logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać energię z licznika dwukierunkowego za ostatni okres rozliczeniowy?

david8213 13 Lut 2025 11:38 1017 13
REKLAMA
  • #1 21437641
    david8213
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Odczyt energii z licznika dwukierunkowego operatora za ostatni okres.
    Czy jest jakiś kod za pomocą którego odczytam ile energii zużyłem lub oddałem do sieci ale w ostatnim okresie rozliczeniowym a nie jako całość ?

Nie chodzi mi o rejestr 1.8.0 i 2.8.0

Mam rozliczenie roczne i chciałbym zobaczyć na liczniku operatora zużycie i wysłaną energię.

Dodam że mam osobno swój licznik i mam te dane. Chciałem prównać z operatorem ENEA
  • REKLAMA
  • #2 21437665
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    Musiałbyś skontaktować się z operatorem, Tauron i Energa mają swoje platformy "e-licznikowe" czyli możliwość podejrzenia zużycia dziennego/tygodniowego itd. A od siebie dodam (bo mi akurat Energowy Mój Licznik nie działa totalnie) że po prostu warto się do licznika wybrać osobiście np. 1. dnia każdego miesiąca i odczytać samodzielnie.
  • REKLAMA
  • #3 21437684
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6517
    W PGE można zamówić Zamówienie raportów dobowo-godzinowych
    Ekran zamówienia raportów dobowo-godzinowych w systemie PGE.
    Lub podejrzeć zużycie w poszczególnych okresach rozliczeniowych na swoim koncie
    Wykres słupkowy przedstawiający zużycie energii elektrycznej w okresach rozliczeniowych.
    Wykres słupkowy przedstawiający zużycie energii elektrycznej w różnych okresach.
  • REKLAMA
  • #4 21437690
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    david8213 napisał:
    Czy jest jakiś kod za pomocą którego odczytam ile energii zużyłem lub oddałem do sieci ale w ostatnim okresie rozliczeniowym a nie jako całość ?

Licznik generalnie zliczy pobór i eksport narastająco. Wszelkie obróbki tych danych (net-billing, zużycie / eksport za jakiś okres) dokonuje już w ogólności system bilingowy operatora i dane finalne można znaleźć albo na fakturze, albo w e-liczniku operatora.

Z tym, że nowoczesny licznik może mieć do kilkuset rejestrów i może również przechowywać dane o czasie (rejestry 0.x.x). Natomiast dostęp do rejestrów, poza podstawowymi, i tak jest zablokowany dla klienta.

Pełny wykaz rejestrów licznika --> Link

david8213 napisał:
    Mam rozliczenie roczne i chciałbym zobaczyć na liczniku operatora zużycie i wysłaną energię.

Dodam że mam osobno swój licznik i mam te dane. Chciałem prównać z operatorem ENEA

Nie podajesz w jakim systemie jesteś rozliczny, ale pamiętaj że np. w net-billingu, wskazania licznika 1.8.0 i 2.8.0 mają się nijak do tego, co jest na fakturze jako pobranie i eksport. Miałyby się więc również nijak do pomiarów twoim pod-licznikiem.
  • REKLAMA
  • #5 21437753
    DiZMar
    Poziom 43  
    Z licznika można odczytać tez miesięczne statystyki energii pobranej i oddanej poprzez odpowiednie kody.
  • #6 21437940
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    k_pec napisał:
    wskazania licznika 1.8.0 i 2.8.0 mają się nijak do tego, co jest na fakturze jako pobranie i eksport

Rozjaśnij skąd biorą się te dane na fakturze, skoro nie ma stanów licznika. (bo nie ma)

Patrząc na licznik i porównując 18.0 i 28.0 nie wiem, czy coś mi zostało, czy muszę dopłacać, chociaż 0,8 kWh oddanych jest większa niż pobrane.
  • #7 21437972
    DiZMar
    Poziom 43  
    anchilos napisał:
    nie wiem, czy coś mi zostało, czy muszę dopłacać,

Wynik bilansowania w systemie ZE jest korzystniejszy niż proste porównanie 1.8.0 z 2.8.0. Na fakturze (przynajmniej w PGE) jest ilość energii do wykorzystania z magazynu wirtualnego. Jeżeli Ci wynika po 0,8, że masz coś w "magazynie" to na 100% nie będziesz dopłacał.
  • #8 21438026
    anchilos
    Poziom 39  
    @DiZMar , masz ode mnie małego plusika, Autora proszę by dał Ci dużego.

Ale, powiedz, czy w PGE można na bieżąco zobaczyć stany 18.0 i 28.0 i magazyn po przeliczeniu.

Nie interesuje mnie e-faktura.
  • #9 21438035
    DiZMar
    Poziom 43  
    anchilos napisał:
    czy w PGE można na bieżąco zobaczyć stany 18.0 i 28.0 i magazyn po przeliczeniu.

Bieżące stany 1.8.0 i 2.8.0 od początku możesz odczytać z licznika. Magazynu niestety nie. Bilansowanie a co za tym idzie stan magazynu tworzony jest w systemie ZE i pokazywane jest rozliczenie co miesiąc i na koniec okresu rozliczeniowego ale tylko na fakturze.
    Bieżący stan magazynu możesz sam wyliczyć na podstawie zamówionego raportu dobowo-godzinowego na którym jest m.in. zbilansowana każda godzina każdej doby w zamówionym okresie. Zwykle jednak brakuje kilku ostatnich tygodni w takim raporcie. Zdarzają się też pojedyncze braki dni. Przynajmniej tak było w ubiegłym roku latem. Później nie sprawdzałem.
  • #10 21438085
    anchilos
    Poziom 39  
    DiZMar napisał:
    Bieżący stan magazynu możesz sam wyliczyć na podstawie zamówionego raportu dobowo-godzinowego

DiZMar napisał:
    Zwykle jednak brakuje kilku ostatnich tygodni w takim raporcie.

DiZMar napisał:
    Zdarzają się też pojedyncze braki dni.

No to można sobie wyliczyć .

Plus.
  • #11 21438292
    Diabelss
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    W licznikach, które stosuje PGE, można odczytać historyczne dane z ostatnich 6 lub 9 miesięcy. Jestem instalatorem i wielokrotnie musiałem pokazywać klientom, co jest na fakturze, bo mieli swoje zapiski i według nich PGE ich okradało albo zmieniało zdalnie odczyty, bo podobno mogą. Przy wskazaniach 2.8.0 i 1.8.0 pokazuje się na końcu jeszcze mała cyferka i pokazuje ostatnią wysłaną sumę energii pobranej lub wysłanej i tak można odczytać 6 lub 9 miesięcy wstecz.
  • #12 21438697
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 428
    Ta jedna cyferka na końcu kodu obis ( np 1.8.0.1 )owszem pokazuje stan z poprzedniego "okresu" ale jest to okres licznikowy a nie odbiorcy - nie do końca wiadomo jaki ten okres jest ustawiony w liczniku (można dojść po wyświetlanych datach na liczniku)

Dla liczników tauron zwykłych elektronicznych fabryczny okres rozliczeniowy licznika był to 1 miesiąc (przeważnie na 01.każdego miesiąca)
    Dla liczników tauron zdalnych jest to 1 dzień (licznik zamyka się codziennie 00:00 dobowo)

Prawie nigdy się to nie zgadzało z okresem rozliczeniowym odbiorcy -np 2 miesięcznym na 20 - czyli klient jest czytany i rozliczany np na:
    20 stycznia
    20 marca
    20 maja itd

Nikt się nie bawił w programowanie indywidualne liczników na każdy punkt tak żeby to się zgadzało, zawsze inkasent przy odczycie czytał stan bieżący.
    Myślę że w PGE jest podobnie.

Odczytanie danych w tył jest możliwe albo w aplikacji dla klienta albo specjalnym programem którym dysponuje ZE.
    OSD ma program tzw Bazę Pomiarową w której są zgromadzone wszystkie dane z liczników zdalnych i nie zdalnych.
    Przy zdalnych jest to stan co 15 minut każdej doby wszystkich energii: pobór oddawanie czynna bierna. W takich danych widać jak na dłoni pobór energii i jego charakter.

Po co to jest (oprócz oczywistego wymogu z przepisów):
    Przykład sprzed kilkunastu dni kiedy odbiorca umieścił filmik w internecie jak rozbija kilofem licznik bo on za drogo płaci a lokal jest zamknięty.
    Po przejrzeniu jego profilu z licznika okazało się że jednak coś jednak zużywa energię bo codziennie o zmierzchu (po 15:00) włączał się stały pobór energii czynnej i biernej pojemnościowej który znikał wraz z porankiem (około godziny 7:00). Logiczny wniosek że włączało się oświetlenie LED zmierzchowe.
  • #13 21439830
    darek_71
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21438085
    Można, zamówiłem raport za cały 2024. Wszystko jest, z wyjątkiem 11 marca :-(>>21438085
    >>21438085

Podsumowanie tematu

✨ Aby odczytać energię z licznika dwukierunkowego za ostatni okres rozliczeniowy, użytkownicy powinni skontaktować się z operatorem, takim jak PGE, Tauron czy Energa, którzy oferują platformy do monitorowania zużycia energii. W PGE można zamówić raporty dobowo-godzinowe, które zawierają szczegółowe dane o zużyciu i oddaniu energii. Liczniki zliczają pobór i eksport energii narastająco, a dostęp do szczegółowych rejestrów jest ograniczony. Użytkownicy mogą również odczytać dane historyczne z ostatnich 6 lub 9 miesięcy, jednak okresy rozliczeniowe licznika mogą nie pokrywać się z okresami rozliczeniowymi odbiorcy. Warto samodzielnie monitorować stany licznika, aby porównać je z danymi na fakturze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA