logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić trafopowielacz w telewizorze Unimor M454? Instrukcje dla początkujących

DjDamian 01 Cze 2002 00:04 1922 8
REKLAMA
  • #1 17678
    DjDamian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z wymianą trafopowilacza w telewizorze Unimor M454. Problem polega na tym że nigdy takich części nie zmieniałem. Potrzebuję pomocy na temat zmiany oraz przygotowania sie do zmiany tego trafopowielacza
  • REKLAMA
  • #2 17680
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    hmm nie bardzo rozumie twoj problem, poprostu odlaczasz przewod podajacy wysokie na kinol a reszte wylutowujesz, wstawiasz nowy i tyle potem tylko drobna regulacja potencjometrami na trafie i wszystko jest ok
  • REKLAMA
  • #3 17681
    DjDamian
    Poziom 11  
    ok. Dzięki. Tak dokładniej to chodzi mi czy na czapce która jest podłaczona do kineskopu nie ma wyskokiego napięcia? Czy poprostu ją ściągam i spokój, czy jakoś musze rozładowywać trafopowielacz?
  • REKLAMA
  • #4 17684
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    jezeli wylaczysz tv z sieci to wysokiego nie bedzie napewno, mozesz sciagac bez obaw
  • REKLAMA
  • #5 17685
    erha
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    wszystko prawda ale przy sprawnym trafie ...na wszelki wypadek po wyłączeniu TV z sieci ( wtyczka wyjęta !) weź izolowany przewód np od miernika i zaczep go do masy kineskopu ( metalowy oplot na kinolu ) i wsadź drugi koniec pod kapturek i rozładuj kineskop. ! Zdarza się że ładunek ten trzyma się nie raz kilka dni ! Nie jest duży ale trwałej nie musiałbyś już robić :P :lol:
  • #6 17695
    DjDamian
    Poziom 11  
    :D Wielkie dzięki za pomoc, trwałej rzeczywiście nie mam zamiaru robić i dlatego napisałem posta :D. Zabieram sie za prace. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc
  • #7 17790
    maniek
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Daj znać jak Ci poszło?
    :roll:
  • #8 17844
    DjDamian
    Poziom 11  
    WIec poszło mi dobrze, trafo zmieniony a TV ruszył, musiałem zmienic jeszcze scalaka do wizji. Mała regulacja i działa bez zarzutów. Trafopowielacz miał (tak mi sie wydawało) przebicie i palił scalaka do wizji co jakiś czas. Teraz trafo jest nowe to zobaczymy ile to pochodzi :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana trafopowielacza w telewizorze Unimor M454 polega na odłączeniu przewodu wysokiego napięcia od kineskopu oraz wylutowaniu starego elementu i wstawieniu nowego. Po wyłączeniu telewizora z sieci nie powinno być wysokiego napięcia na czapce kineskopu, jednak zaleca się rozładowanie ewentualnego ładunku za pomocą izolowanego przewodu, łącząc masę kineskopu z czapką, ponieważ ładunek może utrzymywać się nawet kilka dni. Po wymianie trafopowielacza konieczna jest drobna regulacja potencjometrami na transformatorze. W jednym z przypadków wymiana trafopowielacza rozwiązała problem przebicia i uszkodzeń scalaka wizji, który wymagał również wymiany. Po naprawie telewizor działa poprawnie, co potwierdza skuteczność opisanej procedury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA