy ma wpływ na brak zasięgu ?
    Poniżej dorzucam zdjęcie płytki gdzie ten "scalak" się znajduje z góry przepraszam jeśli coś źle nazywam nie mam aż tak rozległej wiedzy na ten temat. Mam druga nokie z tym scalakiem i jeśli to będzie miało wpływ to wtedy go przylutuje, tylko czy to pomoże. Bardzo proszę o pomoc.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonym małym układem scalonym.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonym małym elementem elektronicznym.
  • #8 21450142
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    Ten element o którym piszesz wygląda na zabezpieczenie styków karty SIM przed ESD( bez niego też powinno dzialać).
    Metoda serwisowa( innej nie znam) była taka:
    1. Sprawdzić czy antena jest podłączona ( może to śmieszne ale urządzenie nadawczo odbiorcze z podłączoną anteną działa zdecydowanie lepiej).
    2. Sprawdzić w menu na ręcznym wyborze sieci czy telefon widzi jakieś sieci.
    Jak widzi trzeba wybrać sieć karty SIM, zbliżyć telefon do jakiegoś kiepskiego radia i sprawdzić czy w radiu słychać bzyczenie.Jeśli słychać bzyczenie to po jakim czasie pokazuje się brak dostępu, jeśli od razu to telefon jest na czarnej liście i sieć go odrzuca. Jeśli długo bzyczy zanim pokaże się brak dostępu, to znaczy że do modulatora nie dochodzi jeden z sygnałów modulujących I/Q.
    Jeśli sieć widzi a nie bzyczy to uszkodzony jest nadajnik.
    3. Jak nie widzi sieci to podłączamy telefon do Wintesli i sprawdzamy poziom sygnału RSSI reading. Jak jest ok -138 dB to odbiornik leży( brak zasilania lub sygnału zegarowego)
    Jak widzi -80bB ( bez anteny) to uszkodzony jest podwójny kondensator przekazujący sygnały odbiorcze I/Q z układu konwersji ( Hagar) do układu detekcji (Cobba), chyba 2*47nF,ale pewności nie mam,jak widzi -108 do -80 dB trzeba lekko podgrzać układ konwersji częstotliwości( Hagar) jak odczyt przy podgrzaniu się zwiększy lub zmniejszy przyczyną jest zimny lut pod nóżką H1 układu (Hagar) trzeba go zdjąć, wyczyścić zimne luty i wlutować ponownie.
  • #9 21450163
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    IMEI się nie wyzerował? Wprawdzie nie słyszałem o takiej możliwości przy usuwaniu simlocka z Nokii ale były telefony (chyba Samsung, ale możliwe że coś mylę, to było dawno), w których jakimś "resetem" można było wyzerować IMEI, a takiego nie wpuści żadna sieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem zasięgu w telefonie Nokia 3310 po zdjęciu simlocka. Pomimo nowej baterii, telefon nie łapie sygnału, co może być spowodowane uszkodzeniem płyty głównej lub problemem z oprogramowaniem. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że sieć 2G, na której działa Nokia 3310, może być wyłączana w niektórych lokalizacjach, a także sugerują sprawdzenie podłączenia anteny oraz ręcznego wyboru sieci. Wskazano również na możliwość uszkodzenia elementów elektronicznych, takich jak końcówka mocy PA, oraz na znaczenie numeru IMEI, który powinien być poprawny, aby telefon mógł łączyć się z siecią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA